Bevroren magie aan de poolcirkel

Noord-IJsland actief, maar niet sportief

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Beleving
Moeilijkheidsgraad = licht actief
Ongerepte natuur
Sightseeing
vanaf € 3295 p.p.
Contacteer ons

Tijdens de winter lijkt de tijd in het noorden van IJsland stil te staan. De fjorden en het binnenland zijn bedekt met een dikke laag sneeuw; wat er bovenuit steekt wordt omarmd door ijs.

Het landschap wordt door z’n winterverpakking herleid tot de essentie en straalt een buitengewone rust uit. Maar vergis je niet, de natuur kent in deze contreien geen limieten. Het ene moment zoek je het perfecte standpunt voor een tijdloze foto, het andere vooral beschutting tegen de losgeslagen elementen. Enige flexibiliteit is noodzakelijk, maar het maakt de beleving des te intenser.

In deze periode wordt het noorden van het eiland nauwelijks bezocht en hebben we de luxe om vrij en ongestoord door de betoverende sneeuwlandschappen te dwalen. Het gevoel alleen op de wereld te zijn, is nooit ver weg.

We bezoeken bevroren fjorden, warme baden, pittoreske dorpen en een van de mooiste watervallen van het land. We gaan baden in een natuurlijke ‘spa’ in een vulkanisch maanlandschap en we bezoeken de riftzone waar IJsland letterlijk uit elkaar wordt getrokken door krachten die diep onder de grond schuilen.

’s Avonds logeren we op locaties die we speciaal selecteerden om het jou zo aangenaam en comfortabel mogelijk te maken. Wat denk je van een kleurrijk dorpje in een mooie fjord of in de nabijheid van een bevroren meer omgeven door vulkanen, lavasculpturen en geothermische fenomenen?

We laten er ons ook culinair verwennen. IJslanders zijn trots op hun lamsvlees en kabeljauw en toveren met veel plezier de lekkerste gerechten voor ons op tafel.

We hebben de hele week om ongehaast door het noorden te reizen en de indrukken diep te laten doordringen. We reizen bewust in een kleine groep om beter te kunnen inspelen op wat zich aandient: een poolvosje op een heuvel, een vissersbootje dat aanmeert in de fjord, een warm bad in the middle of nowhere, een magische zonsondergang of het opflakkerende noorderlicht.

Het is niet de bedoeling om het land enkel te zien door het raam van de minibus. We stoppen regelmatig om de gezonde lucht in te ademen en de natuur te ervaren. De sneeuwschoenen liggen altijd klaar om in de diepe sneeuw te wandelen en de spikes om ons veilig op glad ijs te begeven.

Onze Belgische gids woont al jaren in het noorden van IJsland en kent de kleine plekjes die niet in de reisgidsen staan. Hij en zijn familie ruilden het bruisende Gent in voor de eenvoud en de natuur in een van de fjorden die we gaan bezoeken. De winter vindt hij zelf het mooiste seizoen: de rust en de stilte, het zachte licht dat weerkaatst wordt door het sneeuwlandschap, het levensritme opgelegd door de natuur…een speciaal gevoel dat hij op een aanstekelijke manier weet over te brengen.

Afreisdata

afreis op 22.03.2024, terugvlucht op 29.03.2024 - volzet

Hoogtepunten van de reis

 • eigen Nordic-reis
 • kleine groep (max. 12 deelnemers)
 • unieke winterreis door Noord-IJsland
 • begeleid door Leo Broers, onze Vlaamse gids ter plaatse

01. Dag per dag

Vertrek via Reykjavík naar het noorden van IJsland. Landen op Akureyri is aankomen in een andere wereld. Je wordt er opgewacht door onze gids die je onmiddellijk op sleeptouw neemt door de hoofdstad van Noord-IJsland.

— Lees meer —

Over een winterse bergpas rijden we de vallei van Skagafjörður in, een brede fjord waar paarden ook tijdens de winter in grote kuddes buiten leven. We keren terug in de tijd met een bezoek aan Glaumbær, een oude boerderij die volledig is opgetrokken uit turf, stenen en hout. Zeker in de winter geeft het ons een idee van het harde bestaan in IJsland tot in de jaren ’50.

In de namiddag gaan we zwemmen of baden in Hofsós. In dit kleine dorpje aan de rand van de Noordelijke IJszee ligt het mooiste zwembad van het land. Het lijkt alsof je in de zee zwemt naar een eiland aan de horizon. En waarschijnlijk hebben we het bad voor ons alleen.

— Lees meer —

Vandaag rijden we naar Siglufjörður langs de noordelijke kust van IJsland. We passeren zwarte stranden, steile kliffen en verlaten boerderijen. Er is voldoende tijd om te wandelen en tot rust te komen in de eindeloze natuur. Indien nodig gebruiken we spikes of sneeuwschoenen.

De verlaten plekjes om te fotograferen of een frisse neus te halen zijn onbeperkt. Het lijkt alsof we alleen zijn op de wereld. Siglufjörður is het equivalent van een Zwitsers bergdorpje, maar dan gelegen aan de zee. Hier werd onlangs de BBC-serie ‘Trapped’ gefilmd die ook op Canvas uitgezonden werd.

Dankzij de haringvangst was het ooit het meest welvarende en bruisendste stadje van IJsland, maar toen de zee was leeggevist raakte het stadje in het slop.

— Lees meer —

Nog niet zo lang geleden was Siglufjörður, in de winter, alleen maar bereikbaar per boot omdat het stadje ingesloten wordt door de hoge witte toppen van het trollengebergte. Tegenwoordig kunnen we via zeer rudimentaire tunnels de verbinding maken naar Héðinsfjörður en Ólafsfjörður.

De rit door de tunnels en langs verlaten fjorden is een belevenis op zich. Opnieuw laten we ons verrassen door het moment om te wandelen op een bevroren meer of in een besneeuwde vallei. Vervolgens rijden we de langste fjord van IJsland binnen.

Als we tijd over hebben bezoeken we het vissershaventje van Dalvík of de vuurtoren van Hjalteyri.

— Lees meer —

We laten de fjorden achter ons en rijden over een bergpas naar Góðafoss, een van de mooiste watervallen van IJsland. Volgens de oude sagen werden hier zo’n 1000 jaar geleden de beelden van de Noorse goden in het water gegooid toen IJsland christelijk werd.

Van daar is het niet ver naar Mývatn, een meer in een zeer actief vulkanisch gebied. We wandelen er tussen en op pseudokraters met een fantastisch zicht over het bevroren meer. Daarna verdwalen we in Dimmuborgir, een lava-labyrint waar volgens de legende de 13 IJslandse kerstmannetjes wonen.

We overnachten in de nabijheid van het meer, een gedroomde plaats om noorderlicht te spotten.

— Lees meer —

We blijven in de omgeving van het meer dat zich pal op de riftzone bevindt. Hier wordt IJsland letterlijk uit elkaar gerukt door de stuwende magma diep in de aardmantel.

In Grjótagjá zien we het resultaat, een kloof in de basaltrotsen waarin heet water kabbelt. We staan met een voet in Europa en met de andere in Amerika. Iets verderop bezoeken we het geothermisch gebied met kokende kleibaden, krachtige stoomzuilen, en scherpe zwaveldampen.

De dag sluiten we af met een bezoek aan Jarðböðin, de Blue Lagoon van het noorden en wellicht de aangenaamste spa van het land. Met een beetje geluk zien we al dobberend het dansende noorderlicht.

— Lees meer —

Via de noordkant van Mývatn verlaten we dit jonge vulkanische gebied en passeren we langs de Laxá zalmrivier die lieflijk stroomt tussen de zwarte lava en de ondergesneeuwde vegetatie.

Rond de middag bereiken we opnieuw Akureyri zodat je nog tijd hebt om rond te slenteren in het stadje. In de avond nemen we de vlucht vanuit Akureyri naar Reykjavik en slapen we in de buurt van de internationale luchthaven.

— Lees meer —

In de vroege ochtend nemen we de terugvlucht huiswaarts.

— Lees meer —

02. Prijzen

PRIJS PER PERSOON - 22.02.2024 - 29.02.2024
2 personen - dubbel kamer volzet
1 persoon - single kamer volzet

Inbegrepen

 • vlucht van Amsterdam Schiphol via Reykjavik tot Akureyri en terug
 • luchthaventaks
 • Nederlandstalige Nordic-gids vanaf de luchthaven te Akureyri tot dag 7 ’s avonds
 • 7 hotelnachten op basis van kamer en ontbijt. Er is geen ontbijt inbegrepen op de laatste dag wegens de vroege ochtendvlucht en vroege check out.
 • alle transport ter plaatse van dag 1 tot dag 8
 • toegangsgelden zoals voorzien in het programma
 • gebruik van sneeuwschoenen, wandelstokken en spikes
 • voorbereidende infovergadering (voor dit programma organiseren we ruim voor afreis een samenkomst met de deelnemers zodat iedereen met mekaar kan kennismaken en waarbij de praktische kant van de reis wordt toegelicht)
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden (ca. € 550 voor de diners en lunches)
 • niet vermelde diensten
 • Parking bij Amsterdam Schiphol gedurende de volledige reis. Dit kan toegevoegd worden voor €40 per wagen. Geef dit aan bij boeking of bij contact met jouw Travel Designer.
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info

Opmerkingen

 • prijzen per persoon
 • kleine groep: min. 10 – max. 12 deelnemers
 • vlucht en bustransfers zonder begeleiding; te Akureyri word je opgewacht door onze gids
 • deze groepsreis is geschikt voor iedereen met een normale conditie die graag wandelt

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op donderdag 08.02.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox