Husky’s: geboren om te rennen

Diervriendelijke huskytochten

Je hoort enkel het geruis van de slee en het getrappel van de hondenpoten in de sneeuw. Sneeuwvlokken dwarrelen door de lucht en landen op je muts en wimpers. Een huskysledetocht is zonder twijfel een van de leukste activiteiten in Lapland. Je zit midden in een magisch winteravontuur en de honden trekken vol enthousiasme de slee voort, dwars door het betoverende winterlandschap.

Maar om er echt van te kunnen genieten wil je wel zeker weten of de husky’s het tijdens de rit net zo naar hun zin hebben als jij. Als je tijdens een reis met Nordic plaats neemt op de slee, kun je er dan vanuit gaan dat het een diervriendelijke activiteit is? Het antwoord is een volmondig ja!

Husky's in Lapland met Nordic
Husky's in Lapland met Nordic

Veel beweging nodig

Een husky maak je niet blij met een kort ommetje door de wijk. Deze vriendelijke honden willen bewegen, en veel ook! Waar jouw trouwe viervoeter het heerlijk vindt om lekker op de bank te liggen, is een husky het liefst de hele dag buiten.

Husky’s zijn energiek, intelligent, enorm sterk en kunnen heel goed tegen kou. Ze zijn verre familie van de wolf, maar werden eeuwen geleden al gesocialiseerd door de nomadische bevolking van Noord-Siberië. Ze werden ingezet voor het trekken van de sleeën, omdat ze hard kunnen werken én goed gezelschap zijn.

De honden zijn gefokt om een actief buitenleven te leiden. Ze zijn nieuwsgierig en gaan graag op ontdekkingstocht. Een husky heeft veel oefening en uitdaging nodig om zich goed te voelen. Daar halen ze plezier uit. Voor het begin van een sledetocht maken de husky’s flink wat lawaai. Ze huilen en zijn onrustig, want ze willen beginnen. Zodra ze van start mogen, zijn ze meteen muisstil en rennen ze enthousiast door de sneeuw.

Husky's in Lapland met Nordic

Onze huskyfarms

Veel van de lodges waar Nordic mee samenwerkt, hebben hun eigen huskyfarm. Ook de andere lokale partners zijn zorgvuldig geselecteerd door onze Travel Designers. Diervriendelijkheid is daarbij een belangrijke voorwaarde.

Het welzijn van de honden staat voorop. Zo worden husky’s nooit gepusht om over hun grenzen te gaan en in het zeldzame geval dat de sneeuw niet goed genoeg is, worden tochten geannuleerd. Daarnaast wordt er gekeken naar welke honden wel of niet met elkaar overweg kunnen. Als het tussen twee honden niet botert, worden deze tijdens de tochten niet naast elkaar geplaatst.

Tussen de tochten door krijgen de husky’s genoeg rust. Daarbij wordt per hond gekeken naar wat deze aan kan. Oude honden doen geen zwaar werk meer, maar worden ingezet om de jonge husky’s discipline bij te brengen en te leren hoe ze moeten lopen in een roedel.

Unieke stofwisseling

Wetenschappers krabben zich nog steeds achter de oren als het gaat om de stofwisseling van een husky. Wanneer wij mensen ons inspannen, worden onze reserves verbrand. Het lichaam vraagt om energie en dat wordt uit onze voorraden glycogeen (suikers) en vet gehaald, en vervolgens naar de spieren gestuurd.

Want als onze spiercellen geen energie meer hebben, raken we vermoeid en komen we tot stilstand. Maar bij husky’s werkt dat anders: in rusttoestand hebben ze een zelfde soort stofwisseling als mensen, maar zodra ze gaan rennen gaan, verandert dat. Alsof er een knop omgaat in hun lichaam. Hun reserves blijven onaangeroerd en vermoeidheid zoals wij die kennen, is hun vreemd.

Getrainde husky’s kunnen zeker honderd kilometer per dag rennen. De volgende dag staan ze met hun tomeloze energie te popelen om dat nog een keer te doen. Hoe deze unieke stofwisseling precies werkt, is nog altijd een raadsel, maar zeker is dat husky’s urenlang achter elkaar kunnen rennen zonder zich moe te voelen.

Ontdek al onze reizen naar Lapland:

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Deluxe

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen en verblijf je in de beste hotels per regio.

IJsland Winter 9 dagen

In de ban van het noorderlicht

Beleef de hoogtepunten van het winterse West- en Zuid-IJsland. Volg de Atlantische kustlijn van Snæfellsnes tot Vatnajökull National Park.

IJsland Winter 8 dagen

Zuid- en West-IJsland vanuit winterhuisjes

Verken het ongerepte schiereiland Snæfellsnes en de met hoogtepunten bezaaide zuidkust van IJsland vanuit twee volledig uitgeruste winterhuisjes

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Finland Zomer 6 dagen

Duoreis Helsinki & Stockholm

Korte citytrip richting bruisend Helsinki & charmant Stockholm.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

IJsland Winter 8 dagen

Zuid-IJsland Volledig

Tijdens deze reis verken je het zuiden van IJsland, een van ’s werelds meest intrigerende kustlijnen, vol indrukwekkende hoogtepunten.

IJsland Zomer 15 dagen

Het beste van IJsland per 4×4

Reis met een 4x4 langs de uitzonderlijke en zeer geïsoleerde locaties in het desolate binnenland in combinatie met de klassiekers langs de ringweg

Zuid-Finland Zomer 10 dagen

Beleef Finland

Ontdek het prachtige zuid-Finland: van het bruisende Helsinki naar het uitgestrekte merengebied!

IJsland Winter 7 dagen

Winterbreak IJsland krokusvakantie

Een ontdekkingsreis langs het indrukwekkende zuiden van IJsland tijdens de krokusvakantie, met een excursie per superjeep naar een natuurlijke ijsgrot.

Zuid-Zweden Zomer 10 dagen

Familieavontuur in West-Zweden

Een 10-daagse familiereis langs de Scherenkust en Zweedse bossen.

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis Lofoten & Vesteralen

Adembenemende landschappen, authentieke vissersdorpjes en indrukwekkende wildlife.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Aava Sky Village Week

8-daagse reis vanuit Aava Sky Village, op een heuveltop in Fins Lapland, met prachtige uitzichten en enkele typisch Lapse excursies zoals een huskytocht en sneeuwscootertocht, enzovoort.

Zuid-Noorwegen Lente 12 dagen

Lentereis onder de middernachtzon, met Hurtigruten van Bergen tot Kirkenes en terug tot Bergen

De complete 12-daagse rondreis van Bergen naar Kirkenes en terug voert je door de unieke natuur en cultuur van Noorwegen. Dit in combinatie met een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel.