Svalbard Express met Hurtigruten (2024)

De terugkeer van een mythische reis

Ideale reis voor

Koppels
Sightseeing
Toegankelijke bootreis
Contacteer ons

Vaar mee op deze nostalgische reis langs de Noorse kust. Deze historische reis uit 1968 werd nieuw leven ingeblazen voor de moderne reiziger. Je reist aan boord van het vernieuwde schip MS Trollfjord vanuit Bergen noordwaarts tot de Noordkaap. Het schip steekt de Barentzzee over, houdt even halt voor het eiland Bjørnøya, het meest zuidelijke eiland van de Svalbardarchipel, en zet nadien verder koers naar Spitsbergen. Na een bezoek aan de westkant van het eiland varen we opnieuw naar het vasteland toe om onze tocht zuidwaarts verder te zetten.

Afreisdata

03.05.24 - 17.05.24 - 31.05.24 - 14.06.24 - 28.06.24 - 12.07.24 - 26.07.24 - 09.08.24 - 23.08.24 - 06.09.24

Hoogtepunten van de reis

 • Unieke combinatie Noorse kust en westkust van Spitsbergen
 • De steden Bergen, Ålesund en Tromsø
 • De Noordkaap
 • Het eiland Bjørnøya

01. Dag per dag

Vrije aankomst in Bergen. Overnachting in een 4*centraal gelegen hotel. Vrij avondmaal.

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, begint je reis op dag 2 in Bergen.

— Lees meer —

Trek na het ontbijt zeker even deze charmante haven- en hanzestad in.

Transfer per bus naar de vertrekkade. Eens aan boord, maak je kennis met het Coastal Experience-team dat je de hele reis zal begeleiden. Je ontmoet er jouw medereizigers, en kan rustig jouw thuis voor de komende twee weken verkennen. Geniet van een eerste maaltijd aan boord, en zie hoe de rij kleurrijke gebouwen aan de kust kleiner wordt

(*) Als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt, is de transfer niet inbegrepen.

— Lees meer —

Åndalsnes, gelegen aan de Lysefjord, is onze eerste aanloophaven. Bezoek dit pittoreske kuststadje, waar ongeveer 2.000 mensen wonen. Van 1838 tot 1964 was Åndalsnes het administratieve centrum van de oude gemeente Grytten. Na de periode van de Tweede Wereldoorlog moest het dorp volledig worden heropgebouwd en nu is Åndalsnes een moderne stad in een van de mooiste natuurgebieden van Noorwegen. Indrukwekkend zijn de bergen die boven de gebouwen uittorenen. Een van de aangeboden activiteiten is een wandeltocht naar het uitzichtpunt Rampestreken waar je ook meteen ontdekt wat het Noorse concept friluftsliv - liefde voor het buitenleven – betekent.

Wie op een relaxte manier de omgeving wenst te ontdekken, raden we een ritje met de Romsdal Gondola aan of een busrit over de kronkelende Trollstigen bergpas.

— Lees meer —

‘s Ochtends varen we langs de kust van het Helgeland. Als je in de verte eilanden uit het water ziet oprijzen, weet je dat de volgende halte nadert.

Træna is een archipel, bestaande uit een 500-tal eilanden waarvan er slechts vier het hele jaar door bewoond zijn. We brengen de namiddag door in een van de oudste vissersgemeenschappen van Noorwegen. Indien het weer het toelaat, kan je er fietsen of wandelen, of zelfs eilandhoppen. Met een grote populatie zeearenden is vogels spotten een niet te missen activiteit. Voor een echt authentieke ervaring stap je in de eeuwenoude schoenen van een Noorse visser, en gooi je een lijntje uit onder de zomerzon.

’s Avonds is het tijd om weer verder te reizen, nagenietend van deze fantastische dag, en maken we ons klaar voor de ceremonie die bij het overschrijven dan de poolcirkel wordt opgezet.

— Lees meer —

Vandaag keren we terug naar waar het voor Hurtigruten allemaal begon: de Vesterålen-eilanden. Het eerste schip dat in 1893 de ruige kust van Noorwegen bedwong dankt haar naam aan deze eilandenketen.

MS Trollfjord meert aan in Stokmarknes. In 1893 richtte scheepvaartpionier Richard With hier de Original Coastal Express op, wat een revolutie betekende voor het vracht- en passagiersvervoer langs de kust. Al snel werd Hurtigruten een levensader voor afgelegen gemeenschappen, zowel op het vasteland als voor de eilanden, waaronder Spitsbergen. Stokmarknes was dan ook de perfecte locatie voor het Hurtigrutenmuseum. Dit glazen gebouw bevindt zich langs de waterkant en huisvest het schip MS Finnmarken, uit 1956. Naast een bezoek aan het museum kan je deelnemen aan een van de andere activiteiten zoals een RIB-tocht naar Raftsundet of een zeearend-safari in de prachtige Trollfjord.

— Lees meer —

Tromsø is de arctische hotspot van Noord-Noorwegen, met indrukwekkende architectuur, hippe restaurants en de meest noordelijke universiteit ter wereld. Ga op zoek naar het rijke poolverleden van deze metropool en geniet van deze uitzonderlijke ligging.

Maak jouw keuze uit een aantal optionele excursies: leer meer over de cultuur en de poolgeschiedenis van Tromsø tijdens een stadswandeling of bezoek het Polaria informatiecentrum met een van 's werelds meest noordelijke aquaria waar u verschillende soorten arctisch zeeleven van dichtbij kunt zien. Wat beslist ook een bezoek waard is, is de Arctische kathedraal: een indrukwekkend bouwwerk met een groot veelkleurig glas-in-loodraam waardoor je het gevoel krijgt in het Noorderlicht te wandelen. Via de kabelbaan Fjellheisen kan je naar de top van berg Storsteinen, voor een uitzonderlijk mooi uitzicht over de stad, de bergen en de fjorden.

— Lees meer —

In de voormiddag bereikt het schip Honningsvåg, de meest noordelijke stad van het Noorse vasteland. De stad werd pas in 1996 als zodanig uitgeroepen, en is ook vandaag nog een van de kleinste steden van Noorwegen.

Honningsvåg is de toegangspoort tot de Noordkaap. Het plateau steekt 307 meter boven de zeespiegel uit en ligt iets meer dan 1.000 mijl ten zuiden van de geografische noordpool. Neem even de tijd om over de zee uit te kijken vanaf de top van de steile kliffen en geniet van dit uitzonderlijk uitzicht. Op de top van een van de kliffen staat het iconisch wereldbolmonument dat alle bezoekers uitnodigt om een snelle selfie te nemen. Breng zeker ook een bezoek aan de North Cape Hall, waar verschillende tentoonstellingen en een korte film over de geschiedenis van de kaap te zien zijn.

— Lees meer —

We verlaten de Noorse kustlijn en varen richting Svalbard. Bjørnøya is het meest zuidelijke eiland van de Svalbard archipel en ligt halfweg tussen het vasteland en Spitsbergen. Dit ontoegankelijke land is in de namiddag vanaf het schip te aanschouwen, beschouw dit als een voorsmaakje van ons Svalbard-avontuur. Je zal opmerken dat er geen bomen of struiken zijn. Het eiland is gedeeltelijk bedekt met een laag mos en kent een overvloed aan vogelleven. Hou de camera klaar om kleine alken, papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, noordse stormvogels en nog vele andere zeevogelsoorten die over de kliftoppen en de steile hellingen vliegen vast te leggen.

— Lees meer —

Vandaag bereiken we Spitsbergen, het grootste van de drie hoofdeilanden van de Svalbard-archipel. Prachtige bruine en groene bergen rijzen op uit de toendra en rivieren van smeltende sneeuw sijpelen door de vlaktes, glinsterend onder de zomerzon.

Geniet van dit uitzonderlijk moment: Je bevindt je nu op meer dan 78° noorderbreedte en op minder dan 1500 kilometer van de Noordpool. De lucht is hier fris en zuiver met temperaturen tussen nul en acht graden, dit allemaal dankzij een warme noordelijke tak van de Golfstroom.

Longyearbyen ligt genesteld aan de oevers van een uitgestrekte fjord. Dit is de grootste nederzetting op Spitsbergen en de meest noordelijk gelegen ter wereld, qua inwonersaantal: het is de thuis van ongeveer 2.000 inwoners van over de hele wereld. Oorspronkelijk, in 1906, was dit een steenkoolkolonie, vandaag is het een centrum voor avontuurlijke reizigers maar ook voor wetenschappers en ingenieurs die betrokken zijn bij lokale onderzoeksprojecten, zoals de beroemde wereldzadenbank Global Seed Vault. Ooit een hondenslee willen proberen zonder sneeuw? Grijp jouw kans!

— Lees meer —

Vandaag loont het om vroeg op te staan. Wanneer het schip Longyearbyen uitvaart, kan je genieten van het indrukwekkende uitzicht op de Kongsfjord, een van de grootste fjorden in dit gebied. De ingang wordt bewaakt door twee kolossale krakende gletsjers die regelmatig ijs in de fjord storten. Hier moet je zeker uitkijken naar walrussen die rust vinden op de oevers. Afhankelijk van de reisperiode zijn de papegaaiduikers, koningseiders, kleine rietganzen en zeekoeten zeker ook van de partij. Poolvossen en Svalbard-rendieren kunnen op het land worden gespot, terwijl de witte belugawalvis hier ook wel eens in de wateren opduikt. Met wat geluk zie je een ijsbeer die langs de kust op zoek is naar zijn volgende lunch.

Op het puntje van het schiereiland Brøgger ligt Ny-Ålesund. Het is een voormalig mijndorp dat zich de laatste decennia heeft ontwikkeld tot een internationaal onderzoeksstation. Het Amundsen-monument werd opgericht ter ere van de gelijknamige Noorse ontdekkingsreiziger die in 1926 de Noordpool bereikte in een recordvlucht: Amundsen vloog met het luchtschip Norge vanuit Ny-Ålesund en landde drie dagen later met succes in Alaska, via de Noordpool.

— Lees meer —

Vandaag is het alweer tijd om terug richting vasteland te varen. Als de tijd het toelaat maakt het schip een omweg naar de Recherchefjord, een kleine fjord ten zuiden van Bellsund.

Geniet van deze rustige dag aan boord. Ontspannen kan in de sauna, jacuzzi of fitnessruimte, vanop het dek kan je uitkijken naar walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Je kan tevens een lezing of workshop, gegeven door een van de expeditieleden, bijwonen of misschien staat er wel een kookdemonstratie met smaakvolle, lokale Noorse producten op het programma.

— Lees meer —

Het schip bereikt opnieuw de Noorse kustlijn en de eerste stop van de dag is Tromsø. Ga zeker eens een kijkje nemen op het dek: je ziet hoe vracht, meegebracht vanuit Spitsbergen, op het vasteland wordt afgezet.

Tromsø krijgt, na het bezoek aan Spitsbergen, een andere betekenis. De meeste ontdekkingsreizigers en zeelieden die terugkeerden van hun poolexpeditie kwamen hier aan wal. De mode en het eten dat ze hier aantroffen leken zo stijlvol en verfijnd dat ze Tromsø de bijnaam "het Parijs van het Noorden" gaven. Misschien ervaar je de stad nu op deze manier?

Vanuit Tromsø vaart het schip verder zuidwaarts naar het eiland Senja, een van de grootste eilanden van Noorwegen. Het eiland wordt door de plaatselijke bevolking vaak trots omschreven als een 'mini Noorwegen’. Er is een aanbod aan optionele excursies, zoals een wandeltocht naar bergtoppen met adembenemende uitzichten of een kajaktocht op de fjord.

— Lees meer —

Vandaag staat in het teken van het verkennen van de Lofoten-archipel. Met grillige groene kliffen die dramatisch uit de oceaan oprijzen steken en als reuzentanden in de lucht snijden zal je begrijpen waarom de Lofoten tot de meest bijzondere plaatsen van Noorwegen behoren. Mooie vissersdorpjes met de befaamde rode daken huizen, bekend als rorbuer, liggen verspreid aan de rand van bergachtige eilanden.

Het kloppende hart van de archipel is het stadje Svolvær, waar het schip het grootste deel van de dag zal liggen. Je kan de stad verkennen, de plaatselijke winkels en caféetjes bezoeken of kiezen uit een aanbod aan optionele excursies zoals een wandeling naar de witte zandstranden, een kajaktocht, een wandeltocht naar de omliggende bergen.

— Lees meer —

Het schip zet verder koers naar het zuiden en bereikt de Helgelandkust, een regio met karakteristieke bergen die inspiratie geweest zijn voor menig mythen en lokale folklore.

Het schip legt aan in de stad Brønnøysund, met een mooie jachthaven en een neogotische kerk uit 1870. Een hoogtepunt in deze regio is een bezoek aan de Vega-archipel, een cluster van zo'n 6.500 eilanden.

Iets verderop ligt de berg Torghatten. Het eerste wat u aan Torghatten zal opvallen, is het gat dat dwars door het midden ervan prikt. Volgens de legende is deze holte veroorzaakt door een pijl die een afgewezen trol op zijn minnares heeft afgevuurd en dat de Torghattenberg zelf de versteende hoed is van een trollenkoning die de pijl probeerde te blokkeren.

— Lees meer —

Het schip maakt een korte stop in de stad Ålesund, bekend om zijn Art Nouveau architectuur en schilderachtige ligging op een schiereiland onder de berg Aksla. Niet ver van Ålesund ligt de Hjørundfjord. De Sunnmøre Alpen zijn, met bergtoppen tot 1700m, een verborgen juweel voor de meeste andere schepen. Je zal ook het dorpje Urke spotten, een unieke plaats dat enkel 40 inwoners telt.

De laatste dag van deze reis nadert snel. Vanavond staat een afscheidsdiner op het programma, hét moment om samen met jouw medereizigers terug te blikken op deze iconische reis, naar stukjes paradijs langs de Noorse kust die je niet snel zal vergeten.

— Lees meer —

Wanneer Bergen in zicht komt, is het einde van de reis nabij. Tijd om afscheid te nemen van het schip en haar bemanning en terug te blikken op een prachtige reis: de kuststeden en -dorpen werden verkend, de Noordkaap werd bezocht,... Tijdens deze zeereis heb je het gevarieerde klimaat van Noorwegen ervaren, majestueuze bergen en fjorden gezien en misschien wel één of meerdere keren vol verwondering naar het Noorderlicht gekeken.

— Lees meer —

02. Prijzen

Hurtigruten hanteert een flexibel prijzensysteem. We bezorgen jou de meest up-to-date prijzen, rekening houdend met eventuele promoties, via een concreet reisvoorstel op basis van de gekozen afreisdatum.

Inbegrepen

 • Overnachting in een 4 sterren hotel in Bergen met ontbijt (*)
  • Transfer hotel/schip in Bergen (*)
  • Zeereis in de gekozen kajuit/formule
  • Engelstalig Coastal experience-team aan boord dat instaat voor het organiseren van activiteiten aan land en aan boord, lezingen,...
  • Culinaire demonstraties en proeverijen
  • Gebruik van uitrusting/materiaal voor de buitenactiviteiten
  • Toegang tot fitnessruimte en sauna

  (*) Deze diensten niet zijn inbegrepen als je minder dan 90 dagen voor vertrek boekt.

  Select: Het SELECT-pakket is het basis pakket van deze Hurtigruten reis:

  • Volpension in restaurant Flora en Árran
  • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
  • Koffie/thee/water heel de dag door
  • Namiddagsnack in Bar Panorama
  • Gratis Wi-FI voor leden van het getrouwheidsprogramma Ambassador 1893

  Suite: Het SUITE pakket is van toepassing wanneer u in een suite reist:

  • Volpension in restaurant Flora en Árran en in het à la carte restaurant Røst
  • Keuze van tijdstip diner (op voorwaarde van beschikbaarheid)
  • Diner met de officieren
  • Selectie aan bier, wijn en frisdranken in restaurant Flora en Árran en in Bar 1893 (in beide restaurants bij lunch en diner en tijdens de openingsuren van de bar)
  • Koffie/thee/water heel de dag door
  • Minibar
  • Elke avond wordt de suite klaargemaakt voor de nacht
  • Namiddagsnack in restaurant Røst
  • Gratis Wi-Fi
  • Persoonlijke check-in
  • Kledingpakket uit de Hurtigruten collectie, waaronder een waterdichte/winddichte jas, een trui en een wollen muts
  • 2 optionele excursies, afhankelijk van seizoen/beschikbaarheid

  Niet inbegrepen

  • Vluchten
  • Extra overnachtingen in Bergen
  • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering - klik hier voor meer informatie
  • Optionele excursies aan land - het aanbod varieert en is afhankelijk van de reisperiode

  Opmerkingen

  • Je dient over een identiteitskaart of internationaal paspoort te beschikken dat geldig is tot minimum 6 maanden na terugkeer.
  • De routebeschrijving geldt als leidraad, het definitieve vaarschema is afhankelijk van de weersomstandigheden en zal door het Coastal Experience team gecommuniceerd worden.
  • In Noorwegen verschillen de seizoenen sterk van elkaar. De activiteiten aan boord, de menu's in de restaurants en de excursies aan wal variëren afhankelijk van de tijd van het jaar. Elk seizoen biedt nieuwe mogelijkheden om een Hurtigruten reis in een heel ander licht te ervaren.
  • MS Trollfjord werd in het voorjaar van 2023 gerenoveerd en is een eerbetoon aan de Noorse natuur en de iconische kustroute. Het decor is klassiek, tijdloos en uniek in de Hurtigrutenvloot. Je zal details en versieringen opmerken die een gevoel van nostalgie oproepen. Alle kajuiten zijn praktisch en comfortabel ingericht. Je kan steeds bij het Coastal Experience-team terecht met jouw vragen, voor het bijboeken van optionele excursies,...
  • De naam van het inbegrepen hotel kan pas na definitieve boeking gecommuniceerd worden.
  • Officiële talen aan boord zijn Noors, Engels en Frans. De excursies worden voornamelijk in het Engels begeleid.
  • Reisde je reeds eerder 3 opeenvolgende nachten aan boord van Hurtigruten? Geef ons dan zeker jouw Ambassador 1893 lidnummer level 2 door. Leden van het Ambassador 1893 programma level 2 genieten van allerlei voordelen waaronder 5% directe korting op de kajuitprijs, 5% korting op excursies,.. Ook wie nog niet gereisd heeft met Hurtigruten kan zich lid maken van het Ambassador 1893 programma, level 1 en bekomt 5% korting bij het bijboeken van excursies. Om van de korting te kunnen genieten, dien je de registratie in orde te brengen vóór de boeking wordt opgestart, indien dit pas na boeking gebeurt, kan de korting niet toegekend worden.

  Nog interessante reizen

  Op de hoogte blijven?

  Ontvang tips & tricks in je mailbox