Noordkaap Express Oslo – Bergen met Hurtigruten (2024-2025)

Varen met Hurtigruten tussen het zuidelijkste en noordelijkste punt van Noorwegen

Ideale reis voor

Koppels
Sightseeing
Toegankelijke bootreis
Contacteer ons

Beleef de adembenemende schoonheid van de Noorse kust en vaar mee aan boord van de Noordkaap Express van het meest zuidelijke punt bij Lindesnes tot aan het meest noordelijke punt bij de Noordkaap. Voor het eerst vaart een van de Hurtigrutenschepen tussen het zuidelijkste en het noordelijkste punt van Noorwegen: er wordt dus geschiedenis geschreven tijdens deze onvergetelijke winterreis.

Afreisdata

Afreisdata:09.12.24 - 02.01.25 - 26.01.25 - 19.02.25 - 15.03.25 - 08.04.25

Hoogtepunten van de reis

 • Kans om het noorderlicht te spotten en winterse activiteiten uit te testen
 • De steden Oslo, Bergen, Ålesund en Tromsø
 • Alta, de stad van het Noorderlicht
 • De Noordkaap
 • De Hardangerfjord

01. Dag per dag

Vrije aankomst, overnachting in een centraal gelegen 4* hotel. Vrij avondmaal.

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, begint de reis op dag 2 in Oslo, bij inscheping.

— Lees meer —

Ontbijt in het hotel, gevolgd door een transfer naar het schip incl. een bezoek aan het Vigeland beeldenpark met meer dan 200 beelden in brons, graniet en gietijzer van de Noorse kunstenaar Gustav Vigeland. Je wordt ook naar de Holmenkollen Skischans, net buiten het stadscentrum, gebracht, van waar je een panoramisch uitzicht over de stad, de meren en de fjord hebt.

Eens aan boord, maak je kennis met het Coastal Experience-team dat je de hele reis zal begeleiden. Je ontmoet er jouw medereizigers, en kan rustig jouw thuis voor de komende twee weken verkennen. Geniet van de eerste maaltijd aan boord, en zie hoe de rij kleurrijke gebouwen aan de kust achter jou steeds kleiner wordt

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, zijn de transfer en de bezoeken niet inbegrepen.

— Lees meer —

Kristiansand, gelegen aan de zuidkust, is met 112.000 inwoners de vijfde grootste stad van het land. De kapitein streeft ernaar om vroeg in de ochtend ter plaatse te zijn, zodat je een paar uur de tijd hebt om de stad te verkennen.

Een optionele excursie is een bezoek aan de vuurtoren Lindesnes Fyr. Hier duik je een geschiedenis die teruggaat tot 1656 in!

In de namiddag vaart MS Trollfjord verder tot Farsund, waar je de heerlijke zandstranden van Lista en de bijhorende vuurtoren kan ontdekken of een goed bewaard Duits fort uit de tweede wereldoorlog kan bezoeken.

— Lees meer —

We verlaten de zuidkust en vangen het noordwaartse traject aan. Via Stavanger bereikt het schip Haugesund, ook wel de ‘thuishaven van de Vikingkoningen’ genoemd. Dit is te danken aan gebouwen zoals St.Olav’s kerk, die koning Håkon IV in 1250 liet bouwen en het nationale monument Haraldshaugen, dat wordt gezien als begraafplaats van koning Harald I.

Na een korte stop vaart het schip verder, door de schilderachtige Hardangerfjord. Deze spectaculaire fjord met zijn besneeuwde toppen die in het water weerspiegeld worden, is een van de mooiste van Noorwegen.

Indien het weer het toelaat, wordt er een stop in Rosendal of een van de andere pittoreske stadjes aan de fjordenkust gemaakt.

— Lees meer —

Tussen de vele eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. Als we de kust naderen, valt de kenmerkende bouwstijl meteen op: elk detail van de gebouwen, van de felle kleuren tot de afgeronde torenspitsen, is geïnspireerd op de Art Nouveau-stijl, die populair was in het begin van de 20e eeuw. Bijna de hele stad kreeg een make-over in deze stijl toen ze werd herbouwd na een grote brand in 1904.

Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag je niet missen, 418 treden brengen je naar de top en bieden een uitzonderlijk zicht op de met sneeuw bedekte bergtoppen van de Sunnmøre-alpen. Ook het Aquarium Atlanterhavsparken is een bezoek waard.

Het fjordengebied ligt vlakbij Ålesund. Indien de weersomstandigheden het toelaten, behoort een kajaktocht op een fjord tot de mogelijkheden.

— Lees meer —

Brønnøysund ligt op een smal schiereiland voor het vasteland, omgeven door eilanden. Er wonen ca. 5000 mensen in deze kleine stad. Wandel langs de Havnegata en trakteer jezelf op een drankje of hapje in een van de pubs. Als je avontuurlijker bent ingesteld, kan je hier ook gaan kajakken of aan een RIB-bootsafari deelnemen.

We varen langs de Vega-eilanden. Deze archipel bestaat uit meer dan 6.500 eilanden, riffen en scheren. De archipel kreeg in 2004 de status van UNESCO-werelderfgoed, als erkenning voor de duurzame levensstijl van generaties eilandbewoners en hun praktijk van het kweken van eiderdons.

Ten zuiden van Brønnøysund ligt de berg Torghatten, bekend om zijn karakteristieke vorm: er bevindt zich in het midden van de berg een 35m hoge en 160m lange holte. Indien het weer het toelaat, kan je deelnemen aan een beklimming van deze berg. Eens boven wacht jou een spectaculair uitzicht over de regio.

Rond middernacht overschrijdt het schip de poolcirkel en bevind je je officieel in arctisch gebied.

— Lees meer —

Vandaag verkennen we de Lofoten, een fascinerende eilandengroep in de Noorse Zee. Zodra je de torenhoge bergtoppen om je heen ziet met de vissersdorpjes die zich aan hun zijden vastklampen, begrijp je waarom deze eilandengroep zo vaak wordt geprezen als een van de mooiste locaties van Noorwegen.

Het schip meert aan in Svolvær, op het eiland Austvågøya. Er is een ruim aanbod aan excursiemogelijkheden zoals, afhankelijk van de reisperiode, een sneeuwschoenwandeling, een bustocht langs de mooiste plekjes op de Lofoten of een avontuurlijke rit te paard over het mooie witte zandstrand.

MS Trollfjord vaart verder noordwaarts naar Stokmarknes, op de Vesterålen-eilanden. In 1893 richtte scheepvaartpionier Richard With hier de Original Coastal Express op, wat een revolutie betekende voor het vracht- en passagiersvervoer langs de kust. Al snel werd Hurtigruten een levensader voor afgelegen gemeenschappen, zowel op het vasteland als voor de eilanden, waaronder Spitsbergen.

— Lees meer —

Welkom in de arctische hoofdstad Tromsø. Deze stad wordt vaak de poort naar het Noordpoolgebied genoemd en is de meest noordelijke universiteitsstad van Noorwegen. Het schip zal hier langere tijd voor anker liggen zodat je de stad en/of omgeving kan verkennen.

Bezienswaardigheden zijn onder andere het Polarmuseum dat gewijd is aan de vele poolexpedities die vanuit Tromsø startten, de IJszeekathedraal en Polaria, een arctisch belevingscentrum voor het hele gezin.

Tevens heb je hier de mogelijkheid aan een aantal winterse activiteiten deel te nemen zoals een hondensledetocht of een sneeuwschoenenwandeling. Gezien de ligging is de kans om het noorderlicht te spotten bijzonder groot.

— Lees meer —

MS Trollfjord legt vroeg in de ochtend aan in Honningsvåg, het noordelijkste punt van de reis. Honningsvåg is de meest noordelijke stad op het vasteland, je ontdekt er een heel bijzonder landschap, met nauwelijks bomen of struiken. In het hoge noorden zijn de winters lang en valt er veel sneeuw, dus bereid je voor op een fantastisch winterlandschap en activiteiten.

Je hebt de hele dag om de omgeving te verkennen en de mogelijkheid om een sneeuwschoenenwandeling te maken, te gaan ijsvissen of een krabvisser te ontmoeten. De koningskrab, die hier het hele jaar door wordt gevangen en geserveerd, wordt als een echte delicatesse aanzien.

Hoogtepunt is natuurlijk een bezoek aan de Noordkaap. Tijdens de wintermaanden, en indien de weeromstandigheden het toelaten, kan je opteren voor een optionele excursie per sneeuwscooter ernaartoe. Vanaf de klip uitkijken over de Barentszzee is een bijzondere ervaring. Met wat geluk danst het noorderlicht aan de hemel.

— Lees meer —

Met meer dan 10.000 inwoners is Alta een van de grotere kuststeden. De stad is vooral bekend om de Alta-rivier, één van de rijkste zalmrivieren van Noorwegen. Hier worden regelmatig grote zalmen gevangen, sommige zelfs tot 24 kg.

De regio staat verder ook bekend omdat het noorderlicht hier vaak en goed te zien is, dus hou de camera klaar. Tijdens een rondleiding door de stad kom je meer te weten over deze indrukwekkende natuurlijke lichtshow. In de Northern Lights Cathedral is er een tentoonstelling die toont hoe Alta tussen de 19e en 20e eeuw het epicentrum werd voor baanbrekend onderzoek naar het noorderlicht.

Je krijgt de kans om het meest noordelijke ijshotel ter wereld te bezoeken, dat elke winter uit sneeuw en ijs wordt opgetrokken en door plaatselijke beeldhouwers met verschillende artistieke thema's wordt versierd. Ga naar de ijsbar van het hotel, versierd met handgemaakte ijssculpturen en bestel een drankje in een ijsglas - geen ijsblokjes nodig.

— Lees meer —

Lødingen is een dorp met minder dan 2.000 inwoners aan de zuidwestkust van het eiland Hinnøya, het grootste eiland van Noorwegen ten zuiden van Spitsbergen. Op een van de vroegere vaarroutes van de rederij was Lødingen een vaste stopplaats, hier terugkeren is ‘thuiskomen’.

Wandel door de straten in de buurt van de haven en bewonder de traditionele rode vissershutten, of rorbuer, die langs de kust staan. De Gullesfjord doorsnijdt de noordkant van Hinnøya en wordt omzoomd door een ongerept berglandschap.

Als onderdeel van een optionele excursie kan je deelnemen aan een bootsafari naar de fjord toe. Of waag je aan een wandeling in de bergen en geniet van het majestueuze panorama van het omringende land en de zee.

— Lees meer —

We laten het poolgebied achter ons en zetten onze weg naar het zuiden verder. De Vikna-archipel bestaat uit ca. 6000 eilanden en scheren. Het schip houdt enkele uren halt in de havenstad Rørvik. De stad en omgeving hebben een lange geschiedenis, met grafheuvels uit de oudheid. De maritieme erfenis van het gebied is goed gedocumenteerd in de vele musea van Rørvik, met name in het Noorse Kustmuseum. 

Je kan deelnemen aan een rondleiding in het SalmoNor bezoekerscentrum, een moderne zalmkwekerij, waar je meer te weten komt over de Noorse aquacultuursector. In Rørvik vindt elk jaar een kabeljauwfestival plaats, een vis die ook veel voorkomt in deze regio. Trakteer jezelf dus zeker op een vers bereid kabeljauwkoekje.

— Lees meer —

Ter afsluiting van de reis wordt halt gehouden in Molde, de grootste stad en het belangrijkste handelscentrum van de regio. De Atlantische Route, een van de beroemdste bouwwerken langs de Noorse kustlijn en vaak te zien in Hollywoodfilms, kan worden verkend als onderdeel van een optionele excursie.

Voor het beste panoramische uitzicht over het gebied kan je met ons mee op een wandeling naar het uitkijkpunt Varden. Van hieruit kijk je uit over de 222 besneeuwde bergtoppen aan de overkant van de Moldefjord.

Terug aan boord geniet je van het afscheidsdiner en kan je proosten met jouw medereizigers op een reis met onvergetelijke momenten.

— Lees meer —

Wanneer Bergen in zicht komt, is het einde van de reis nabij. Tijd om afscheid te nemen van het schip en haar bemanning en terug te blikken op een prachtige reis: de kuststeden en -dorpen werden verkend, de Noordkaap werd bezocht,... Tijdens deze zeereis heb je het gevarieerde klimaat van Noorwegen ervaren, majestueuze bergen en fjorden gezien en misschien wel één of meerdere keren vol verwondering naar het Noorderlicht gekeken.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hurtigruten hanteert een flexibel prijzensysteem. We bezorgen jou de meest up-to-date prijzen via een concreet reisvoorstel op basis van de gekozen afreisdatum.

Inbegrepen

 • Overnachting in een standaardkamer in een 4*hotel in Oslo met ontbijt (*)
 • Transfer van het hotel naar het schip, gecombineerd met een bezoek aan het Vigeland beeldenpark en Holmenkollen skischans (*)
 • Zeereis in de gekozen kajuit/formule
  • Engelstalig Coastal experience-team aan boord dat instaat voor het organiseren van activiteiten aan land en aan boord, lezingen,...
  • Culinaire demonstraties en proeverijen
  • Gebruik van uitrusting/materiaal voor de buitenactiviteiten
  • Toegang tot fitnessruimte en sauna

  (*) Deze diensten niet zijn inbegrepen als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt.

  Select: Het SELECT-pakket is het basis pakket van deze Hurtigruten reis, van toepassing wanneer je in een Polar Inside, Polar Outside of Arctic Superior kajuit verblijft

  • Volpension in restaurant Flora en Árran
  • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
  • Koffie/thee/water heel de dag door
  • Namiddagsnack in Bar Panorama
  • Gratis Wi-FI voor leden van het getrouwheidsprogramma Ambassador 1893

  Suite: Het SUITE pakket is van toepassing wanneer je in een suite verblijft:

  • Volpension in restaurant Flora en Árran en in het à la carte restaurant Røst
  • Keuze van tijdstip diner (onder voorbehoud van beschikbaarheid)
  • Diner met de officieren
  • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
  • Koffie/thee/water heel de dag door
  • Minibar
  • Elke avond wordt de suite klaargemaakt voor de nacht
  • Namiddagsnack in restaurant Røst
  • Gratis Wi-Fi
  • Persoonlijke check-in
  • Kledingpakket uit de Hurtigruten collectie, waaronder een waterdichte/winddichte jas, een trui en een wollen muts
  • 2 optionele excursies naar keuze, afhankelijk van seizoen/beschikbaarheid

  Niet inbegrepen

  • Vluchten
  • Extra overnachtingen in Oslo en Bergen
  • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering - klik hier voor meer informatie
  • Optionele excursies aan land - het aanbod varieert en is afhankelijk van de reisperiode.

  Opmerkingen

  • Je dient over een identiteitskaart of internationaal paspoort te beschikken dat geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
  • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal door het Coastal Experience team gecommuniceerd worden.
  • In Noorwegen verschillen de seizoenen sterk van elkaar. De activiteiten aan boord, de menu's in de restaurants en de excursies aan wal variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Elk seizoen biedt nieuwe mogelijkheden om een Hurtigruten reis in een heel ander licht te ervaren.
  • MS Trollfjord werd in het voorjaar van 2023 gerenoveerd en is een eerbetoon aan de Noorse natuur en de iconische kustroute. Het decor is klassiek, tijdloos en uniek in de Hurtigrutenvloot. Je zal details en versieringen opmerken die een gevoel van nostalgie oproepen. Alle kajuiten zijn praktisch en comfortabel ingericht. Je kan steeds bij het Coastal Experience-team terecht met jouw vragen, voor het bijboeken van optionele excursies,...
  • De naam van het inbegrepen hotel kan pas na definitieve boeking gecommuniceerd worden.
  • Officiële talen aan boord zijn Noors, Engels en Frans. De excursies worden voornamelijk in het Engels begeleid.
  • Reisde je reeds eerder 3 opeenvolgende nachten aan boord van Hurtigruten? Geef ons dan zeker jouw Ambassador 1893 lidnummer level 2 door. Leden van het Ambassador 1893 programma level 2 genieten van allerlei voordelen waaronder 5% directe korting op de kajuitprijs, 5% korting op excursies,.. Ook wie nog niet gereisd heeft met Hurtigruten kan zich lid maken van het Ambassador 1893 programma, level 1 en bekomt 5% korting bij het bijboeken van excursies. Om van de korting te kunnen genieten, dien je de registratie in orde te brengen vóór de boeking wordt opgestart, indien dit pas na boeking gebeurt, kan de korting niet toegekend worden.

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox