Winteractiviteiten in IJsland

Tips van onze IJslandspecialisten

1)    Kijk naar een geiser in actie

Het woord “geiser” komt van het IJslandse “geysir”. Dit is de plek bij uitstek in Europa om dit natuurwonder te aanschouwen. De geiser Strokkur knalt warm water tot 20 m de lucht in!

2)    Wandel in of op een gletsjer

Altijd al eens in een gletsjer willen wandelen? Bezoek dan zeker een van de ijsgrotten die zich elk jaar tussen de gletsjers vormen. Tijdens de wandeling onder begeleiding van een gids kom je in een fascinerende blauwe wereld van puur ijs terecht. De ijsgrotten onder de Vatnajökullgletsjer zijn de bekendste. Ook óp de gletsjers kan je wandelen. Trek je stijgijzers aan en volg de gids op een unieke tocht door een indrukwekkende ijsmassa.

3)    Daal af in de lavatunnel

Op slechts een half uur van Reykjavik ligt een echt natuurwonder: de lavatunnel van Raufarhólshellir. Waar je in een ijsgrot ondergronds kennismaakt met een wereld van ijs, kom je in de lavatunnel de kracht van vuur tegen. Je wandelt er op hetzelfde pad als dat van de lava duizenden jaren geleden. In de winter is de tunnel nog adembenemender door de ijssculpturen die zich rond de ingang vormen.

4)    Ga op zoek naar het noorderlicht

In IJsland heb je in de winter hele goede kansen om het noorderlicht te zien. Je moet weliswaar wat geluk hebben, het noorderlicht laat zich immers alleen onder bepaalde omstandigheden zien. De spanning en de zoektocht zijn deel van de hele IJslandbeleving!

5)    Zoek je favoriete waterval

IJsland staat bekend om zijn indrukwekkende watervallen. Ze bestaan in allerlei vormen: van groot en uitgesproken tot idyllisch en verborgen. In de winter beginnen ze te bevriezen en zijn ze nog adembenemender.

6)    Groet de IJslandse paarden

IJsland telt zo’n 80 000 paarden die ook in de winter buiten grazen. Het IJslandse paard, toepasselijk “de IJslander” genoemd, is door z’n isolement het zuiverste ras ter wereld. Paarden die IJsland verlaten, komen nooit meer terug uit schrik voor virussen. Ze hebben bovendien een aangeboren eigenschap om te “tölten”. Dat betekent dat ze hun vier benen los van elkaar kunnen coördineren.

7)    Wandel op een zwart strand

In IJsland zijn sommige stranden zwart als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen. Het strand van Vik en de Skeiðarársandur spoelvlakte zijn daar een mooi voorbeeld van. Ga zeker ook naar Dyrhólaey, het meest zuidelijke puntje van IJsland. Vanaf de vuurtoren bovenop de klif heb je er een mooi uitzicht over de zwarte vlakte.

8)    Bezoek het gletsjermeer

Het Jökulsárlón gletsjermeer is een van de grootse natuurwonderen van IJsland. Verspreid over het meer drijven kleine en grote ijsblokken in het water. Ook hier is het strand zwart, en bovendien bezaaid met ijsblokken. De ijsblokken lijken net diamanten waardoor het strand de naam Diamond Beach kreeg. In onze routeboeken verklappen we ook de minder bekende ijsmeren.

9)    Baad in een natuurlijke warmwaterbron

In IJsland is het grondwater warm. Verspreid over het land liggen zo’n 170 geothermische baden. Je onderdompelen in het hete water is nog net iets magischer in een winterse setting. Baad bijvoorbeeld in de vallei van Reykjadalur of zwem in het oudste zwembad van IJsland in Seljavellir. Hou je van uitgebreide wellness? Ga dan naar een spa zoals de Blue Lagoon of Fontana, waar je in alle luxe heerlijk kan ontspannen.

10)     Spot orka’s

In de baai van Grundarfjörður op het westelijke schiereiland Snæfellsnes doen orka’s zich tijdens de wintermaanden te goed aan grote scholen haring. Het ideale moment voor een orka safari!

11)    Reykjavik: eet culinair of probeer een pylsur

De meest noordelijke hoofdstad ter wereld is best hip. Het is een mix van gezellige straatjes met leuke winkels en koffiebars. De lokale keuken is verrassend lekker: vers gevangen vis en lam staan steevast op het menu. Of probeer zoals Bill Clinton een pylsur, een IJslandse hotdog. Ook voor vegetariërs zijn er heerlijke alternatieven. Fijnproevers kunnen terecht in het enige sterrenrestaurant van IJsland: Dill.

12) Geniet van de rust!

Bekijk ons aanbod

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Deluxe

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen en verblijf je in de beste hotels per regio.

IJsland Winter 9 dagen

In de ban van het noorderlicht

Beleef de hoogtepunten van het winterse West- en Zuid-IJsland. Volg de Atlantische kustlijn van Snæfellsnes tot Vatnajökull National Park.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Volledig

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen, vol indrukwekkende hoogtepunten.

IJsland Winter 6 dagen

Authentiek IJsland – winter

In dit programma blijf je weg van de platgetreden paden en laten we je kennismaken met het authentieke IJsland vanuit bijzondere en unieke locaties.

IJsland Winter 5 dagen

Yoga retreat: herbronnen op IJsland

Herbron en kom volledig tot jezelf tijdens deze yoga retreat in het prachtige IJsland, waar je volledig ondergedompeld wordt in sereniteit en rust

IJsland Winter 6 dagen

Tussen stad en kaap

Een korte ontdekkingsreis waarbij je alle hoogtepunten in het zuidwesten van IJsland, tussen Reykjavík en Vík verkent.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid- en West-IJsland vanuit winterhuisjes

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland vanuit twee volledig uitgeruste winterhuisjes

IJsland Winter 5 dagen

Reykjavík fly & drive – winter

Een citybreak met Reykjavík als uitvalsbasis. Vanuit de hoofdstad trek je de natuur in en verken je de mooiste locaties van Zuidwest-IJsland.

IJsland Winter 8 dagen

Bevroren magie aan de poolcirkel

Nordic-groepsreis door het afgelegen en weinig toeristische noorden. Een uniek programma begeleid door onze Vlaming ter plaatse, Leo Broers.

IJsland Winter 7 dagen

Het noorderlicht in stijl

Een Nederlandstalige Nordic groepsreis langs de volledige zuidkust van IJsland. Ga op pad met Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse, en overnacht in de beste hotels per regio.

IJsland Winter 5 dagen

Reykjavík fly & discover – winter

Tijdens deze citybreak met Reykjavík als uitvalsbasis verken je in alle comfort, met begeleide busexcursies, de indrukwekkende IJslandse natuur.

IJsland Winter 6 dagen

Nieuwjaar op IJsland

Het nieuwe jaar inluiden onder spetterend vuurwerk in Reykjavík? Tijdens deze citybreak verken je de hoofdstad en trek je de indrukwekkende natuur in.

IJsland Winter 5 dagen

Tussen kerst & nieuw op IJsland

Een citybreak waarbij je tijdens de feestdagen in IJsland verkent. Je verblijft in de hoofdstad Reykjavík en trekt de indrukwekkende natuur in

IJsland Winter 7 dagen

Winterbreak IJsland krokusvakantie

Een ontdekkingsreis langs het indrukwekkende zuiden van IJsland tijdens de krokusvakantie, met een excursie per superjeep naar een natuurlijke ijsgrot.

IJsland Winter 7 dagen

Het noorderlicht in stijl

Een Nederlandstalige Nordic groepsreis langs de volledige zuidkust van IJsland. Ga op pad met Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse, en overnacht in de beste hotels per regio.