Langedrag Natur Park in Noorwegen: niet zomaar een boerderij

Langedrag Natur Park

Niet zomaar een boerderij

Soms kom je op plekken waarvan je meteen weet: deze vergeet ik niet snel! Langedrag Natur Park, vlakbij het plaatsje Geilo in Noorwegen, is zo’n plek. De ene na de andere bijzondere ervaring stapelt zich hier op. Van het uitlaten van de geiten tot het voeren van wolven terwijl je bij ze in het verblijf zit. Anne, de content marketeer van Nordic Nederland, mocht het ervaren op haar prospectiereis. 

Via een prachtige weg door de bossen van Geilo rijden we richting Langedrag Natur Park. De vergezichten over o.a. de Pålsbufjorden, hoge bergtoppen en niets dan bomen zijn adembenemend. Het is mijn eerste keer in Noorwegen, wat een geluk dat ik dit voor mijn werk als marketeer bij Nordic Nederland mag bezoeken. Langedrag Natur Park is een natuurboerderij in de bergen bij Geilo. We weten niet precies wat we ervan moeten verwachten en zijn ontzettend benieuwd.

"Langedrag is een plek die je niet snel zal vergeten"

Langedrag Natur Park uitzicht
Oog in oog met een geit

Zodra we aankomen zien we meteen: dit is niet zomaar een boerderij. Niet zoals we deze in België en Nederland kennen. Het park is ontzettend weids opgezet en we lopen vrijwel meteen tegen een paar van de bewoners aan: schapen die er wat grazen. Ze zijn niet ontsnapt, maar kunnen gewoon vrij over het park lopen en kunnen zelfs de weidse bossen in de omgeving intrekken als ze daar zin in hebben. Eigenlijk zijn er maar drie diersoorten die hier niet los mogen lopen: lynxen, wolven en vossen. Maar daar straks meer over…

De eerste groep dieren die we bezoeken tijdens onze dag op Langedrag, zijn de geiten. Samen met Marthe laten we de beesten uit hun hok. Ze blijven wat vertwijfeld staan, totdat Marthe roept: ‘Jaaakom!’, en ze al snel naar buiten komen. We lopen richting de bossen, waar ze lekker vrijuit kunnen grazen. Ze hebben er vandaag alleen niet zoveel zin in, want iets later komen we ze alweer tegen op het park, waar ze net als de schapen vrij rondwandelen.

Eigenaresse van het natuurpark

Verbonden met de natuur

De eigenaresse van Langedrag, Tuva, sluit bij ons aan. Ze vertelt gepassioneerd over het doel van Langedrag: dieren een veilige plek bieden en mensen over de natuur leren. Haar passie voor het park, maar vooral voor de dieren is overduidelijk. Ze voelt een enorme verbondenheid met de natuur. En hier, in deze omgeving waar de uitzichten eindeloos zijn en de beesten gemoedelijk rondscharrelen, voelen wij dit ook.

Tussen de wolven, lynxen en (pool)vossen

Op Langedrag kan je dicht bij drie dieren komen, waar dat normaal gesproken niet snel mogelijk zal zijn. Je kan (tegen betaling) in de verblijven van de wolven, (pool)vossen en lynxen, waar de dieren op slechts een steenworp afstand van je rondlopen.

Belangrijk om te weten is dat de wilde dieren die in Langedrag zijn terechtgekomen, hier ooit zijn aangekomen omdat ze hulp nodig hadden en daardoor gedomesticeerd zijn. Ze werden gevonden bij een doodgereden moeder aan de kant van de weg, zijn van een hoge klif gevallen of in het geval van de poolvossen gered uit een bontfabriek. De dieren zijn daardoor gewend geraakt aan menselijke opvoeding, ook de beesten die later in het park geboren zijn. Er wordt ons wel op het hart gedrukt dat het wilde beesten zijn en we dus goed naar de instructies van Tuva moeten luisteren.

De lynxen komen zodra we hun verblijf inkomen op ons af. In mijn hoofd blijf ik herhalen “geen onverwachte bewegingen maken” maar na een minuutje ben ik dat gevoel kwijt. De beesten kijken vooral of Tuva eten bij zich heeft en blijven op gepaste afstand. Tuva leert ons van alles over deze grote katten. Vervolgens smullen ze van de stukken vlees die voor ze meegenomen zijn.

Bij de wolven ben ik nóg een tikje zenuwachtiger. Want wolven, dat zijn toch levensgevaarlijke dieren? Die verslinden een mens toch met huid en haar? Tuva lacht om dit vooroordeel dat mensen altijd over wolven blijken te hebben. Zij heeft een bijzondere band met deze beesten en mij bekruipt het gevoel dat Tuva meer verbondenheid voelt met wolven dan met mensen. Midden in het verblijf zitten we in een kring, terwijl drie wolven zich verspreid om ons heen opstellen. Ze blijven op afstand, en komen stapje voor stapje dichterbij om te kijken wat wij toch in hun verblijf zitten te doen. Geen een keer komen ze écht dichtbij. Tuva geeft ze wat vlees, wat ze snel pakken om vervolgens iets verderop met smaak te verorberen.

Voordat we het verblijf van de vossen ingaan wordt ons verteld dat de vosjes er niet altijd zin in hebben, we moeten dus geluk hebben om ze te zien. Maar binnen een paar seconden rennen er twee dolblije, spierwitte poolvosjes om ons heen. Ik blijf stokstijf staan, want ook hier denk ik: zijn vossen niet gevaarlijk?! Maar we mogen ze aaien, dus dat probeer ik voorzichtig. Terwijl ik naar beneden buig om het ene vosje te aaien, springt het andere op mijn rug. Onze gids Marthe lacht om mijn verschrikte ogen, dit doen de vosjes blijkbaar graag. Ik heb nog nooit zoiets zachts gevoeld en sluit de vrolijke beestjes in mijn hart. Wat fijn, dat deze pluizenbollen hier rond kunnen rennen en niet als sjaal of bontjas zijn geëindigd.

"Ik sluit deze dieren, net als deze plek, in mijn hart"

Rendier in het park
Elanden staan te eten

We gaan op de boerderij langs bij de rendieren, die enthousiast op ons -en vooral het mos dat we bij ons hebben- komen afrennen. Maar daarna tonen ze al snel geen interesse meer in ons. Het is bijzonder om deze beesten, die ik vooral uit de kerstverhalen ken, van dichtbij te bewonderen. Dan is het tijd voor nóg een bijzondere ontmoeting, namelijk die met de koning van het bos, de eland!

Het is heel bijzonder om deze majestueuze dieren vlak voor ons te zien. Er wordt uitgelegd dat de dieren opgevoed zijn in de keuken van Tuva en haar dochter. Dat verklaart meteen waarom deze dieren zo op hun gemak zijn rondom de vrouw die bij hun loopt: Tuva’s dochter. Later mogen we, met een groep andere toeristen, op een rij in het verblijf staan en loopt een eland langs om één voor één een stukje wortel uit onze handen te eten. Wat een gigantisch groot dier en wat een gek gevoel!

Op de weg van Oslo naar Bergen

Langedrag Natur Park ligt vlak bij het plaatsje Geilo, in het midden van Noorwegen. Wij kwamen in het plaatsje terecht op de weg van Oslo naar Bergen, waar we ons met een waanzinnig mooie treinreis naartoe verplaatsten.

Beleef jouw eigen bijzondere avontuur in het prachtige Noorwegen. Onze Travel Designers helpen je graag bij het samenstellen van jouw ideale droomreis.

Ontdek alle reizen naar Noorwegen

Fins Lapland Winter 8 dagen

Juutua Winter Adventure

Dit typisch Lapse hotel is mooi gelegen in het Sámi-dorp Inari. Hier breng je een bezoek aan een Sámi Museum en rendieren, alsook aan andere typisch Lapse activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winter Adventure Norway

Verken de ongerepte Lofoten met een verblijf in Narvik; de stad die omgeven is door torenhoge bergen en prachtige fjorden.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Malangen tot Lofoten

Van de grillige Noorse kust bij Malangen naar de ongerepte Lofoten.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

White Lights Lofoten

De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Discover Lofoten

Ontdek de prachtige Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Ga sneeuwschoenwandelen, zeearenden spotten, kajakken, dorpjes bezoek en nog veel meer.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winterse magie op Lofoten en Vesteralen

Besneeuwde bergpieken, helderblauw water, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden. Ontdek dit onvergetelijke winterlandschap tijdens deze rondreis op de Lofoten en Vesterålen.

Lofoten en Noors Lapland Winter 5 dagen

Lofoten Winterescape

Ontdek de ongerepte Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Neem deel aan een sneeuwschoenwandeling, spot zeearenden, ga kajakken, bezoek dorpjes bezoek of doe één van de vele andere activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

Fins Lapland Winter 8 dagen

Lapland’s Finest Holiday Week

Heel gevarieerd programma met een gezellige pub om 's avonds in uit te blazen.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Aava Sky Village Week

8-daagse reis vanuit Aava Sky Village, op een heuveltop in Fins Lapland, met prachtige uitzichten en enkele typisch Lapse excursies zoals een huskytocht en sneeuwscootertocht, enzovoort.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.