Lente in Zuid-Noorwegen

Bloesems en natuurlijke watervallen

De Noorse lente

De lente laat zich niet voorspellen in Noorwegen. In Zuid-Noorwegen breekt de lente het vroegst aan, meestal al in april, de rest van het land moet er nog even op wachten. Soms terrasjesweer, maar er valt ook af en toe nog sneeuw. Hoe dan ook, Noorwegen is prachtig en dat in elk seizoen. De zomer en winter zijn er veruit het populairst, en de Noorse lente is onderschat. Onterecht, want reizen naar Noorwegen in de lente heeft veel voordelen. Het is er rustiger en het land is in bloei: je vindt er niet alleen een ongeëvenaard landschap met prachtige bloesems en natuurlijke watervallen, maar ook de Noren zelf bloeien helemaal open in de lente.

Bloesems en fruitbomen

Fjord-Noorwegen is op z’n mooist tijdens de lente, als de bloesems er zijn. Op de bergtoppen zal nog sneeuw liggen, maar in de lagergelegen gebieden komt alle fauna en flora tot leven in mei. Dat contrasterende landschap is een heel speciale ervaring. De lentezon die weerkaatst op het water van de fjorden zorgt voor een gunstig klimaat voor fruitteelt. De talrijke fruitbomen aan de oevers van de fjorden komen in bloei te staan. Bij de lokale fruitboer kan je proeven van het resultaat van het voorgaande jaar: appels, peren, kersen maar ook de verse appelsap en cider zijn de moeite waard om te proberen.

Gletsjers en watervallen

Met de lentezon smelt ook de sneeuw en het ijs weg. Dit zorgt voor prachtige, natuurlijke watervallen. In mei en juni komen de watervallen terug bulderend tot leven. De Noorse watervallen behoren tot de hoogste ter wereld, sommigen bereiken zelfs de 800 meter. Volgens de Noren zelf is Vettisfossen, waar het water een vrije val van 275 meter maakt, veruit de mooiste. De lijst van Noorse watervallen is heel lang, dus oordeel daar vooral zelf over. Je kan genieten van het spectaculaire uitzicht maar voor wie het wat avontuurlijker mag, kan je er ook op kajakken.

Noorwegen-Hardangerfjord-Agatunet-Robin-Strand-Fjord-Norway
Noorwegen Geirangerfjord waterval
Naar Noorwegen in de lente met Nordic - wat doe ik aan?

Praktisch

De jaargetijden zijn onvoorspelbaar in Noorwegen, net als het weer. Hoewel de zon verschijnt en de dagen langer worden in de lente, kan er toch nog sneeuw vallen. De temperaturen veranderen dan ook snel. Kortom: je bent best voorbereid op alle seizoenen in één dag, daarom zijn veel laagjes een goede oplossing. Bereid je voor op sneeuw, maar ook op zon en regen. Mispak je bovendien ook niet aan de sneeuw: je verbrandt door de reflectie van de zon in de sneeuw sneller, dus neem zeker wat zonnecrème en een zonnebril mee.

6 redenen om in de lente naar Noorwegen te reizen:

1. Aperitieven in de zon
“Terrasjes doen” is waarschijnlijk niet het eerste dat in je opkomt als je aan Noorwegen denkt. Toch is niets minder waar: wanneer de temperaturen stijgen en de eerste zonnestralen je verwarmen, bruist Noorwegen van het leven. Zoek een plekje in de zon en geniet van je eerste drankje in de buitenlucht. De Noren zijn zo’n fan van het eerste terrasje dat ze het zelfs een naam gaven: “utepils” of het biertje in de buitenlucht.
2. De Nationale Feestdag vieren
De Syttende Mai, of 17 mei, is dé hoogdag in Noorwegen. Noren komen op straat om de ondertekening van de Grondwet te vieren, en dat zorgt voor spectaculaire feestelijkheden. Fanfares trekken door het land, iedereen zwaait met vlaggetjes en in de hoofdstad zwaait de koninklijke familie de menigte toe.
3. De lente proeven
De kersen en appels moet je zeker geproefd hebben, dat maakt de ervaring van de bloeiende fruitbomen in Fjord-Noorwegen nog onvergetelijker. Daarnaast worden in de lente ook de eerste aardappelen en asperges geoogst. Wanneer de zomer in aantocht is en de eerste bladeren van rabarber verschijnen, ruik je in Noorwegen overal de geur van versgebakken taarten.
4. Laatste keer wintersport
Voor wintersport met een zomers kantje kan je terecht in Noorwegen. Tot mei, en in een aantal gebieden zelfs tot juni, vind je er zachte sneeuw. De dagen worden intussen ook langer en wat warmer, ideaal voor een portie lenteskiën (of Vårskiturer).
5. Vogelspotten
Het wordt warmer dus de vogels keren terug naar huis, vooral in het noorden van het land en aan de kustlijn. Voor vogelliefhebbers van over de hele wereld is dit het moment om de arctische vogels zoals de papegaaiduikers te spotten. Neem je camera mee en trek naar één van de vele vogelkijkhutten voor een middagje vogelspotten.
6. Bijzondere activiteiten
Ook buiten het hoogseizoen zijn er in Noorwegen tal van activiteiten te beleven. (Peddel)surfen, wandelen, kajakken, een fjordcruise maken,… en met een beetje geluk kan je zelfs orka’s en zeehonden spotten in het voorjaar.

Reis in de lente naar Noorwegen

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Hyttertur door het hart van Noorwegen

Ontdek de hoogtepunten binnen de 'gouden driehoek' en verblijf in typisch Noorse blokhutten

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.

Zuid-Noorwegen Zomer

Fjorden & Lofoten: De hoogtepunten van Zuid- & Noord-Noorwegen 2024

Hoogtepunten van Zuid- en Noord-Noorwegen

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

17-daagse reis via vakantiehuizen

Verblijf tweemaal een week op één van de indrukwekkendste plaatsen van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Winter Zomer 5 of 7 dagen

Citytrip Oslo en Bergen

Tijdens deze 5-daagse trip bezoek je de twee populairste steden van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 12 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Nazomer Zomer 16 dagen

Fjord & Fjell wandelvakantie

Een wandelvakantie in de bergen met adembenemende uitzichten, langs diepblauwe fjorden en woeste gletsjers.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 11 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes-Trondheim

Tijdens deze 11-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes en terug tot Trondheim, dwars door de natuur als langs culturele hoogtepunten van Noorwegen.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 7 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Bergen-Kirkenes

Tijdens deze 7-daagse reis brengt Hurtigruten je van Bergen naar Kirkenes, langs de culturele hoogtepunten en dwars door de impressionante natuur.

Zuid-Noorwegen Winter Zomer 6 dagen

Klassieke Hurtigruten zeereis Kirkenes-Bergen

Tijdens deze 6-daagse reis brengt Hurtigruten je van Kirkenes naar Bergen, langs de ruige kustlijn, dwars door de impressionante natuur.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Velkommen

Uitgebreide kennismaking met Noorwegen langs alle belangrijke bezienswaardigheden en panoramische routes

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Winter Zomer 9 dagen

Citytrip Oslo, Bergen & Trondheim

Bezoek de drie mooiste steden van Noorwegen en ervaar een nacht op de boot.

Zuid-Noorwegen Zomer 16 dagen

Noorse fjorden & hoogvlakten

Gevarieerde rondreis naar de fjorden in combinatie met een nacht aan boord van de magische postschepen van Hurtigruten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties