Midzomer

Vier midzomer in Scandinavië!

Voor de Scandinaviërs, en dan in het bijzonder de Zweden, is het midzomerfeest of “midsommar” de belangrijkste feestdag na Kerstmis.

Midzomer is de officiële start van de zomer en van de vakantie. Traditioneel gaat dit feest gepaard met de zonnewende: de langste dag van het jaar. Boven de poolcirkel wordt het deze tijd van het jaar amper donker dankzij de middernachtzon en er hangt magie in de lucht.. Midzomeravond wordt in Zweden gevierd op de vrijdag tussen 19 en 25 juni. Iedereen trekt naar het platteland, om er samen met vrienden en familie te vieren. Dansen rond de meiboom (mäjestang), bloemenkransen dragen en geniet van een uitgebreide feestmaaltijd… Dit is dé kick-off van de zomer in het Hoge Noorden!

Midzomer in Zweden

In Zweden wordt er gedanst rond een feestelijk gedecoreerde meiboom. Daarnaast staat deze periode bol van de legendes. Zo zou blootvoets door de dauw lopen voor een goede gezondheid zorgen. De midzomerkrans kent hier ook zijn oorsprong: als jonge vrouwen bloemen onder hun kussen leggen, ontmoeten zij hun toekomstige partner in dromenland. Vandaar dat de bloemenkransen in het haar niet te weg te denken zijn uit de Zweedse midzomerviering!

Midzomer in Noorwegen

Ook de Noren vieren de komst van de zomer. Hier is het niet de meiboom die centraal staat, maar wel grote vreugdevuren. Langs de kust vinden er allerlei festiviteiten plaats, met als hoogtepunt de enorme vreugdevuren waarmee de inwoners de zomer inluiden. In 2016 brak Ålesund zo een wereldrecord: tijdens de midzomerfestiviteiten vond in deze stad het grootste openluchtvuur ter wereld plaats.

Midzomer in Finland

Tijdens midzomer trekken de Finnen massaal naar hun zomerhuisje aan een van de duizenden meren. Finland doet zijn bijnaam ‘hét wellnessland van Scandinavië’ opnieuw eer aan: saunarituelen kunnen natuurlijk niet ontbreken bij de midzomerviering. Daarnaast wordt het startschot voor de zomer gegeven met feestelijke barbecues, boottochtjes en rijkelijk vloeiende drankjes.

Zo maak je je eigen midzomerkrans

 1. Verzamel dunne berkentakjes met veel blaadjes. Met deze soepele takken kan je makkelijk een krans maken.
 2. Pluk verschillende soorten bloemen. Volgens de Zweedse legende zijn er zeven verschillende soorten bloemen nodig om over je toekomstige geliefde te dromen.
 3. Maak een vlecht van berkentakjes. Bereik je het einde van de takjes maar is je krans nog niet groot genoeg? Neem er een nieuw takje bij en vlecht verder. Je bereikt het mooiste resultaat met een vlecht die wat langer is dan de gewenste grootte van de krans, zo kan je er de mooiste delen voor uitkiezen. Zorg er vooral voor dat je krans stevig is.
 4.  Knip uitstekende takjes weg.
 5. Meet de gewenste grootte af en knip de vlecht op maat. Kies hiervoor het mooiste en groenste deel.
 6. Maak de uiteinden van de vlecht vast aan elkaar. Dat kan door de takjes in elkaar te maken of met een stukje binddraad.
 7. Knip de bloemstengels tot ze ongeveer 4cm lang zijn en klem deze voorzichtig tussen de berkentakjes van de krans. Vul de krans volledig op met de bloemen.

Tover een midzomermaaltijd op tafel:

 • Pekelharing: Pekelharing kent een lange geschiedenis. Verschillende Vlaamse kuststeden wisten te overleven dankzij de grote haringvangst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij ons heeft pekelharing ingeboet aan populariteit, maar in Zweden zijn ze er nog steeds gek op. Met midzomer worden er verschillende soorten zure haring geserveerd, vaak met zure room en vers gesneden bieslook.
 • Gravad lax: Er zijn weinig gerechten zo typerend voor Zweden als gravad lax. Dit is zalm, gemarineerd in een bad van zout, dille en andere kruiden. Vroeger werd deze techniek gebruikt om de vis zo lang mogelijk vers te houden. Dit hapje wordt geserveerd met zure room of een sausje van mosterd en, jawel, dille.
 • Aardappelsalade: Nu het mooie weer in aantocht is, kan een frisse aardappelsalade niet ontbreken. Deze tijd van het jaar zijn de “färskpotatis” klaar om geoogst te worden: nieuwe, verse aardappelen. Deze zijn klein en worden gekookt met dille.
 • Knäckebröd: Elke gelegenheid om te feesten in Zweden gaat gepaard met knäckebröd, dus ook op midzomer kan dit knapperige brood niet ontbreken. Het brood, traditioneel gemaakt van roggemeel, wordt heel kort gebakken.
 • Aquavit: Van lekker eten en zomerweer krijg je dorst. Daar hebben ze in Zweden ook een oplossing voor: tijdens midzomer wordt er Aquavit gedronken. Deze gedistilleerde Zweedse drank, gemaakt met kruiden als karwij en anijs, smeert alvast de keel. Dat ga je nodig hebben, want drinkliederen zingen hoort bij de festiviteiten.
 • Aardbeientaart: Wie na al dat lekkers nog een plekje over heeft, kan aan de desserts beginnen. Aardbeien horen thuis op dit menu, het is er immers het seizoen voor. Bak een jordgubbstårta: een biscuitgebak met slagroom en aardbeien.
Smaklig måltid!

Van de Midzomersfeer proeven?

Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Kungsleden groepsreis

In kleine groep met leeftijdsgenoten doe je een 6-daagse trekking op de indrukwekkende Kungsleden.…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

In kleine groep reis je naar de Vesterålen en de Lofoten en maak je kennis met het arctische wildleven, dat je knap op foto kan vastleggen!…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Avontuurlijk Lapland

Ervaar het echte Lapland tijdens deze gevarieerde rondreis door Zweeds, Fins en Noors Lapland.…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Zweeds, Fins en Noors Lapland via blokhutten

Ontdek kleurrijke Noorse vissersdorpen op Lofoten en Malangen, het Pallas Nationaal Park in Finland en de uitgestrektheid van Zweeds Lapland…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Puur Lofoten

Prachtige bergtoppen, kleurrijke vissersdorpen en uitgestrekte zandstranden.…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

Lofoten tot Helgeland

Uitgebreid genieten op Lofoten om nadien de panoramische Kystriksveien en Helgeland te verkennen.…

Zuid-Noorwegen Zomer 20 dagen

Syd til Nord

Ontdek Noorwegen volledig, van zuid naar noord en terug langs de kust met Hurtigruten.…

Lofoten en Noors Lapland Zuid-Noorwegen Zomer 21 dagen

Fjord til Lofoten

Combineer de 2 mooiste regio's van Noorwegen met elkaar.…

Zuid-Finland Zomer 17 dagen

Naar de middernachtzon

Verken Finland volledig van Noord naar Zuid…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Velkommen I Nord

Ontdek zowel Fins Lapland, De Noordkaap en de Lofoten in Noors Lapland en het Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland.……

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Lofoten en Vesteralen

Prachtige bergtoppen, uitgestrekte zandstranden en kleurrijke vissersdorpen.…

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 13 dagen

Adventure & wildlife in Oost-Noorwegen

Geniet van de ongerepte natuur…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten & Vesteralen

Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.…

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen / 12 nachten

Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2023

Hoogtepunten van Zuid- en Noord-Noorwegen…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Vaar met Hurtigruten van Lofoten tot Noordkaap, onder de middernachtzon

Vaar een week lang door de indrukwekkende, ongerepte natuur van het Hoge Noorden met Hurtigruten. Tijdens deze reis zie je de Lofoten en Vesteralen en kan je ook een bezoek brengen aan de noordelijkste stad, Tromso en de Noordkaap.…