Lente in Zuid-Noorwegen

Bloesems en natuurlijke watervallen

De Noorse lente

De lente laat zich niet voorspellen in Noorwegen. In Zuid-Noorwegen breekt de lente het vroegst aan, meestal al in april, de rest van het land moet er nog even op wachten. Soms terrasjesweer, maar er valt ook af en toe nog sneeuw. Hoe dan ook, Noorwegen is prachtig en dat in elk seizoen. De zomer en winter zijn er veruit het populairst, en de Noorse lente is onderschat. Onterecht, want reizen naar Noorwegen in de lente heeft veel voordelen. Het is er rustiger en het land is in bloei: je vindt er niet alleen een ongeëvenaard landschap met prachtige bloesems en natuurlijke watervallen, maar ook de Noren zelf bloeien helemaal open in de lente.

Bloesems en fruitbomen

Fjord-Noorwegen is op z’n mooist tijdens de lente, als de bloesems er zijn. Op de bergtoppen zal nog sneeuw liggen, maar in de lagergelegen gebieden komt alle fauna en flora tot leven in mei. Dat contrasterende landschap is een heel speciale ervaring. De lentezon die weerkaatst op het water van de fjorden zorgt voor een gunstig klimaat voor fruitteelt. De talrijke fruitbomen aan de oevers van de fjorden komen in bloei te staan. Bij de lokale fruitboer kan je proeven van het resultaat van het voorgaande jaar: appels, peren, kersen maar ook de verse appelsap en cider zijn de moeite waard om te proberen.

Gletsjers en watervallen

Met de lentezon smelt ook de sneeuw en het ijs weg. Dit zorgt voor prachtige, natuurlijke watervallen. In mei en juni komen de watervallen terug bulderend tot leven. De Noorse watervallen behoren tot de hoogste ter wereld, sommigen bereiken zelfs de 800 meter. Volgens de Noren zelf is Vettisfossen, waar het water een vrije val van 275 meter maakt, veruit de mooiste. De lijst van Noorse watervallen is heel lang, dus oordeel daar vooral zelf over. Je kan genieten van het spectaculaire uitzicht maar voor wie het wat avontuurlijker mag, kan je er ook op kajakken.

Noorwegen-Hardangerfjord-Agatunet-Robin-Strand-Fjord-Norway
Noorwegen Geirangerfjord waterval
Naar Noorwegen in de lente met Nordic - wat doe ik aan?

Praktisch

De jaargetijden zijn onvoorspelbaar in Noorwegen, net als het weer. Hoewel de zon verschijnt en de dagen langer worden in de lente, kan er toch nog sneeuw vallen. De temperaturen veranderen dan ook snel. Kortom: je bent best voorbereid op alle seizoenen in één dag, daarom zijn veel laagjes een goede oplossing. Bereid je voor op sneeuw, maar ook op zon en regen. Mispak je bovendien ook niet aan de sneeuw: je verbrandt door de reflectie van de zon in de sneeuw sneller, dus neem zeker wat zonnecrème en een zonnebril mee.

6 redenen om in de lente naar Noorwegen te reizen:

1. Aperitieven in de zon
“Terrasjes doen” is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt als je aan Noorwegen denkt. Toch is niets minder waar: wanneer de temperaturen stijgen en de eerste zonnestralen je verwarmen, bruist Noorwegen van het leven. Zoek een plekje in de zon en geniet van je eerste drankje in de buitenlucht. De Noren zijn zo’n fan van het eerste terrasje dat ze het zelfs een naam gaven: “utepils” of het biertje in de buitenlucht.
2. De Nationale Feestdag vieren
De Syttende Mai, of 17 mei, is dé hoogdag in Noorwegen. Noren komen op straat om de ondertekening van de Grondwet te vieren, en dat zorgt voor spectaculaire feestelijkheden. Fanfares trekken door het land, iedereen zwaait met vlaggetjes en in de hoofdstad zwaait de koninklijke familie de menigte toe.
3. De lente proeven
De kersen en appels moet je zeker geproefd hebben, dat maakt de ervaring van de bloeiende fruitbomen in Fjord-Noorwegen nog onvergetelijker. Daarnaast worden in de lente ook de eerste aardappelen en asperges geoogst. Wanneer de zomer in aantocht is en de eerste bladeren van rabarber verschijnen, ruik je in Noorwegen overal de geur van versgebakken taarten.
4. Laatste keer wintersport
Voor wintersport met een zomers kantje kan je terecht in Noorwegen. Tot mei, en in een aantal gebieden zelfs tot juni, vind je er zachte sneeuw. De dagen worden intussen ook langer en wat warmer, ideaal voor een portie lenteskiën (of Vårskiturer).
5. Vogelspotten
Het wordt warmer dus de vogels keren terug naar huis, vooral in het noorden van het land en aan de kustlijn. Voor vogelliefhebbers van over de hele wereld is dit het moment om de arctische vogels zoals de papegaaiduikers te spotten. Neem je camera mee en trek naar één van de vele vogelkijkhutten voor een middagje vogelspotten.
6. Bijzondere activiteiten
Ook buiten het hoogseizoen zijn er in Noorwegen tal van activiteiten te beleven. (Peddel)surfen, wandelen, kajakken, een fjordcruise maken,… en met een beetje geluk kan je zelfs orka’s en zeehonden spotten in het voorjaar.

Reis in de lente naar Noorwegen

Lofoten en Noors Lapland Zuid-Noorwegen Zomer 12 dagen

Middernachtzonreis met Hurtigruten, van Bergen naar Kirkenes en terug tot Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. Dit in combinatie met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.…

Zuid-Noorwegen Zuid-Zweden Nazomer Zomer 13 dagen

Adventure & wildlife in Oost-Noorwegen

Geniet van de ongerepte natuur…

Zuid-Noorwegen Zomer 13 dagen / 12 nachten

Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2023

Hoogtepunten van Zuid- en Noord-Noorwegen…

Zuid-Noorwegen Zomer 12 dagen

Het hart van Noorwegen

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.…

Zuid-Noorwegen Zomer 15 dagen

Van fjell naar kyst

Maak kennis met de hoogtepunten van de Gouden Driehoek, de Lysefjord en Stavanger op basis van hotels en vakantiehuizen!…

Zuid-Noorwegen Zomer 14 dagen

Hoogtepunten van Fjord-Noorwegen

Op deze reis verken je de Gouden Driehoek en maak je tevens kennis met de charmante Zuidkust!…

Zuid-Noorwegen Zomer 14 dagen

Hyttertur langs fjord & dal

Een reis langs drie mooie regio's in de "gouden driehoek" en met verblijf in leuke blokhutten.…

Zuid-Noorwegen Zomer 24 dagen

24-daagse reis via blokhutten

Verblijf in typisch Noorse blokhutten en ontdek drie indrukwekkende regio's in de 'Gouden Driehoek'…

Zuid-Noorwegen Zomer 20 dagen

Syd til Nord

Ontdek Noorwegen volledig, van zuid naar noord en terug langs de kust met Hurtigruten.…

Lofoten en Noors Lapland Zuid-Noorwegen Zomer 21 dagen

Fjord til Lofoten

Combineer de 2 mooiste regio's van Noorwegen met elkaar.…

Zuid-Noorwegen Zomer 14 dagen

Sognefjord Aktiv

Actieve reis vol adembenemende excursies aan de Sognefjord en in het Hallingdal.…

Zuid-Noorwegen Zomer 15 dagen

Noorse fjorden & hoogvlakten

Gevarieerde rondreis naar de fjorden in combinatie met een nacht aan boord van de magische postschepen van Hurtigruten.…

Zuid-Noorwegen Zomer 9 dagen

Citytrip Oslo, Bergen & Trondheim

Bezoek de drie belangrijkste steden van Noorwegen en ervaar een nacht op de boot.…

Zuid-Noorwegen Zomer 18 dagen

Velkommen

Uitgebreide kennismaking met Noorwegen langs alle belangrijke bezienswaardigheden.…

Zuid-Noorwegen Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.…

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties