Nationale parken in Noorwegen

Nationale parken in Noorwegen

Van bergpieken tot fjorden, van bossen tot keienstranden. Noorwegen is een bijzonder land, bekend om zijn gevarieerde en extreme landschappen. De Noren hechten veel belang aan het zorgen voor de natuur, de dieren en hun land. In totaal telt Noorwegen maar liefst 47 nationale parken, verspreid over het hele land. Ontdek hieronder de 3 populairste parken!

In Noorwegen geldt ‘allemannsretten’, ofwel de allemansrechten. Deze wet, die in 1957 werd ingevoerd, bepaalt dat iedereen vrij de Noorse natuur in mag trekken. Dit recht geldt ook in de meeste natuurgebieden, met uitzondering van bepaalde zones tijdens bijvoorbeeld broedperiodes. Ondanks de allemansrechten, moet je je altijd aan enkele basisregels houden. Zo wordt er bijvoorbeeld verwacht dat je je attent en respectvol gedraagt en dat je alles achterlaat zoals je het gevonden hebt.

Jotunheimen National Park

Jotunheimen national park

Jotunheimen betekent letterlijk “huis van de reuzen”. Die naam doet het gebied eer aan. Je vindt er namelijk de twee hoogste bergen van Scandinavië: Galdhøpiggen en Glittertind. Jotunheimen is een populaire regio onder wandelaars. Het bergachtig gebied van 3.500 vierkante meter betovert iedereen met zijn watervallen, rivieren, meren, gletsjers en valleien.

Flora en fauna

In het Jotunheimen national park vind je onder andere rendieren, elanden, herten, wolven en lynxen. In het oostelijke deel van het natuurgebied zijn er een aantal vismeren. De meestvoorkomende soort in deze bergmeren is de forel.

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park

Tussen de steile bergen van Oost-Noorwegen vind je het Dovrefjell-Sunndalsfjella National Park met een oppervlakte van 1.693 km². Je kan er enkele indrukwekkende hikes doen, waaronder de beklimming van de Snøhetta bergtop. Voor de echte avonturiers zijn er enkele hutjes in het park te vinden waar je de nacht kan doorbrengen. Daarnaast vind je er ook een rendierenbezoekcentrum, waar je alles over de inheemse dieren leert.

Flora en fauna

Net zoals in het Forollhogna National Park vind je hier een rendierkudde van ongeveer 4500 dieren. Ze wijken genetisch licht af van de rest van de rendieren in Noorwegen en zijn extra verlegen. Daarnaast noemen ook enkele soorten roofvogels en eenden dit gebied hun thuis.
De meest speciale bewoner is de muskusos. Dit prehistorisch dier zou hier al sinds het interglaciaal wonen. Het is de enige kudde in heel Noorwegen. Het dier gevaarlijk zijn, dus het is belangrijk om genoeg afstand te houden. Nordic biedt zowel een eland- als muskosossafari aan in dit natuurgebied.

Rondane National Park

Rondane National Park

Het Rondane National Park is het oudste natuurpark van Noorwegen. Al sinds 1962 is het een beschermd gebied. Het beslaat een oppervlakte van 963,5 km² in een bergachtig gebied in Innlandet. Je kan het natuurgebied bereiken met de auto of trein. Vanuit Oslo of Trondheim bedraagt de reistijd ongeveer 4 uur. Ook in dit park zijn er voorzieningen voor wandelaars om te overnachten.

Flora en fauna

In dit onherbergzame gebied hebben heel wat dieren zich kunnen nestelen. Je vindt er onder andere (roof)vogels, beren, lynxen, elanden, wolven en rendieren. Volgens de legendes zou je er zelfs feeën en trollen kunnen vinden… Houd dus zeker je ogen open!

Ontdek onze reizen naar Noorwegen

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Hyttertur door het hart van Noorwegen

Ontdek de hoogtepunten binnen de 'gouden driehoek' en verblijf in typisch Noorse blokhutten

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Noorwegen Lente 12 dagen

Lentereis onder de middernachtzon, met Hurtigruten van Bergen tot Kirkenes en terug tot Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. Dit in combinatie met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.

Zuid-Noorwegen Zomer

Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2024

Hoogtepunten van Zuid- en Noord-Noorwegen

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen / 12 nachten

Noorwegen: Ongezien gevarieerd 2024

Tijdens deze complete groepsreis per autocar en per schip ontdek je de mooiste plekjes van Zuid- en Noord-Noorwegen!

Zuid-Noorwegen Winter 12 dagen

Noorderlichtreis met Hurtigruten, een wereldklassieker 2025

Reis met ons mee naar het prachtige Noorwegen! Geniet van de mooie landschappen die voorbijglijden tijdens de 'mooiste zeereis ter wereld', aan boord van een comfortabele Hurtigrutenschip. Blijf steeds alert, voor het spotten van wildleven en het onvergetelijke noorderlicht.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

Reis in kleine groep naar de Lofoten en de Vesterålen waar je kennis maakt met het arctische wildleven, die je knap op foto kan vastleggen!

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Malangen tot Lofoten

Van de grillige Noorse kust bij Malangen naar de ongerepte Lofoten.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

White Lights Lofoten

De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Discover Lofoten

Ontdek de prachtige Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Ga sneeuwschoenwandelen, zeearenden spotten, kajakken, dorpjes bezoek en nog veel meer.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten actief

Reis in kleine groep naar de indrukwekkende Lofoten eilandenarchipel. Ontdek deze regio op een actieve manier.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winterse magie op Lofoten en Vesteralen

Besneeuwde bergpieken, helderblauw water, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden. Ontdek dit onvergetelijke winterlandschap tijdens deze rondreis op de Lofoten en Vesterålen.

Lofoten en Noors Lapland Winter 5 dagen

Lofoten Winterescape

Ontdek de ongerepte Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Neem deel aan een sneeuwschoenwandeling, spot zeearenden, ga kajakken, bezoek dorpjes bezoek of doe één van de vele andere activiteiten.