Midzomer

Vier midzomer in Scandinavië!

Voor de Scandinaviërs, en dan in het bijzonder de Zweden, is het midzomerfeest of “midsommar” de belangrijkste feestdag na Kerstmis.

Midzomer is de officiële start van de zomer en van de vakantie. Traditioneel gaat dit feest gepaard met de zonnewende: de langste dag van het jaar. Boven de poolcirkel wordt het deze tijd van het jaar amper donker dankzij de middernachtzon en er hangt magie in de lucht.. Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni. Iedereen trekt naar het platteland, om er samen met vrienden en familie te vieren. Dansen rond de meiboom (majstång), bloemenkransen dragen en geniet van een uitgebreide feestmaaltijd… Dit is dé kick-off van de zomer in het Hoge Noorden!

Midzomer in Zweden

In Zweden wordt er gedanst rond een feestelijk gedecoreerde meiboom. Daarnaast staat deze periode bol van de legendes. Zo zou blootvoets door de dauw lopen voor een goede gezondheid zorgen. De midzomerkrans kent hier ook zijn oorsprong: als jonge vrouwen bloemen onder hun kussen leggen, ontmoeten zij hun toekomstige partner in dromenland. Vandaar dat de bloemenkransen in het haar niet te weg te denken zijn uit de Zweedse midzomerviering!

Midzomer in Noorwegen

Ook de Noren vieren de komst van de zomer. Hier is het niet de meiboom die centraal staat, maar wel grote vreugdevuren. Langs de kust vinden er allerlei festiviteiten plaats, met als hoogtepunt de enorme vreugdevuren waarmee de inwoners de zomer inluiden. In 2016 brak Ålesund zo een wereldrecord: tijdens de midzomerfestiviteiten vond in deze stad het grootste openluchtvuur ter wereld plaats.

Midzomer in Finland

Tijdens midzomer trekken de Finnen massaal naar hun zomerhuisje aan een van de duizenden meren. Finland doet zijn bijnaam ‘hét wellnessland van Scandinavië’ opnieuw eer aan: saunarituelen kunnen natuurlijk niet ontbreken bij de midzomerviering. Daarnaast wordt het startschot voor de zomer gegeven met feestelijke barbecues, boottochtjes en rijkelijk vloeiende drankjes.

Zo maak je je eigen midzomerkrans

 1. Verzamel dunne berkentakjes met veel blaadjes. Met deze soepele takken kan je makkelijk een krans maken.
 2. Pluk verschillende soorten bloemen. Volgens de Zweedse legende zijn er zeven verschillende soorten bloemen nodig om over je toekomstige geliefde te dromen.
 3. Maak een vlecht van berkentakjes. Bereik je het einde van de takjes maar is je krans nog niet groot genoeg? Neem er een nieuw takje bij en vlecht verder. Je bereikt het mooiste resultaat met een vlecht die wat langer is dan de gewenste grootte van de krans, zo kan je er de mooiste delen voor uitkiezen. Zorg er vooral voor dat je krans stevig is.
 4.  Knip uitstekende takjes weg.
 5. Meet de gewenste grootte af en knip de vlecht op maat. Kies hiervoor het mooiste en groenste deel.
 6. Maak de uiteinden van de vlecht vast aan elkaar. Dat kan door de takjes in elkaar te maken of met een stukje binddraad.
 7. Knip de bloemstengels tot ze ongeveer 4cm lang zijn en klem deze voorzichtig tussen de berkentakjes van de krans. Vul de krans volledig op met de bloemen.

Tover een midzomermaaltijd op tafel:

 • Pekelharing: Pekelharing kent een lange geschiedenis. Verschillende Vlaamse kuststeden wisten te overleven dankzij de grote haringvangst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij ons heeft pekelharing ingeboet aan populariteit, maar in Zweden zijn ze er nog steeds gek op. Met midzomer worden er verschillende soorten zure haring geserveerd, vaak met zure room en vers gesneden bieslook.
 • Gravad lax: Er zijn weinig gerechten zo typerend voor Zweden als gravad lax. Dit is zalm, gemarineerd in een bad van zout, dille en andere kruiden. Vroeger werd deze techniek gebruikt om de vis zo lang mogelijk vers te houden. Dit hapje wordt geserveerd met zure room of een sausje van mosterd en, jawel, dille.
 • Aardappelsalade: Nu het mooie weer in aantocht is, kan een frisse aardappelsalade niet ontbreken. Deze tijd van het jaar zijn de “färskpotatis” klaar om geoogst te worden: nieuwe, verse aardappelen. Deze zijn klein en worden gekookt met dille.
 • Knäckebröd: Elke gelegenheid om te feesten in Zweden gaat gepaard met knäckebröd, dus ook op midzomer kan dit knapperige brood niet ontbreken. Het brood, traditioneel gemaakt van roggemeel, wordt heel kort gebakken.
 • Aquavit: Van lekker eten en zomerweer krijg je dorst. Daar hebben ze in Zweden ook een oplossing voor: tijdens midzomer wordt er Aquavit gedronken. Deze gedistilleerde Zweedse drank, gemaakt met kruiden als karwij en anijs, smeert alvast de keel. Dat ga je nodig hebben, want drinkliederen zingen hoort bij de festiviteiten.
 • Aardbeientaart: Wie na al dat lekkers nog een plekje over heeft, kan aan de desserts beginnen. Aardbeien horen thuis op dit menu, het is er immers het seizoen voor. Bak een jordgubbstårta: een biscuitgebak met slagroom en aardbeien.
Smaklig måltid!

Van de Midzomersfeer proeven?

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Hyttertur door het hart van Noorwegen

Ontdek de hoogtepunten binnen de 'gouden driehoek' en verblijf in typisch Noorse blokhutten

Zuid-Finland Zomer 6 dagen

Duoreis Helsinki & Stockholm

Korte citytrip richting bruisend Helsinki & charmant Stockholm.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

Zuid-Zweden Zomer 15 dagen

Midden-Zweden tussen stad en natuur

15-daagse hoogtepuntenrondreis doorheen de verschillende regio's in Midden-Zweden.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Beleef Finland

Ontdek het prachtige zuid-Finland: van het bruisende Helsinki naar het uitgestrekte merengebied!

Zuid-Zweden Zomer 12 dagen

Familiepret Zweden

Een fantastische reis door Zuid-Zweden voor gezinnen die op zoek zijn naar een ontspannen reis boordevol natuur en beleving.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Een 10-daagse familiereis langs de Scherenkust en Zweedse bossen.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten & Vesteralen

Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze boeiende rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.

Zuid-Zweden Zomer 14 dagen

Zweden Compleet familiereis

Ga op zoek naar de mooiste plekjes van Zuid- en Midden-Zweden, tijdens deze gezinsvriendelijke rondreis via comfortabele en charmante Zweedse hotels.