Reisverslag: Willemke’s reis naar Spitsbergen

De avonturen van reizigster Willemke in Spitsbergen

In de zomer van 2023, terwijl het kwik in Nederland naar tropische temperaturen stijgt, zorgt Willemke dat ze muts, handschoenen en sjaal binnen handbereik in haar tas heeft. “Vandaag stap ik aan boord van een luxe ijsbreker, en ga ik een nieuw avontuur tegemoet. Dit avontuur gaat van start in Longyearbyen, Svalbard. Bij ons bekend als Spitsbergen.”

De eerste kennismaking

Om 6.15 uur klinkt er zachtjes een wake-up call in mijn kajuit. We zijn al een aantal uren aan het varen langs de kust van Spitsbergen. Veiligheidsinstructies en uitleg over hoe je van boord stapt in een zodiac zonder elke keer een nat pak te halen en nog veel meer informatie is hoe de eerste ochtend aan boord verloopt. Hierna wandel ik even over het dek om mijn hoofd leeg te maken. Genietend van de ijsschotsen die in de zee drijven, de meeuwen en de papegaaiduikertjes die over het water scheren.

Paarse bloemetjes

De eerste plek waar we aan land gaan is Ny-London, een verlaten mijnbouwnederzetting waar vroeger marmer werd gewonnen. De rendieren lopen rustig te grazen tussen de roestige overblijfselen en beetje vervallen, houten hutjes. Terwijl ik de paarse, kleine bloemetjes nog aan het fotograferen ben, moeten we alweer vertrekken. Het anker wordt gelicht voor de volgende bestemming, Lilliehöökbreen. Een imposante, blauwe ijsmassa.

Terwijl de kapitein het schip vakkundig tussen de ijsschotsen en langs gletsjers laveert, staan wij te genieten op het buitendek met de camera’s in de aanslag. Een baardrob bekijkt dit alles ongestoord en stoïcijns vanaf zijn drijvende ijsschots.

Walrussen

Om 22.30 uur staat de middernachtzon nog stralend hoog aan de hemel. Het is even wennen dat het niet donker wordt en het besef van de tijd is daarmee ook met vakantie.

Na een aantal landingen en vaartochtjes met de zodiacs stappen we als pro’s aan boord van deze zwarte, kleine bootjes. Smeerenburg is een oude nederzetting van de walvisvaarders waar we nu aan land gaan. Nadat het gebied eerst wordt gecontroleerd door de rifle masters – de mannen met een geweer over hun schouder, die zorgen voor onze veiligheid – maken we kennis met een groep mannetjeswalrussen en hun aroma. Wally en co liggen met hun dikke billen te chillen op het strand van Smeerenburg.

Kliffen en zee-ijs

Ik word wakker door een krakend en schurend geluid. Wanneer ik door de patrijspoort naar buiten gluur, zie ik dat we aangekomen zijn bij het pakijs, ook wel zee-ijs genaamd. Het is nog vroeg maar het is heerlijk die frisse zeelucht voor het ontbijt. Duizenden vogels scheren door de lucht en zitten op de hoge, grijze kliffen van Alkefjellet. En nog eens zovelen dobberen op zee.

Terwijl ik wacht op mijn beurt om van boord te gaan, zwemt er een walvis langs het schip. Samen met nog een fanatieke fotograaf probeer ik het dier voor de kliffen en de gletsjer zo mooi mogelijk vast te leggen. We lopen van voor naar achter over het dek om de best mogelijke compositie te vinden. De walvis blijft natuurlijk ook niet op één plek voor ons poseren.

De pluimstaart van de poolvos

We varen vlak langs de steile kliffen waar heel veel zeekoeten, alken en meeuwen broeden. Het deskundige advies van het expeditieteam luidt: “Wanneer je omhoogkijkt is het handig om je mond gesloten te houden.” Een muts is ook geen overbodige luxe. Ons bezoek aan de gevederde vriendjes wordt bedankt met kleine cadeautjes die ze vakkundig deponeren.

Wanneer we net de bocht maken om terug te keren naar het schip, klink er vanuit een andere zodiac; “Vos!” Hij loopt over de sneeuw en nog net zie ik de pluimstaart van de poolvos achter de rotsen verdwijnen.

Jackpot!

Hoe krijg je iedereen uit de kajuit, het restaurant of de lounge op het buitendek? Door de volgende melding op de intercom: “Op drie uur voor het schip zien we ijsberen.” Heel rustig laat de kapitein het schip richting de ijsberen drijven. De balkons aan zowel bakboord als stuurboord worden uitgeklapt om zo nog meer ruimte te maken zodat iedereen kan genieten van het schouwspel van moeder beer met haar twee oudere jongen aan land.

Na een poosje besluit het expeditie team dat we zelfs per toerbeurt in de zodiacs op gepaste afstand kunnen voorbijvaren. Dit is waarop ik had gehoopt voorafgaand aan deze reis, een ijsbeer en een poolvos zien in hun natuurlijke habitat!

Gletsjer met watervallen

Op een andere ijsplaat ligt nog een ijsbeer. Wanneer we heel rustig langs drijven steekt hij loom zijn kop omhoog, rekt zich even uit, draait zich om en gaat verder waar hij mee bezig was; slapen. Wat een dag, ik kan het nauwelijks bevatten! De adrenaline giert nog door mijn lijf.

Het is inmiddels 23.00 uur maar de dag is nog niet ten einde. We varen richting de gletsjer Bråsvelbreen. Het bijzondere aan deze gletsjer zijn de tientallen watervallen die van enorme hoogte naar beneden kletteren. Ze worden verlicht door de middernachtzon. Het is onbeschrijfelijk mooi en magisch. Weer overvalt mij het gevoel van hoe overweldigend Moeder Natuur kan zijn. Ik geniet in stilte van deze natuurpracht!

Tweede kans op poolvos

Het expeditie team heeft een verrassing voor ons, een extra landing. Voordat we voet aan wal zetten worden we begroet door Wally de walrus. Hij zwemt langs de zodiac om te inspecteren of we geen bedreiging voor zijn luierende en luidruchtige familie zijn, die verderop op het strand en in de branding ligt.

We zijn op een plek zijn waar veel vogels broeden en we nog een kans hebben om een poolvos te zien. Om beurten gaan we van boord en gespannen wacht ik af. Ik duim dat de vos inmiddels niet is weggejaagd door onze aanwezigheid. Maar het expeditieteam heeft erop toegezien dat iedereen op gepaste afstand is gebleven. Daar voor mij ligt het kleintje, ze zijn iets groter dan een huiskat, te slapen. Ik plof plat op mijn buik en terwijl ik mijn camera op hem richt opent hij een oogje om te kijken wie de nieuwe bezoekers zijn. Al gapend rekt hij zich langzaam uit en besluit op rooftocht te gaan. Op de steile kliffen, langs de nesten van de drietandmeeuwen op jacht naar smakelijke eieren.

Een duik in zee

‘Stayin alive’, schalt er luidkeels uit de grote muziekbox in de Mudroom onderin het schip. “Oke, motiverend die muziek”, denk ik. Samen met mijn medereizigers proberen we al swingend op het ritme van de muziek onze zenuwen de baas te blijven. Ik sta in mijn bikini en waag letterlijk en figuurlijk een sprong in het diepe. En met het diepe bedoel ik het zeewater van de Arctic met een temperatuur van 4°C. De badjas gaat uit, veiligheidsriem met touw gaat om, mijn hartslag gaat omhoog maar ik ben er klaar voor! Ik krijg nog één tip mee van de crew: “Kijk naar de fotograaf wanneer je springt.” Plons, volledig kopje onder, een echte Polar Plunge. Een supergave ervaring om nooit te vergeten.

De allerlaatste landing is in Skansbukta, de laatste uren aan boord van het schip breng ik met mijn camera door op het buitendek, op zoek naar wildlife. De volgende ochtend na het ontbijt vliegen we terug naar de bewoonde wereld, waarmee er een einde komt aan dit onvergetelijke avontuur!

Tekst en foto’s: Willemke de Bruin

Spitsbergen 12 dagen MS Ocean Albatros

Nordic reis Spitsbergen 2025

Tijdens dit avontuur geniet je van het indrukwekkend mooie landschap van Svalbard in het hoge arctische noorden, met walvissen, walrussen en miljoenen zeevogels als je reisgezellen. Wanneer we naar de 80ste breedtegraad varen en zo dicht als mogelijk tot bij het

Antarctica 12 dagen MS Ocean Albatros

Nordic reis Antarctica 2026

Ga mee naar Antarctica, van de zuidpoolcirkel tot de regio rond de Weddellzee, en dit exclusief voor Nordic klanten. Het wordt een onvergetelijke ervaring waarbij gigantische ijsbergen, het verbijsterende berglandschap en het uitbundige dierenleven op Antarctica je elke dag opnieuw verbluffen.

Groenland 9 dagen Ocean Albatros

Nordic reis Groenland 2024

Ga mee op een ongelooflijk avontuur in Groenland en beleef een fantastische zomer in het noordpoolgebied. Laat je verrassen door de gigantische ijsbergen en de prachtige Eqi-gletsjer. Bezoek de unieke nederzettingen, ontmoet de bewoners en ontdek de gevolgen van het veranderende

Spitsbergen 7 dagen

Spectaculair Spitsbergen

Deze reis is de toegangspoort tot de natuur en het vertrekpunt voor de meeste avonturen in Spitsbergen. De Arctische wildernis begint praktisch in het centrum van de stad en eindigt nooit! Ga op ontdekking in deze kleine metropool, je kan er

Antarctica 16 dagen MS Roald Amundsen

Ontdek Antarctica en de Falklandeilanden

Treed in de voetsporen van de grote ontdekkingsreizigers tijdens deze rondvaart op de MS Roald Amundsen van Hurtigruten, genoemd naar een van de beroemdste zeevaarders. Het brengt je van de majestueuze Chileense gletsjers en de fascinerende Falklandeilanden tot het mythische Antarctica,

Antarctica 23 dagen MS Fram

De Ultieme Exploratie naar Antarctica

Vergezel ons op deze fantastische expeditie: we verkennen eerst twee unieke eilanden te midden van de Zuid-Atlantische Oceaan: de Falklandeilanden en Zuid-Georgië. Ze zijn gezegend met een prachtige diversiteit. Daarna varen we door naar het witte continent Antarctica in zijn indrukwekkende

Antarctica 12 dagen MS Fridtjof Nansen

Hoogtepunten van het Bevroren Continent

Deze kortere, maar zeker zo intense expeditie brengt u in twaalf dagen naar de meest afgelegen plek ter wereld. Geniet van vijf volle dagen op Antarctica met landingen en boottochten door en langs het ijs, maar ook mogelijkheden om te kajakken,

Canada-Alaska Groenland 19 dagen MS Fram

De Noordwestelijke Doorvaart (route 1)

Dit is een expeditie voor geharde ontdekkingsreizigers. De geschiedenis staat vol van pogingen om de legendarische route tussen de Atlantische en de Stille Oceaan te doorkruisen. De tocht gaat door het ijzige, arctische Canada en langs de kleurrijke Inuit dorpen. Vergezel

Canada-Alaska Groenland 21 dagen MS Fram

De Noordwestelijke Doorvaart (route 2)

Dit is een expeditie voor geharde ontdekkingsreizigers, langs ruige ijsschotsen en kleurrijke Inuitdorpen. We dalen af van ver boven de Arctische cirkel tot in het hart van de iconische noordwestelijke doorgang, om te eindigen bij de steppes en ijsvlaktes van Groenland

Groenland 13 dagen MS Fram

Ultieme fjorden expeditie

Reis mee naar de uiterst afgelegen oostkust van Groenland en ervaar het unieke dierenleven en grootsheid van ’s werelds grootste nationale park en fjordensysteem. Vanuit Reykjavik steken we over naar Groenland om hier de oostkust te verkennen. Scoresbysund is een immens

Groenland 16 dagen MS Fridtjof Nansen

Diskobaai – Het hart van Groenland

Bijna nergens ter wereld is de natuur zo ruig, het licht zo helder en de natuur zo indrukwekkend als in Groenland. Je avontuur begint en eindigt in IJsland. Na de oversteek naar Groenland kan je genieten van de mooie landschappen langs

Canada-Alaska 14 dagen MS Roald Amundsen

Alaska en British Columbia (zuidwaarts) – 2024 en 2025

Vanuit Anchorage reizen we zuidwaarts via de Golf van Alaska en de Inside Passage naar Vancouver. Onderweg speuren we naar arenden, beren en walvissen en bezoeken spectaculaire landschappen nabij Misty fjords, William Henry Bay en de imposante gletsjers van College Fjord.

Canada-Alaska 15 dagen MS Roald Amundsen

Alaska en British Columbia (noordwaarts) – 2024

Vanuit Vancouver varen we noordwaarts naar Misty fjords, William Henry Bay en de imposante gletsjers van College Fjord. Onderweg speuren we naar arenden, beren en walvissen. Ook een bezoek aan Haines, Sitka en Cordova staat op de planning, allen authentieke grenssteden

Canada-Alaska 18 dagen MS Fridtjof Nansen MS Roald Amundsen

Alaska en Canada met Inside Passage en Aleoeten zuidwaarts 2024

Altijd al gedroomd van een Canada vol dichte wouden, bruine beren en spirituele tradities? Tijdens deze expeditie ervaar je het aan den lijve, in combinatie met de polaire gletsjers, vulkanen en papegaaiduikers van het desolate Alaska. Dat alles aan boord van

Canada-Alaska 19 dagen Ms Roald Amundsen

Alaska en Canada met Inside Passage en Aleoeten noordwaarts 2024

Altijd al gedroomd van een Canada vol dichte wouden, bruine beren en spirituele tradities? Tijdens deze expeditie ervaar je het aan den lijve, in combinatie met de polaire gletsjers, vulkanen en papegaaiduikers van het desolate Alaska. Dat alles aan boord van