Noorderlichtreis Natuurpunt (08.01 – 19.01.20)

Algemene info
Bergen-Kirkenes-Bergen

Noorderlichtreis Natuurpunt

Natuurliefhebbers op jacht? Het klinkt vreemd, maar tijdens deze zeereis staan we voor jou op de uitkijk voor Lady Aurora. Van magistraal statisch, tot elegant dansend, van witte spookslingers tot een roodgroene clash: elke waarneming van het Noorderlicht is een unieke interactie met wie haar aanschouwt en een beleving die op je netvlies gebrand blijft.
Vanop zee, ver weg van alle licht, spot je de beste observaties. We geven dan ook graag een bijzondere invulling aan een wereldklassieker: de comfortabele Hurtigruten vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Bergen met onderweg stedelijke toppers als het kunstzinnige Ålesund en het mystieke Trondheim, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel en immer inspirerende fjorden. Maak je op voor een lijstje van ‘het meest noordelijke ter wereld…’.

Hou de ogen open voor Jan-van-Gent, Noordse stormvogel, grote mantelmeeuw en grote burgemeester, zwarte en grote zee-eend en meer noordelijk ook groepjes snel vliegende alken: alk, zeekoet, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, en zelfs dikbekzeekoet…

In de havens kunnen we op het water groepjes eiders en met wat geluk ook koningseiders en zelfs Steller eiders zien! Ook de prachtige ijseend vindt in de beschutte baaien haar winterhabitat. Daarnaast zijn er soms ook zeehonden en bruinvissen te spotten. Wanneer het schip aanmeert en je aan land gaat om de benen te strekken, kan je de witstuitbarmsijs opmerken (vaak tussen groepjes barmsijs).

Kers op de taart in dit gebied is de giervalk, die vaak op de stranden en rotsen zit. Indrukwekkend! Langs de hele kust spelen bruinvissen, maar ook de grote jongens geven present hoog in het Noorden, waar de Noorse zee de Atlantische Oceaan raakt: bultruggen, vinvissen en orka’s zwemmen de haringen achterna.

Dag per dag

08.01.20 – woensdag: Rechtstreekse vlucht naar Bergen
We ontmoeten elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen met Brussels Airlines rechtstreeks naar Bergen. Transfer naar het centrum van de stad. Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de vismarkt. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen MS Trollfjord en haar crew je aan boord. Om 22u30 vertrekt het schip dat door de Hjeltefjord vaart.

09.01.20 – donderdag: de eerste aanleghaven Ålesund
Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld.

Excursiemogelijkheden:

 • 2C: Art Nouveau wandeling (€105 pp)
 • 2D: Aquarium Atlanterhavsparken en Aksla (€ 105 pp)
 • 2K: Kajakken in Ålesund (€ 135 pp)

10.01.20 – vrijdag: Koningsstad Trondheim
Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen te bewonderen zijn. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Na deze stop vaart het schip verder noordwaarts, zigzaggend door de nauwe Stokksund-Passage. ‘s  Avonds meert het aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheden:

 • A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursie pakket aan € 495 pp)
 • 3G: Kajakken op de Nidelven-rivier (€ 135 pp)
 • 3I: De noordelijkste tramlijn ter wereld (€ 129 pp)

11.01.20 – zaterdag: Poolcirkel en Lofoten
Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra het schip het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de gezellige rorbu vissershuisjes langs de kust en misschien wel een stel walvissen die het schip begeleiden, en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk onze eerste zeearend. Verder noordwaarts zullen er nog volgen. En hou je klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot bijna het einde van de reis kan je haar in jouw armen sluiten.

Excursiemogelijkheden:

 • 4B: Arctische kustwandeling (€ 105 pp)
 • 4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 105 pp)
 • 4E: Lofotr Vikingfeest winter (€ 179 pp)
 • 4H: Lofotpils Brouwerij (€ pp)

12.01.20 – zondag: Tromsø, poort naar de IJszee
’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van bekende poolexpedities, het Polarmuseum is dé plek voor wie zich hierin wil verdiepen. In het interactieve Polaria met een aquarium en interessante tentoonstellingen leer je dan weer héél wat over de fauna en flora in het gebied boven de Poolcirkel.  Dé bezienswaardigheid is de IJszeekathedraal met een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we een begeleide stadswandeling (onderdeel van ons excursiepakket). Let wel: als u kiest voor een optionele excursie, kan u niet deelnemen aan deze wandeling.

Excursiemogelijkheden:

 • B: Tromsø & Polarmuseum (onderdeel van excursie pakket aan € 495 pp)
 • 5B: Winteravontuur per hondenslede (€ 303 pp)
 • 5M: Langlaufen (€ 165 pp)
 • 5N: Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 165 pp)

13.01.20 – maandag: Hammerfest en Noordkaap
Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel, als onderdeel van ons excursiepakket, kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Excursiemogelijkheden:

 • C: Noordkaap (onderdeel van excursie pakket aan € 495 pp)
 • 6H: Bezoek aan een vissersdorp (€ 129 pp)

14.01.20 – dinsdag: Kirkenes, het oostelijke eindpunt
Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen : Noorwegen, Rusland en Finland is Kirkenes. We voorzien hier een bezoek aan het sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket). De poolvos heeft hier z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om ’s avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheden:

 • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm (onderdeel van ons excursiepakket aan € 495 pp)
 • 7A: De Russische grens (€ 127 pp)
 • 7C: Sneeuwscootertocht (€225 pp)
 • 7H: Hondensledetocht (€249)

15.01.20 – woensdag: Hammerfest en Tromsø
In Hammerfest herinnert de Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. De stad was verder de allereerste om elektrische verlichting aan te leggen in de straten en de huizen. Tegen middernacht meren we aan in Tromsø. Wie ingeschreven heeft op ons excursiepakket kan in de IJszeekathedraal een middernachtconcert bijwonen: een bijzondere belevenis!  Wie liever van het uitgangsleven proeft, kan zich uitleven in één van de vele gemoedelijke kroegen van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

 • E: Middernachtconcert Tromsø (onderdeel van ons excursiepakket aan € 495 pp)
 • 8F: Met de sneeuwscooter door de poolnacht (€ 425 pp)
 • 8H: Into the ice – de poolgeschiedenis (€125 pp)
 • 8B: Hammerfest, noordelijkste stad ter wereld (€ 99 pp)

16.01.20 – donderdag: Vesterålen en Lofoten
De uitgestrekte eilandenarchipels van de Vesterålen en de legendarische Lofoten bieden permanent een prachtig panorama van spitse bergtoppen die loodrecht uit de zee oprijzen. Een blik op de  zee-engte Risøyrenna blijft vast in het geheugen gegrift. Ook de passage door de Raftsund lijkt wel recht uit een schilderij. Op sommige plaatsen is de passage slechts 100m breed en de steile rotsen lijken perfect uitgeslepen. Bij gunstig weer varen we ook door de extreem smalle Trollfjord, het lijkt wel alsof u de rotswand hier kan aanraken vanop het dek. U waant zich temidden van versteende trollen, links en rechts. In Stokmarknes, de plaats waar 125 jaar geleden alles begon, bevindt zich het Hurtigrutenmuseum.  We komen opnieuw langs Svolvær en Stamsund en tegen de avond zet het schip opnieuw koers naar het vasteland.

Excursiemogelijkheden:

 • 9A: Eilandenwereld Vesterålen (€ 129 pp)
 • 9D: Lofoten te paard (€ 189 pp)
 • 9F: Ontdek vissersdorp Svinøya (€ 102 pp)

17.01.20 – vrijdag: Poolcirkel en Zeven Zusters
Het schip vaart langs de vruchtbare Helgelandoevers, vroege vogels beleven opnieuw het magisch gevoel de poolcirkel over te steken. Een rijk landschap met afwisselend eilanden, de roemrijke bergketen de Zeven Zusters, de waterval Bruidssluier en de berg Torghatten, met een 20m brede tunnel er dwars doorheen, een  inspiratiebron voor talrijke sagen.

18.01.20 – zaterdag: Trondheim en Kristiansund
Wat u vorige keer gemist  hebt in Trondheim, kan u vandaag inhalen. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra varen we daarna verder over open zee naar Molde. Dankzij haar gunstige ligging aan de Golfstroom wordt vruchtbaar Molde de ‘Rozenstad’ genoemd. In de verte ziet u de statige toppen van de Romsdal Alpen. Kristiansund ligt als strategische exporthaven aan de rotskust van de NoordAtlantische Oceaan en werd zo dé stokvisstad van Noorwegen.

Excursiemogelijkheden:

 • 11E: Marmermijn Bergtatt (€ 205 pp)

19.01.20 – zondag: Scherentuin, ontscheping en vlucht terug.
Ook tijdens uw laatste zeemijlen aan boord volgen  de prachtige landschappen mekaar op. met o.a. de Nordfjord onder de gigantische Jostedalsgletsjer en een paar mijl zuidelijker de   monding van de Sognefjord, de langste fjord van Noorwegen. De ‘scherentuin’ bestaat uit tal van rotseilandjes en ligt vlak voor Bergen. Wanneer we Bergen binnenvaren komt uw zeereis tot een eind, maar de herinneringen blijven vast nog eindeloos nazinderen. Je wordt per bus naar de luchthaven gebracht voor de directe terugvlucht met Brussels Airlines naar Brussel.

Prijzen
PRIJZEN AFREIS 08 – 19.01.20 – MS Trollfjord
BEZETTING Polar binnenhut Polar buitenhut Arctic superior buitenhut
I J N O P U
2 volw. – dubbel kamer € 2.395 / / / € 2.895 € 3.195
3 volw. – triple kamer – op aanvraag / € 2.265 / / / /
1 volw. – single kamer – op aanvraag € 3.055 / / / / € 4.365

Inbegrepen

 • Exclusieve Natuurpunt vluchten met Brussels Airlines heen en terug: Brussel-Bergen
 • Alle transfers: luchthaven/Hurtigruten
 • Nederlandstalige reisbegeleider van NORDIC aan boord
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Bergen (11 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord, gratis WIFI en koffie/ thee aan boord
 • Gegidste stadswandeling in Bergen
 • Rit met kabelbaan Fløibanen
 • 11 x ontbijt – 11 x avondmaal – 11 x lunch
 • Lezingen aan boord door Dirk Draulans
 • De aankoop van 400 m² natuurgebied door Natuurpunt

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering
 • Excursiepakket 5-in-1 aan € 495 per persoon – beperkt aantal plaatsen – meteen bij boeking bij te bestellen:
  • A: Stadswandeling Trondheim langsheen de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & bezoek aan de Nidaros kathedraal
  • B: Stadswandeling Tromsø langsheen de voornaamste bezienswaardigheden in het centrum & toegang tot het Polarmuseum
  • C: Per bus naar de Noordkaap en vrij bezoek
  • D: Bezoek aan het Sneeuwhotel en de huskyfarm in Kirkenes
  • E: Middernachtconcert in de IJszeekathedraal in Tromsø
 • Extra excursies aan land (de excursies die door Hurtigruten zelf georganiseerd worden beginnen met een cijfer) – ook deze zijn meteen bij boeking bij te bestellen.

Kajuittypes

 • U-kajuit: Arctic superior (hoog gelegen) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • P-kajuit: Arctic superior (promenadedek) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • O-kajuit: Polar standaard (tussendek vooraan) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • N-kajuit: Polar standaard (tussendek achteraan) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • J-kajuit: Polar standaard (promenadedek of hoog dek) buitenkajuit beperkt of geen uitzicht, aparte bedden (bed en sofabed)
 • I-kajuit: Polar standaard binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • Meer info over de kajuiten kan u hier aantreffen

Opmerkingen

 • Prijzen per persoon
 • Alle excursies onder voorbehoud van weersomstandigheden. In geval een excursie niet kan doorgaan omwille van het weer, wordt een waardig alternatief voorzien.
 • Hou er rekening mee dat extra excursies meestal in het Engels gegidst worden! Dirk Draulans en onze reisleider zullen u uiteraard steeds in het Nederlands te woord staan.
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan vooraf aangevraagd worden. Indien niet vooraf aangevraagd, wordt uw kajuitnummer bij het inschepen toegekend.
 • U reist met het schip MS TrollfjordDownload een dekplan van MS Trollfjord
 • Als u deze reis boekt, geeft u uitdrukkelijk toestemming aan NORDIC om uw gegevens (naam, adres en e-mailadres) door te geven aan Natuurpunt. Op die manier kan de ledenkorting worden toegekend.
 • Getrouwheidskorting Hurtigruten (Ambassador 1893 programma) niet van toepassing op deze reis.
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 121 dagen voor afreis: het betaalde voorschot (30% van de reissom)
  • Van 120 tot 45 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  • Minder dan 45 dagen voor afreis of bij niet aanmelding: 100% van de reissom
Spreker

Dirk Draulans is bioloog van opleiding. Hij doctoreerde op onderzoek van de blauwe reiger aan de KU Leuven, en specialiseerde in de evolutiebiologie aan de gerenommeerde universiteit van het Britse Oxford. Meer dan dertig jaar geleden werd hij redacteur van Knack. Hij was ook lange tijd de huisbioloog van de VRT. Hij houdt niet alleen de vinger aan de pols inzake biologische ontwikkelingen, maar ook inzake de milieuproblematiek. Voor Knack begeleidde hij al cruises naar het hoge noorden. Hij zal enkele lezingen geven: over wat we onderweg kunnen leren inzake biologie, over de globale milieuproblematiek en over beestjes uit zijn veelgelezen rubriek ‘Beestenboel’ in Knack. Dirk Draulans is een uitmuntend verteller met een brede kijk op de wereld.

De uitgebreide biografie van Dirk Draulans kan u hier terugvinden.

Boek online

U kan deze reis hieronder online boeken. U ontvangt dan meteen nadien een bevestiging van NORDIC.

Opgelet: beperkt aantal plaatsen! VOL = VOL!

Volledige naam 1
Geboortedatum reiziger 1

Volledige naam 2
Geboortedatum reiziger 2

Volledige naam 3
Geboortedatum reiziger 3

Adres (*)

Postcode (*)
Gemeente (*)

Email (*)

Telefoon (*)

Welke type kajuit wenst u?

Bent u lid van Natuurpunt?

Lidnummer van Natuurpunt

Wenst u een bijkomende verzekering?

Hier kan u extra info kwijt of vermelden welke excursies u wenst te boeken

Film

Informatie

REISPERIODE: 08.01 tot 19.01.20
DUUR: 12 dagen / 11 nachten
PRIJS: Vanaf € 2.395 pp
MAALTIJDEN: Volpension aan boord van Hurtigruten
VLUCHT: Vlucht Brussel-Bergen en Bergen-Brussel inclusief!

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Snel inschrijven is de boodschap! In 2019 was deze reis heel snel volzet! 
 • Deze reis kan enkel rechtstreeks bij Nordic geboekt worden. 
 • INFODAG SPECIAAL VOOR DEZE NOORDERLICHTREIS: op zaterdag 14.09.19 om 15u neemt zaakvoerder Maarten Raes u mee naar de wondere wereld van het noorderlicht en Hurtigruten. Inschrijven voor deze infodag kan hier.
 • Als u zeker wenst deel te nemen aan de reis, wacht u best niet op deze infodag om zich in te schrijven. Gezien het succes in 2019 bestaat de kans dat de reis dan reeds volgeboekt is.
 • Leden van Natuurpunt genieten van een vroegboekkorting van € 75 bij boeking voor 31.08.19
 • In januari is het aantal uren daglicht in Noorwegen beperkt. In het zuiden is er in deze periode van het jaar ong. 7-8u daglicht, tot half januari beleef je het in het gebied boven de poolcirkel de poolnacht, nadien beginnen de dagen weer stilaan te lengen. Tijdens de periode van de poolnacht komt de zon nét boven de horizon, blijft er even hangen, en gaat alweer onder. Dit spektakel zorgt voor een prachtige opeenvolging van felle roos-oranje tinten aan de hemel. Een prachtige, unieke beleving!
 • Lezingen gegeven door bioloog Dirk Draulans, tevens journalist en schrijver
 • Bijkomende excursies moeten meteen bij boeking besteld worden
  • Klik hier voor de beschrijving van de Hurtigruten excursies noordwaarts – prijzen 2020 van toepassing
  • Klik hier voor de beschrijving van de Hurtigruten excursies zuidwaarts – prijzen 2020 van toepassing
 • Aan boord heeft u de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden voor het geval er noorderlicht te zien zou zijn.

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid