Het beste van IJsland met 4×4-camper

Algemene info
Het-beste-met-een-4x4

Het beste van IJsland met 4×4-camper

Deze reis is identiek aan het programma “het beste van IJsland met 4×4“, maar u reist rond in een 4×4-camper waardoor u zelf kan bepalen waar u stopt om te overnachten. U logeert in de speciaal omgebouwde 4×4 pick-up wat te vergelijken is met een mobilhome.

Een klassieke mobilhome is weliswaar comfortabeler omdat de uitrusting iets uitgebreider en ruimer is, maar kan en mag niet door het binnenland, de F-pistes.

Een 4×4-camper is het ideale alternatief voor wie de ultieme vrijheid wil behouden en toch de 4×4 pistes op wil.

Net zoals bij “het beste van IJsland met 4×4” voorzien wij een aangepast routeboek dat u de weg toont langs stenige pistes met wonderlijke fenomenen, naar kleurrijke en spectaculaire locaties met hoog vulkanisch gehalte, door zwarte woestijnen met onoverbrugde rivieren en over sprookjesachtige vlaktes met een duivels karakter.

In plaats van u op het einde van iedere dag naar uw hotel of B&B te leiden, vermelden we dag aan dag een mogelijke kampeerplaats en de aanwezige infrastructuur.

Wildkamperen wordt op IJsland niet meer toegestaan. Alleen in het binnenland waar geen kampeerplaatsen zijn, kan het nog. In de nationale parken, ook in het binnenland, is het verplicht om de campings te gebruiken.

Dag per dag

Dag 1: lijnvlucht naar Keflavík – Reykjavík (120km)
Na het afhalen van uw 4×4-camper rijdt u via de Blue Lagoon naar de omgeving van Selfoss.

Dag 2: de riftzone (150km)
Vandaag bezoekt u de drie meest besproken locaties van IJsland.
Pal op de Mid-Atlantic Rift die het Noord-Amerikaanse en Europese continent scheidt, ligt het þingvellir nationaal park. Het is de ideale locatie om uw reis door ‘vulkanisch IJsland’ te starten. De breuklijn zorgde voor het ontstaan van het eiland en maakt het de oerkrachten, uit de kern van de aarde, gemakkelijk om te ontsnappen.

Nog op de breuklijn ligt het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten.
De enorme Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier in twee trappen afvoert naar het zuiden, is de voorpost van de Kjölur piste.

Dag 3: de Kjölur postroute (220km)
Iets voorbij de Gulfoss waterval maakt het asfalt plaats voor een grindweg die op zijn beurt overgaat in een 4×4 piste. Deze oude postroute loopt over de centrale hoogvlakte door een desolaat, arctisch woestijnlandschap.

Dag 4: Mývatn Nature Reserve (190km)
Via oude gletsjerdalen bereikt u Akureyri, de hoofdstad van het noorden, en uiteindelijk het Mývatn meer.
Wie het landschap ‘leest’, ziet dat de regio rond het meer uiterst vulkanisch is. Solfatarenvelden, zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties, kraters en kratermeren verraden de aanwezigheid van immense krachten uit de buik van onze planeet.

Dag 5: canyons, watervallen en walvissen (250km)
Niet alleen het borrelende en stomende landschap rondom het meer is de moeite. Het meer zelf is tijdens de zomermaanden een paradijs voor vogelliefhebbers met talloze eenden soorten en waadvogels.

Ten westen van het meer volgt u de 4×4 route langs de spectaculaire canyon van de Jökulsá a Fjöllum gletsjerrivier.
De rivier doet ook dienst als natuurlijke waterleiding bij Jökulhlaups, enorme vloedgolven die kunnen ontstaan door het openbreken van smeltwaterreservoirs onder de Vatnajökull gletsjer.

De canyon doet op sommige momenten denken aan een prehistorisch maanoppervlak door het grijze, kale en rauwe steenlandschap.

Hier en daar vallen watervallen de diepte in. De Dettifoss, Europa’s krachtigste waterval, is de meest luidruchtige, terwijl de Selfoss waterval de meest sierlijke is.

Langs de rivier liggen nog andere bezienswaardigheden waaronder Ásbyrgi, een canyon op zich en vermoedelijk ontstaan door een verwoestende vloedgolf.

 • facultatief: walvistocht – prijs: ca. € 80/pers.

Dag 6: Herðubreið, Askja en Bárðarbunga (100km)
Vanuit het noorden loopt een intrigerende bergweg helemaal tot aan de rand van de Vatnajökull gletsjer. Het traject doorsnijdt de Ödadahraun, de meest uitgestrekte lavawoestijn op aarde.

Door de zeer barre levensomstandigheden en moeilijke toegankelijkheid was het gebied, tot het begin van deze eeuw, de schuilplaats van een aantal beruchte vogelvrijverklaarden. Niet voor niets wordt de Ödadahraun ook ‘Vlakte der Misdadigers’ genoemd. Maar het bleek eveneens het ideale oefenterrein voor de NASA-astronauten die zich hier kwamen voorbereiden op de eerste maanwandeling.

Ongeveer halverwege de bergweg ligt Herðubreið, een schoolvoorbeeld van een tafelberg, en de Askja vulkaan die 2 kratermeren lijkt te hebben.

Nog verder bevindt zich het meest recente lavaveld van het eiland. Het werd gevormd door een subglaciale uitbarsting van de Bárðarbunga vulkaan. Door de  lava is nog aan het afkoelen en zorgt tijdelijk voor een lokale warmwaterrivier.

Dag 7: diepe kloven, gekleurde watervallen (200km)
Via het ruige binnenland met een paar minder gekende, maar uitzonderlijke locaties bereikt u terug enige beschaving.
Aan de gestreepte Hengifoss waterval en zijn kleinere broertje Litlanesfoss, die wordt ondersteund door basaltzuilen, is het tijd om de benen te strekken.

Dag 8: de Oostfjorden (160km)
In het uiterste oosten ligt een van de oudste gebieden van IJsland. Het is een regio van opeenvolgende fjorden en oude, eenzame gletsjerdalen. De weg ernaartoe is ook de weg om er terug weg te geraken waardoor u verplicht wordt om het landschap in beide richtingen te bewonderen. Het zorgt voor een slow travel gevoel.

Wie een pittige wandeling wil maken, zorgt voor het nodige proviand en vertrekt voor een 4 of 5 uur durende tocht naar een van de mooiste berglandschappen op het eiland. Zo niet, brengen we u naar het einde van de wereld met zicht op de fjordenkust van Oost-IJsland.

Dag 9: rondom de Vatnajökull  (250km)
Het fjordensysteem brengt u naar Europa’s grootste ijswoestijn, de Vatnajökull.
Vooraleer de ijsmassa te bereiken, bezoekt u een kleurrijk gebied waar de gletsjerwerking duidelijk af te lezen is van het landschap.

Verder naar het zuiden verraden bevroren ijstongen de aanwezigheid van een immense hoeveelheid ‘opgesloten’ water. Het zit gevangen in eeuwenoud ijs. Aan de rand ervan drijven ijsbergen in ijsmeren. Jökulsárlón is het bekendste. Blauw getinte ijsbergen drijven er naar de zwarte zandstranden om als een fotogeniek decorstuk weg te smelten in het zoute water van de Atlantische Oceaan.

Dag 10: Skaftafell nationaal park
Het Skaftafell nationaal park is een gebied met een weelderige plantengroei. Het is zeer geschikt voor korte of langere wandeltochten in de schaduw van de Vatnajökull of een gletsjertocht met stijgijzers en onder begeleiding van een gespecialiseerde gids.

 • facultatief: begeleide gletsjertocht – prijs: € 90/pers.

Dag 11: de Laki kraters (120km)
Er zijn weinig woorden voor de tocht die u vandaag te wachten staat. Het eindpunt is de Laki vulkaan, vanwaar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd  gevormd door een spleeteruptie op het eind van de 18de eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Dag 12: Landmannalaugar (160km)
Over een steenpiste trekt u opnieuw tot diep in het binnenland.
Via de vuurkloof Eldgjá bereikt u het rhyolietgebergte van Landmannalaugar. Onder invloed van het zonlicht lijken de bergflanken soms op te lichten in gele, rode, oker en zelfs groene en blauwe pastelkleuren.

Dag 13: Landmannalaugar (0km)
Het nationaal park is een paradijs voor wandelaars en fotografen. We voorzien een volledige dag in deze wonderlijke, kleurrijke en bevreemdende omgeving met rookzuilen, zwarte lavastromen, vulkanisch glas, mossen en warmwaterrivieren.

Dag 14: Reykjavík (190km)
Wie ook Reykjavík wil ontdekken, zet koers richting westen. Wie het onderste uit de kan wil halen, rijdt via een omweg naar een van de hoogste watervallen van IJsland.

Dag 15: terugvlucht (50km)
Naar de internationale luchthaven waar u de wagen inlevert en incheckt voor de terugvlucht.

Prijzen
PRIJS PER PERSOON
2 pers.
3 pers.
01.07. t.e.m. 19.08.2019 € 3.250 € 2.390
20.08. t.e.m. 10.09.2019 € 2.240 € 1.690
De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie..
U ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller u reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief. 

Inbegrepen:

 • heen- en terugvlucht met Icelandair vanuit Brussel of Amsterdam
 • luchthaventaks
 • huurwagen van en tot de luchthaven, onbeperkt aantal km’s, CDW-omniumverzekering met eigen risico van ca. € 3.100
 • uitgebreid NORDIC infopakket met ons eigen Nederlandstalig en gedetailleerd routeboek + wegenkaart, praktische info en Dominicus reishandboek

Niet inbegrepen:

 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • brandstof huurwagen
 • het bedrag ‘eigen risico’ kan verlaagd worden naar ca. € 750, mits een supplement van € 364 of volledig worden afgekocht voor een bedrag van € 616
 • tweede chauffeur: € 28

Opmerkingen:

 • Bij reservatie wordt eerst nagekeken of de vluchten in de voorziene boekingsklasse nog beschikbaar zijn. Indien niet wordt een eventueel supplement aangerekend of worden andere reisdata voorgesteld.
 • Momenteel is er nog onduidelijkheid of er al dan niet een natuurpas (of andere) zal worden ingevoerd voor iedereen die rondreist op IJsland. We houden u op de hoogte via onze website.
Huurwagens

OVERZICHT VAN DE MEEST GEBRUIKTE 4X4 TYPES BIJ RONDREIZEN DOOR HET BINNENLAND.

Bij iedere rondreis met huurwagen vindt u een prijzentabel waarbij we telkens een geschikt wagentype vermelden naargelang het aantal inzittenden en het af te leggen traject.

Verkiest u een ander wagentype, vraag ons dan een aangepast voorstel.

Type Voorbeeld Foto (voorbeeld) Eigenschappen Passagiers en bagage
Cat. C Toyota Hilux 4×4 IJsland met 4x4-camper ©Nordic 5-deurs, manueel, diesel IJsland-huurwagen-aantal-personenIJsland-huurwagen-bagage3

Algemene voorwaarden:

 • de minimumleeftijd voor het huren van een 4×4 wagen is 23 jaar waarbij u minimum 1 jaar in het bezit dient te zijn van een rijbewijs.
 • alle prijzen werden opgemaakt op basis van onbeperkt aantal kilometers en een omniumverzekering met franchise. Het franchise bedrag bedraagt ca. € 3.100.
  Tegen een supplement van ca. € 26 per dag kan de franchise worden verlaagd naar ca. € 750 of volledig worden afgekocht aan een bedrag van € 44 per dag.
 • in tegenstelling tot andere bestemmingen worden op IJsland de onderkant van de wagen en de banden nooit verzekerd.
 • huurt u via ons een wagentype dat niet vermeld staat in de brochure of op onze website dan ontvangt u aangepaste voorwaarden.
 • extra chauffeurs kunnen worden verzekerd aan € 28 per bijkomende chauffeur, tenzij anders vermeld bij het betreffende programma.
 • de wagen wordt opgepikt met een volle tank en dient nadien ook te worden ingeleverd met een volle tank.
 • de bovenvermelde prijzen en bedragen zijn onderhevig aan de koers van de IJslandse Kroon.

Opmerkingen:

 • Voor programma’s die door het binnenland lopen, is een 4×4 huurwagen verplicht.
  Heeft u zelf een programma door het binnenland samengesteld dan geven we u graag advies in verband met het meest geschikte 4×4 type. Niet ieder type is geschikt voor alle pistes (F-wegen) en of rivierdoorwadingen.
Excursies

Op IJsland zijn er heel wat excursiemogelijkheden. Walvissen of orka’s spotten, de stijgijzers aanbinden om een gletsjer te beklimmen of aangenaam ontspannen in één van de vele warmwaterbronnen, alles is mogelijk. Klik hier voor een overzicht van de verschillende excursies met alle nodige informatie.

In onze dag aan dag beschrijving vindt u alvast enkele mogelijke activiteiten terug waaraan u kan deelnemen tijdens de rondreis.

Vindt u in het overzicht niet wat u zoekt of heeft u nog specifieke vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Informatie

AFREIZEN: dagelijks van 01.07. tot 10.09.19
DUUR: 15 dagen / 14 nachten – individuele reis met 4×4-camper
PRIJS: vanaf € 2.240 p.p. op basis van 2 personen
ACCOMMODATIE: 4×4-camper

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Omwille van de trajecten door het binnenland kan deze reis enkel maar worden uitgevoerd vanaf juli tot begin september.
 • Icelandair biedt dagelijkse rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel (Zaventem) van midden mei tot begin september.

Snel meer info over deze reis?

Bel 09 235 24 90 of e-mail hieronder

Uw naam Uw vraag E-mailadres Tel.nr.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid