Noorderlichtreis Natuurpunt (10.01 – 20.01.19)

Algemene info
Natuurpunt

Noorderlichtreis Natuurpunt

Natuurliefhebbers op jacht? Het klinkt vreemd, maar tijdens deze zeereis staan we voor jou op de uitkijk voor Lady Aurora. Van magistraal statisch, tot elegant dansend, van witte spookslingers tot een roodgroene clash: elke waarneming van het Noorderlicht is een unieke interactie met wie haar aanschouwt en een beleving die op je netvlies gebrand blijft.
Volgens Nordic spot je de beste observaties vanop zee ver weg van alle licht. We geven dan ook graag een bijzondere invulling aan een wereldklassieker: de comfortabele Hurtigruten vervoert je in alle betekenissen van het woord: ruim duizend zeemijl langs de Noorse fjordenkust van Bergen via de Noordkaap tot Kirkenes en terug naar Tromsø met onderweg stedelijke toppers als het kunstzinnige Ålesund en het mystieke Trondheim, de eilandenarchipels van de Lofoten en de Vesterålen en uiteraard eindeloos veel en immer inspirerende fjorden. Maak je op voor een lijstje van ‘het meest noordelijke ter wereld…’.
Zorgvuldig selecteren we voor u de beste periode. Middenin de winter wanneer de nachten regeren en dan ook nog eens een speciale winter (2018-2019) die met wetenschappelijke eensgezindheid bijzonder veel zonneactiviteit toegedicht wordt.

Hou de ogen open voor Jan-van-Gent, Noordse stormvogel, grote mantelmeeuw en grote burgemeester, zwarte en grote zee-eend en hoger in het Noorden ook groepjes snelvliegende alken: alk, zeekoet, zwarte zeekoet, papegaaiduiker, en zelfs dikbekzeekoet…

Verwacht raaf in de haventjes, waar we op het water ook groepjes eider en met wat geluk ook koningseider en zelfs steller’s eider kunnen zien! Ook de prachtige ijseend vindt in de beschutte baaien haar winterhabitat. Daarnaast zijn er soms ook zeehonden en bruinvissen te spotten. Wanneer het schip aanmeert en je aan land gaat om de benen te strekken, kan je witstuitbarmsijs opmerken (vaak tussen groepjes barmsijs).
Kers op de taart in dit gebied is de giervalk, die zit vaak op de stranden en rotsen (paarse strandloper…). Indrukwekkend! Langs de hele kust spelen dolfijnen en bruinvissen, maar ook de grote jongens geven present hoog in het Noorden, waar de Noorse zee de Atlantische Oceaan raakt: bultruggen, vinvissen en orka’s zwemmen de haringen achterna. Een onvergetelijke walvissafari vormt de afsluiter van deze natuurreis.
Dag per dag

10.01.19 – donderdag: Vlucht naar Bergen
We vinden elkaar op de luchthaven van Zaventem en vliegen (overstap in Kopenhagen) naar Bergen. Vertrek Brussel is om 10u25 voorzien met aankomst in Bergen om 15u30. Vanuit het centraal gelegen Thon Hotel Orion verkennen we de historische Hanzestad, die comfortabel genesteld ligt tussen Noorwegens meest spectaculaire fjorden: de Hardangerfjord en de Sognefjord. We schuiven aan tafel voor een heerlijk diner.

11.01.19 – vrijdag: Stadswandeling Bergen en inscheping
Een gids dompelt je onder in de rijke geschiedenis van deze havenstad met leuke weetjes en een parcours doorheen de oude stadskern van ‘Gamle Bergen’, langsheen de karakteristieke Bryggen huisjes langs de haven en de Fisketorget ofwel het kloppend hart van de stad met de visverkopers. Inclusief, en zeker een aanrader is het kabeltreintje, de Fløibanen, naar het hoogste punt (319m) voor een beklijvend panorama. Vanaf 18u00 verwelkomen de ‘MS Kong Harald’ en haar crew je op het schip, zo genoemd naar de regerende Noorse monarch. De MS Kong Harald springt eruit met leerrijke lezingen en je kan na het dinerbuffet meteen al aansluiten. Om 22u30 beginnen we te varen door de Hjeltefjord.

12.01.19 – zaterdag: de eerste aanleghaven Ålesund
Zigzaggend noordwaarts tussen scheren en eilanden richting dé Art Nouveau stad van het Noorden. In straten als de ‘Apotekergate’ en de voetgangerszone ‘Kongensgate’ kan je je vergapen aan een knap staaltje organische architectuur. Ålesund beslaat eigenlijk drie eilanden en het geheel ligt er postkaartwaardig bij met de machtige Sunnmørsalpen op de achtergrond, voor de gelegenheid in sneeuwwit gehuld.

Excursiemogelijkheden:

 • 2D: Aquarium Atlanterhavsparken en Aksla (VOLZET)

13.01.19 – zondag: Koningsstad Trondheim

Een bezoek aan Trondheim is een duik in de geschiedenis doorheen verschillende periodes. De strategische ligging trok al heel vroeg bewoners en lonkte koningen en bisschoppen en later ook de Duitse bezetter. De Nidarosdom is de magistrale kathedraal in Gotische stijl waar onder andere de kroonjuwelen blinken. De oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ was vroeger de enige toegangspoort tot de binnenstad en vormt een mooi vertrekpunt voor een stadswandeling met gids (onderdeel van ons excursiepakket). Terug aan boord navigeert ons schip secuur doorheen de uitdagende Stokksund passage en ’s avonds meren we aan in Rørvik.

Excursiemogelijkheden:

 • A: Trondheim & Nidaros kathedraal (onderdeel van ons excursie pakket aan € 345)

14.01.19 – maandag: Poolcirkel en Lofoten
Al vroeg in de ochtend is het zover: op 66°33’51’’NB steken we de poolcirkel over, een denkbeeldige lijn tussen Nesna en Ørnes. Doe je dit voor het eerst, dan word je volgens de legende gedoopt door Neptunus. Zodra je het vasteland verlaat, en van Bodø de Vestfjord oversteekt richting de fenomenale Lofoten-eilanden, ben je in het gebied van ‘Haaienkoorts’. Dat boek van de Noorse literaire journalist Morten Strøksnes heeft de veelzeggende ondertitel ‘De kunst van het vangen van een grote haai in een rubberbootje in de Noorse zee’. Een must voor wie alvast in de sfeer wilt komen. Stilaan tekenen de Lofoten zich af tegen de horizon, ofwel Noorwegen in haar meest naturelle verschijning en al zeker wanneer de loodrechte pieken je volledig in het wit begroeten. Voeg daarbij de geur van drogende stokvis op de houten rekken, de wintergezelligheid van de uitnodigende rorbu vissershuisjes en misschien wel een stel walvissen en je wordt spontaan overvallen door een lyrische bui. Aan de kusten van de Lofoten-archipel, zien we waarschijnlijk onze eerste zeearend. Verder Noordwaarts zullen er nog volgen. En hou je klaar voor de ultieme dans met Lady Aurora, want vanaf nu tot het einde van de reis sluit je haar in je armen.

Excursiemogelijkheden:

 • 4C: Ontdek Bodø en Saltstraumen (€ 99 pp)
 • 4E: Lofotr Vikingfeest winter (€ 174 pp)

15.01.19 – dinsdag: Tromsø, poort naar de IJszee
’s Winters verschijnen rondom de eilanden van de Vesterålen honderden koningseiders, en af en toe enkele ijsduikers en geelsnavelduikers op het appèl. We houden even halt in Harstad en varen via Finnsnes verder naar Tromsø. Van hieruit vertrokken tal van beruchte poolexpedities, waarvan het Polarmuseum en het interactieve Polaria je gretig informeren. De IJszeekathedraal heeft een eigenzinnige, moderne architectuur met grote ramen uit glasmozaïek. In het ‘Parijs van het Noorden’ voorzien we ook een begeleide stadswandeling (onderdeel van ons excursiepakket). Let wel: als u kiest voor een optionele excursie, kan u niet deelnemen aan deze wandeling.

Excursiemogelijkheden:

 • B: Tromsø & Polarmuseum (onderdeel van excursie pakket aan € 345)
 • 5B: Winteravontuur per hondenslede (€ 303 pp)
 • 5M: Langlaufen (€ 161 pp)
 • 5N: Sneeuwschoenwandelen in Tromsø (€ 161 pp)

16.01.19 – woensdag: Hammerfest en Noordkaap
Hammerfest werd dankzij Koning Christian VII een handelsbaken met Rusland. Het is de meest noordelijke stad en hier sta je op nog slechts 2100 km van de Noordpool. De Meridiaanzuil herinnert aan de eerste exacte meting van de aardbol in 1854. Door de Magerøysund vaart de Hurtigruten naar Honningsvåg. Optioneel kan je mee op excursie naar het Noordkaapplateau (71°10’21’’NB).

Excursiemogelijkheden:

 • C: Noordkaap (onderdeel van excursie pakket aan € 345)

17.01.19 – donderdag: Kirkenes, het oostelijke eindpunt
Een bijzondere locatie op het kruispunt tussen drie landen : Noorwegen, Rusland en Finland, ofwel het decor voor onze optionele huskytocht of een bezoek aan het sneeuwhotel van Kirkenes. Geniet van de stilte die door het hijgen van je hondenvrienden enkel maar versterkt wordt. De poolvos heeft z’n witte camouflage outfit aan, maar rendieren kan je wat makkelijker spotten. In de namiddag varen we verder met een stop in Vardø, of de meest oostelijke haven en langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord om ’s avonds te eindigen in Berlevåg.

Excursiemogelijkheden:

 • 7A: De Russische grens (€ 124 pp)
 • 7C: Sneeuwscootersafari (€ 219 pp)
 • 7D: Bezoek aan het sneeuwhotel (€ 99 pp)
 • 7F: Hondensledetocht – VOLZET

18.01.19 – vrijdag: Hammerfest en Tromsø
We zijn terug in Hammerfest en tegen middernacht meren we aan in Tromsø. We begeven ons naar het Thon Hotel Polar of het Thon Hotel Tromsø, alwaar we twee nachten verblijven. Nachtraven kunnen zich uitleven in een van de vele gemoedelijke kroegjes van de stad. Proef zeker het lokaal gebrouwen Arctisch bier. Skål!

19.01.19 – zaterdag: Beleef Tromsø met een van onze excursies
Hoogste tijd voor een absoluut hoogtepunt: onze walvissafari. Het wordt een ontmoeting van dichtbij vanop een stabiele catamaran, zorgvuldig toegelicht door een gidsexpert. Sinds enkele jaren is de haring teruggekeerd naar deze wateren, meteen ook de verklaring waarom bultruggen, orka’s en bruinvissen hier zo actief en makkelijk te spotten zijn. In het winterseizoen 17-18 (net als seizoen 15-16 en 16-17) hebben we nagenoeg dagelijks walvissen kunnen spotten in de periode november tot begin februari. Op moment van schrijven weten we niet of de walvissen in winter 18-19 zullen terugkeren naar de fjorden rond Tromsø. We gaan hiervan uit maar als zou blijken dat dit niet zo is zal een waardig vervang programma voorzien worden.

Geniet verder van je vrije namiddag in de stad. Als bruisende studentenstad heeft Tromsø heel wat te bieden en vind je er diverse musea, de meest noordelijke brouwerij ter wereld (Mack) en de IJszeekathedraal. Allemaal heel makkelijk te voet te verkennen.

Excursiemogelijkheden:

 • D: Noorderlichtexcursie (onderdeel van excursie pakket aan € 345)

20.01.19: Vlucht terug naar Brussel
Na het ontbijt begeven we ons naar de luchthaven voor een rechtstreekse vlucht naar Brussel. Droom lekker na van al die sublieme impressies van de ‘Mooiste zeereis ter wereld’.

Prijzen
PRIJZEN AFREIS 10-20.01.19 – MS Kong Harald (gerenoveerd schip)
BEZETTING Polar buitenhut Arctic superior buitenhut Minisuite / Suites
J/L/K N O P2D U2D M
2 volw. – dubbel kamer VOLZET VOLZET VOLZET VOLZET VOLZET /
3 volw. – triple kamer VOLZET VOLZET VOLZET / / /
1 volw. – single kamer VOLZET VOLZET VOLZET VOLZET VOLZET /

Inbegrepen

 • Vluchten met Scandinavian Airlines heen: Brussel-Kopenhagen-Bergen
 • Rechtstreekse vlucht terug: Tromsø-Brussel
 • Alle transfers: luchthaven/hotel/Hurtigruten
 • 1 overnachting in het centraal gelegen Thon Hotel Orion, halfpension
 • 2 overnachtingen in het Thon Hotel Polar of het Thon hotel Tromsø halfpension
 • Nederlandstalige reisbegeleider van NORDIC
 • Lezingen aan boord door Walter Roggeman (ere-voorzitter van Natuurpunt en bioloog) en Filip Colson (bioloog)
 • Hurtigruten zeereis Bergen – Kirkenes – Tromsø (7 nachten) in de geboekte hutcategorie incl. volpension aan boord, gratis WIFI en koffie/thee aan boord
 • 10x ontbijt – 10x avondmaal – 7x lunch
 • Gegidste stadswandeling in Bergen
 • Rit met kabelbaan Fløibanen
 • Walvissafari in Tromsø
 • De aankoop van 400 m² natuurgebied door Natuurpunt

Niet inbegrepen

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Excursie pakket 4-in-1 aan € 345 per persoon
  • Stadswandeling met lokale gids in Trondheim & Nidaros kathedraal
  • Stadswandeling met lokale gids in Tromsø & Polar Museum
  • Bezoek aan de Noordkaap
  • Noorderlichtexcursie naar een basecamp in Tromsø
 • Extra excursies aan land (de excursies die door Hurtigruten zelf georganiseerd worden beginnen met een cijfer)

Kajuittypes

 • U2D-kajuit: Arctic superior (hoog gelegen) buitenkajuit, met dubbel bed
 • P2D-kajuit: Arctic superior (promenadedek) buitenkajuit, dubbel bed
 • O-kajuit: Polar standaard (tussendek) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • N-kajuit: Polar standaard (tussendek) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • J-kajuit: Polar standaard (tussendek) buitenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed), beperkt of geen uitzicht
 • L-kajuit: Polar standaard (laag dek) buitenkajuit met patrijspoort, aparte bedden (bed en sofabed)
 • K-kajuit: Polar standaard binnenkajuit, aparte bedden (bed en sofabed)
 • M-kajuit: suite met 1 of 2 kamers
 • Meer info over de kajuiten kan u hier aantreffen

Opmerkingen

 • Inschrijvingen worden afgesloten op 31.07.2018!
 • Deze reis is gegarandeerd.
 • U reist met het gerenoveerde schip MS Kong Harald
 • Hou er rekening mee dat extra excursies vaak in het Engels gegidst worden! Onze 2 sprekers en onze reisleider helpen zullen u uiteraard steeds in het Nederlands te woord staan.
 • Als u deze reis boekt, geeft u uitdrukkelijk toestemming aan NORDIC om uw gegevens (naam, adres en e-mailadres) door te geven aan Natuurpunt. Op die manier kan de ledenkorting worden toegekend.
 • Prijzen per persoon.
 • Het kajuitnummer aan boord van Hurtigruten kan bij boeking aangevraagd worden, zo niet wordt het u bij het inschepen pas toegekend.
 • Annuleringsvoorwaarden voor deze groepsreis:
  • Tot 120 dagen voor afreis: het betaalde voorschot
  • Van 120 tot 45 dagen voor afreis: 50% van de reissom
  • Minder dan 45 dagen voor afreis of bij niet-aanmelding: 100% van de reissom
Sprekers

Deze reis wordt mee begeleid door Walter Roggeman, erevoorzitter Natuurpunt en ervaren reiziger in het Hoge Noorden met verschillende cruises naar Spitsbergen, Groenland en de  Noordkaap op zíjn palmares.  Walter is bioloog-ornitholoog en was gedurende 30 jaar als specialist vogeltrek en coördinator van het ringen van in het wild levende vogels in België verbonden aan het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Hij zal in een aantal voordrachten, maar vooral bij het duiden van waarnemingen vanaf het schip trachten een deel van zijn kennis aan de deelnemers over te brengen.

Filip is onze tweede bioloog en gids aan boord. Hij heeft een doctoraat in de Biologie, en is vogelkijker en fotograaf met een passie voor de Arctis. Als jonge student woonde Filip een jaar lang in een Noorse gastfamilie. Daar is zijn liefde voor Scandinavië ontstaan. Nu, bijna twintig jaar en vele korte en lange omzwervingen in het Noorden later, wil hij die ervaringen graag met jullie delen!

Aan boord van ons schip vertel ik je graag over al wat deze regio en dit ecosysteem zo uniek maakt: de vissen, de vogels, de zoogdieren –zowel in zee als op het land–, de planten, de geologie, … Ik deel ook verhalen over de walvisvaart en de spectaculaire poolexpedities van begin 20ste eeuw, en geef een woordje uitleg bij de impact van klimaatverandering in het Noorden.

Je mag me tijdens de reis altijd aanspreken met je vragen of bedenkingen. Ik ben echt deel van de groep en hou het dus graag informeel.

Ik heb het geluk gehad om als biologiestudent samen te werken met prof. Louis Beyens, een van onze belangrijkste Noordpoolonderzoekers. Zijn recente boek Het hoge Noorden (uitgeverij Atlas Contact, 2016) is een fascinerende bron van inspiratie voor al wie zich hierin wil verdiepen.

Boek online

U kan deze reis hieronder online boeken. U ontvangt dan meteen nadien een bevestiging van NORDIC.

Opgelet: beperkt aantal plaatsen! VOL = VOL!

Volledige naam 1
Geboortedatum reiziger 1

Volledige naam 2
Geboortedatum reiziger 2

Volledige naam 3
Geboortedatum reiziger 3

Adres (*)

Postcode (*)
Gemeente (*)

Email (*)

Telefoon (*)

Welke type kajuit wenst u?

Bent u lid van Natuurpunt?

Lidnummer van Natuurpunt

Wenst u een bijkomende verzekering?

Hier kan u extra info kwijt of vermelden welke excursies u wenst te boeken

Film

Informatie

REISPERIODE: 10.01 tot 20.01.19
DUUR: 11 dagen / 10 nachten
PRIJS: Vanaf € 2.195 pp
MAALTIJDEN: Volpension aan boord van Hurtigruten
VLUCHT: Vlucht Brussel-Bergen en Tromsø-Brussel inclusief!

LAATSTE PLAATSEN:

 • Kajuit type U: VOLZET
 • Kajuit type P: VOLZET
 • Kajuit type O: VOLZET
 • Kajuit type N: VOLZET
 • Kajuit type L: VOLZET
 • Kajuit type J: VOLZET
 • Kajuit type K: VOLZET

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Inschrijvingen worden afgesloten op 31.07.2018
 • Lezingen gegeven door bioloog Walter Roggeman, ere-voorzitter Natuurpunt
 • Lezingen gegeven door bioloog Filip Colson
 • Reisbegeleider van NORDIC
 • Bijkomende excursies moeten meteen bij boeking besteld worden
 • Aan boord heeft u de mogelijkheid om op de hoogte gehouden te worden voor het geval er noorderlicht te zien zou zijn.

Snel meer info over deze reis?

Bel 052 55 52 54 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid