Op expeditie met Hurtigruten

Ontdek de Noorse kust op een unieke manier.

Nieuwe expeditiereizen naar Noorwegen met Hurtigruten

Sinds 2021 leggen twee schepen in de Hurtigrutenvloot een aangepast traject af. De nadruk ligt hierbij nog meer op het ontdekken van de Noorse kust.

De schepen “MS Finnmarken” en “MS Midnatsol” zullen voortaan hybride varen en worden omgedoopt tot respectievelijk “MS Otto Sverdrup” en “MS Maud”. Die namen zijn een bewuste keuze. Het eerste schip draagt de naam van een expeditiereiziger, de laatste is vernoemd naar het schip van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen. De reisbeleving aan boord van deze schepen is vergelijkbaar met die van expeditiereizen naar ongerepte gebieden.

“De nieuwe vaarroute staat garant voor een intense kennismaking met Noorwegen”

Wat mag je verwachten?

De schepen doen minder havens aan, maar meren langer aan in bepaalde havens. Zo is er meer tijd om aan land te gaan en de regio te verkennen. Het expeditieteam aan boord bestaat uit wetenschappers die zorgen voor diepgaande lezingen. Een aantal excursies is standaard inbegrepen en je krijgt een water- en winddichte jas. Ten slotte wordt het volledige traject als reis aangeboden, verkorte trajecten zijn niet mogelijk. Het is een totaalervaring: een ongeëvenaarde expeditie van de Noorse kust.

In detail: de grootste verschillen

 • De twee schepen krijgen een make-over. Ze worden niet alleen hybride, ook alle kajuiten worden gerenoveerd. Verder komt er een Science Center, een nieuwe wellness met gym, en drie nieuwe restaurants.
 • De vaarroute is grotendeels gelijk gebleven, alleen is de haven van vertrek nu Hamburg in plaats van de Noorse stad Bergen. Bovendien stoppen de schepen wat langer en minder vaak waarbij elke dag de focus ligt op één regio. Verder varen ze niet langer door tot in Kirkenes aan de Russische grens. Ze keren om vlakbij de Noordkaap in het plaatsje Honningsvåg. Het traject dat je aflegt is dus “Hamburg – Noordkaap – Hamburg”.
Hurtigruten-in-de-Trollfjord-varen
Hurtigruten-wildlife-en-landschappen-spotten-Noorse-kust

Winter: eind september tot april

 • In het gebied van de Lofoten en Vesterålen eilanden ligt de focus eerder op de Lofoten. De reden? De Lofoten zijn in de winter extra spectaculair door de sneeuw op de bergen.
 • Nog in Noord-Noorwegen wordt in de winter tot in het plaatsje Alta gevaren. Daar kan je je onderdompelen in het leven in Lapland: een noorderlicht expeditie, ijshotel of tocht met de husky’s? Het is allemaal mogelijk.
 • Stop in Narvik, ook daar kan je deelnemen aan geweldige outdooractiviteiten in het winterse landschap.
 • Stop in Sandnessjøen, waar je de bergketen “de Zeven Zusters” in een sneeuwverpakking kan bewonderen en ondergedompeld wordt in de Vikinggeschiedenis.
 • Stop in Kristiansund waar je per bus de idyllische panoramaroute naar Molde neemt en daar terug aan boord gaat van het schip.

Zomer: mei tot begin september

 • Zowel de Lofoten als de Vesterålen staan op het programma. Er wordt niet alleen gestopt in Svolvær en Reine op de Lofoten, ook de dramatische landschappen en vredevolle kusten van Risøyhamn en Stokmarknes op de Vesterålen komen aan bod.
 • Via de Lyngen Alpen vaar je in de fjord tot de authentieke handelspost Havnnes.
 • Stop in Træna, waar zich recht onder de Poolcirkel de eerste nederzettingen in het Hoge Noorden bevinden.
 • Stop in Vikingstad Trondheim. Hier kan je fietsen, wandelen, kajakken of een stadswandeling maken en enkele musea bezoeken.
 • Stop in Urke, waar je een wandeling van 7 km kan maken naar een prachtig uitzichtpunt. Dit is de regio van de Hjørundfjord, een ongerepte parel ver weg van de toeristische paden. De fjord wordt omringd door de Sunnmøre Alpen. Pieken van 1700 meter rijzen er recht op uit de zee! Je kan ook kajakken, of een excursie naar de Geirangerfjord en de bekende Trollstigen maken.

Op ontdekking langs de Noorse kust?

We vonden geen reizen die aan je zoekcriteria voldoen. Probeer het nog eens opnieuw door een nieuwe selectie te maken. Veel succes!

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties