Klimaat Lapland & Finland

Klimaat

Het zuiden en midden van Finland kennen een gematigd landklimaat met warme zomers en koude winters. In Fins Lapland heerst een toendraklimaat met koele zomers en koude winters. Er kan het hele jaar door neerslag vallen, in de winter is dat vaak onder de vorm van sneeuw.

De temperatuursverschillen tussen winter en zomer en noord en zuid zijn opvallend. Zowel in het noorden als in het zuiden ligt de gemiddelde temperatuur tijdens de zomermaanden tussen de 15 en 17°C. Tijdens de wintermaanden ligt de gemiddelde temperatuur in het noorden rond -11°C en in het zuiden rond -6°C. In Fins Lapland kan de temperatuur tijdens de winter dalen tot -30°C.

Zomer

In het zuiden van het land zijn de zomers vaak warm tot heel warm. Temperaturen boven 30°C zijn niet abnormaal. Het noorden is het tijdens de zomer koeler. Juni en juli zijn de droogste zomermaanden. In augustus is de kans op regen groter.

Zoals in de rest van Scandinavië is het in Finland de hele zomer langer licht dan in de rest van Europa. Boven de poolcirkel kunt u tijdens de zomermaanden genieten van de middernachtzon. Bij goed weer kunt u de zon 24 uur per dag bewonderen! In het uiterste noorden kan dit ongeveer 2 maanden per jaar, maar ook meer naar het zuiden wordt het eigenlijk niet echt donker en is er enkel een periode van schemering tussen de dagen. De middernachtzon is een unieke ervaring. De dag blijft duren, u heeft het gevoel dat u veel meer tijd heeft en krijgt extra energie van de zon.

Herfst

De herfst is een overgangsseizoen dat een 2-tal maanden duurt. Het weer en de natuur veranderen in een snel tempo van zomers naar winters. Vanaf eind augustus voelt u de dagen weer korten en na enkele nachten met vorst kleuren de bladeren van bomen rood en geel.

Winter

Het noorden kent een langere winter dan het zuiden. Fins Lapland kan tot 7 maanden per jaar bedekt zijn met sneeuw. In het zuiden van het land is dit ‘slechts’ 4 maanden. In het zuiden ligt de gemiddelde temperatuur onder het vriespunt, maar is het niet extreem koud. In het noorden zijn temperaturen tot -30°C geen uitzondering. Finland is een heel sneeuwzekere bestemming, maar kent weinig hoogteverschillen. Een overvloed aan skipistes vindt u hier niet, maar u kunt er tal van andere wintersporten beoefenen.

Tijdens de wintermaanden kunt u het noorderlicht bewonderen boven de poolcirkel. Van september tot april kunt u het noorderlicht te zien krijgen. De kans is het grootst tijdens de maanden oktober tot maart. Om het noorderlicht te kunnen zien, moet het donker en niet bewolkt zijn. Een paar uur voor en na middernacht wordt het licht het vaakst waargenomen. Hoe groter de zonneactiviteit, hoe krachtiger het noorderlicht.

Lente

Ook de lente is van korte duur net als de herfst. In april en mei smelt de sneeuw en het ijs langzaam, waardoor het landschap tijdens het voorjaar nogal modderig kan zijn.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid