Zweden: het eetbare land

Zweden is de bestemming bij uitstek om één te worden met de natuur. Wist je dat 97% van Zweden onbewoond is? Het zal je dus niet verbazen dat de Zweden veel tijd in de natuur doorbrengen. Hun passie voor de buitenlucht weerspiegelt zich in het begrip “frilufsliv”, wat letterlijk “openluchtleven” betekent. Met onder meer bessen, kruiden en cantharellen is de Zweedse natuur een gigantische voorraadkast, perfect voor levensgenieters die houden van pure smaken. Trek zelf de natuur in met de nieuwe openlucht-concepten van Visit Sweden!

Het recept voor samen zijn in de natuur

Lekker eten, samen tijd doorbrengen en natuur; in Zweden vind je alle ingrediënten voor een portie geluk. Met Michelin-ster bekroonde chefs en beroemde bartenders uit Zweden hebben hét concept bedacht om de miljoenen hectaren aan natuur zó te benutten dat gezonde voeding, een actieve levensstijl, samen zijn en plezier maken samenkomen… Zij hebben het land omgetoverd tot een gastronomisch openluchtrestaurant en -bar. Hier stel je zelf jouw maaltijden en drankjes samen met ingrediënten die je uit ’s werelds grootste voorraadkast haalt, de natuur.

Allemansrecht – Zweden’s recht van openbare toegang

Het recht van openbare toegang, of ‘Allemansrätten‘, nodigt iedereen uit om vrij rond te dwalen en de schoonheid van het land te ontdekken. Zolang je niet stoort en niet vernietigt, kan je zoveel van de natuur genieten als je wilt. Dat betekent ook dat je het recht hebt om voedsel dat in de natuur groeit te mogen plukken en oogsten. Je mag gebruik maken van eetbare planten, kruiden en wortels die je in de vrije natuur vindt, zolang de soorten niet bedreigd zijn. En dat maakt de Zweedse natuur tot het grootste, duurzaamste restaurant ter wereld.

Bessen en cantharellen plukken in de Zweedse natuur - ©VisitSweden
Tafel midden in de natuur - ©VisitSweden

The Edible Country: doe-het-zelf dineren

Visit Sweden lanceerde in 2019 ‘The Edible Country’, ’s werelds grootste doe-het-zelf restaurant. Zweden is in 2021 uitgeroepen tot de meest duurzame bestemming ter wereld. Dit foodconcept past daar heel goed bij.

Vier sterrenchefs stelden inspirerende menu’s samen met lokale, seizoensgebonden producten om je de smaken uit de Zweedse voorraadkast te laten ervaren. De chefs delen een liefde voor de natuur en wat ze ons te bieden heeft, en dat proef je!

Het lokale klimaat en het dramatische verschil in de seizoenen bieden het hele jaar door een grote verscheidenheid aan producten. Momenteel staan er 20 tafels in de Zweedse natuur, verdeeld van noord naar zuid. Afhankelijk van waar je aanschuift en op welk moment van het jaar, kan je heel verschillende gerechten proeven.

The Drinkable Country: Zweden als openluchtbar

Na het succes van The Edible Country is het concept nu uitgebreid met drankbelevingen van wereldklasse. Visit Sweden heeft op 15 juni 2021 ‘The Drinkable Country’ gelanceerd, de grootste openluchtbar ter wereld. Verschillende plekken in het Zweedse landschap zijn omgetoverd tot een doe-het-zelf-bar. Op basis van smaken uit de Zweedse natuur hebben lokale drankenexperts de lekkerste recepten ontwikkeld. Je verzamelt samen met de gids de ingrediënten die nodig zijn om daarna de drankjes te mixen en uiteraard ook te proeven.

De drankrecepten zijn, net als de menu’s van The Edible Country, geïnspireerd op de vier seizoenen. De openluchtbar, met op dit moment 16 tafels, strekt zich helemaal uit van de zuidelijkste stranden van Zweden tot de bergtoppen in het Arctische noorden. De 100 miljoen hectare grote voorraad fruit, bessen, groenten en kristalhelder bronwater van het land is voor iedereen toegankelijk. Deze dorstlessende reis door de Zweedse natuur moet je meemaken!

Deze cocktailexperts zorgen voor een explosie van smaken
De recepten zijn ontwikkeld in samenwerking met vier verschillende drankenexperts, die elk de verantwoordelijkheid hebben gekregen om verschillende regio’s in Zweden te vertegenwoordigen. Rebecka Lithander vertegenwoordigt Zuid-Zweden. Lithander heeft ervaring vanuit het sterrenrestaurant Daniel Berlin, waar ze de non-alcoholische drankpakketten op hetzelfde hoge niveau heeft getild als het eten. De tafels aan de westkust worden vertegenwoordigd door de lokale cocktailbar Bar Bruno, terwijl aan de oostkust de wereldberoemde bar Tjoget de drankenkaart heeft samengesteld. Emil Åreng, een nationaal en internationaal geprezen barman en auteur van ’s werelds beste cocktailboek in 2016, vertegenwoordigt het noordelijke deel van Zweden.

Beleef het zelf!

Op de website van Visit Sweden kan je een van de 20 buitentafels van The Edible Country of een van de 16 buitenbars van The Drinkable Country online boeken.

Uiteraard kunnen de diverse recepten ook via de website worden gedownload, waardoor je ook zelf deze maaltijden of drankjes kan samenstellen. Een tip: het is altijd gemakkelijk om lokale gidsen en natuurexperts te vinden die je kunnen helpen om de lekkerste ingrediënten uit de natuur te plukken.

Ook de natuur van Zweden ontdekken? Bekijk ons aanbod!

Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Kungsleden groepsreis

In kleine groep met leeftijdsgenoten doe je een 6-daagse trekking op de indrukwekkende Kungsleden.…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Avontuurlijk Lapland

Ervaar het echte Lapland tijdens deze gevarieerde rondreis door Zweeds, Fins en Noors Lapland.…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Zweeds, Fins en Noors Lapland via blokhutten

Ontdek kleurrijke Noorse vissersdorpen op Lofoten en Malangen, het Pallas Nationaal Park in Finland en de uitgestrektheid van Zweeds Lapland…

Zweeds Lapland Winter 4 dagen

Aurora Dream

4-daags programma met korte Lapland activiteiten…

Zweeds Lapland Winter 5 dagen

Silence of Winter

5-daagse Laplandreis met 3-daagse huskytocht.…

Zweeds Lapland Winter 5 dagen

Husky Nature Break

5-daags avontuur met overnight huskytocht door Zweeds Lapland.…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Velkommen I Nord

Ontdek zowel Fins Lapland, De Noordkaap en de Lofoten in Noors Lapland en het Abisko Nationaal Park in Zweeds Lapland.……

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 13 dagen

Adventure & wildlife in Oost-Noorwegen

Geniet van de ongerepte natuur…

Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Midzomer week Lapland

Beleef het echte Lapland en de midzomerfeesten tijdens deze unieke reis.…

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Autumn adventure week

Ontdek de grootste wildernis van Europa op unieke wijze met deze leuke groepsreis.…

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Photography trip

Een Nordic fotograaf gaat met jou op stap, voor de mooiste foto's in de kleurenpracht van de Lapse herfst.…

Zweeds Lapland Nazomer Zomer 8 dagen

Mushers week

Avontuurlijke 8-daagse groepsreis met focus op husky's en noorderlicht…

Zuid-Zweden Zomer 13 dagen

Hotell & Stuga Zuid

Unieke combinatiereis van Denemarken met Zuidwest-Zweden.…

Zuid-Zweden Zomer 15 dagen

Kust & Fjäll wandelvakantie

Ontdek al wandelend de verschillende regio's van Midden-Zweden: van het bergachtige Dalarna aan de Noorse grens via het bosrijke Jämtland naar de rotsachtige Höga Kusten.…

Zuid-Zweden Zomer 11 dagen

Puur genieten van de Zweedse zomer

Ga op culturele ontdekking in Stockholm en geniet nadien van een weekverblijf in een vakantiehuis in het centrum van het typisch Zweedse dorpje Åmot.…