In de ban van het noorderlicht

Ideale reis voor

Beleving
Ongerepte natuur
Sightseeing
vanaf € 1925 p.p.
Contacteer ons

In het najaar, en tot april, valt het leven op IJsland schijnbaar stil. Zowel toeristen als duizenden schapen verlaten de landschappen en maken plaats voor een serene sfeer die het buitenaards karakter van het eiland nog versterkt.

Een ideale periode voor wie houdt van een zekere eenzaamheid die de natuur nu uitstraalt. Geen tristesse, maar wel een ‘grootse’ eenzaamheid met een dramatisch kantje afkomstig van de steeds aanwezige woeste natuur. Een uniek gevoel!

Tijdens deze individuele autorondreis met 4×4 aangedreven voertuig bezoek je een van de meest gevarieerde kustlijnen ter wereld. Tussen de Snæfellsnes vulkaan in het westen van het eiland, waar Jules Verne zijn tocht naar het middelpunt van de aarde begon, en het Jökulsárlón ijsbergenmeer in het zuidoosten, ontdek je niet alleen de klassiekers, maar toont jouw op maat gemaakte route-app je ook een aantal verborgen locaties.

Om niets aan het toeval over te laten selecteerden we specifieke, comfortabele overnachtingsplaatsen zodat de kans om iedere avond het noorderlicht te spotten optimaal is.

Afreisdata

vanaf 01.10.2023 tot 30.04.2024

Hoogtepunten van de reis

 • Snæfellsnes schiereiland
 • þingvellir NP, Geysir, Gullfoss waterval
 • zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • Reynisfjara
 • spoel- en woestijnvlaktes
 • gletsjers en talloze watervallen
 • vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón in het Vatnajökull NP

01. Dag per dag

Vlucht naar Keflavík. Van zodra je de bagage hebt ingeladen in je huurwagen, begint jouw vakantie.
Al dan niet met een stop aan de Blue Lagoon, rijd je naar je eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

— Lees meer —

Afhankelijk van de omstandigheden wandel je vandaag naar de op één na hoogste waterval van IJsland vooraleer verder te reizen naar het westen. Kies je niet voor deze avontuurlijke optie, dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’.

Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1400m hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.
Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Overnachten doe je aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Je krijgt nog een dagje om dit wondermooie schiereiland te verkennen. Nadien overnacht je in het havendorpje Stykkishólmur.

— Lees meer —

Je dwarst het schiereiland en rijdt terug richting zuiden naar het þingvellir nationaal park.
Hoewel IJsland geologisch gezien een van de jongste landen is, heeft het wel een van de oudste parlementen, gesticht in het nationaal park. Vandaag is het vooral een druk bezochte locatie doordat het de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 cm verder uit mekaar waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Vooraleer de dag af te sluiten, kan je nog genieten van een deugddoend stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer. Nadien overnacht je in de omgeving.

— Lees meer —

Om de dag te starten, breng je een bezoek aan een van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied, dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een andere klepper, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting Atlantische Oceaan.

Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs en vormt talloze sierlijke of imposante watervallen.
En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen, en Kaap Dyrhólæy dat met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

Vandaag overnacht je in de omgeving van Vík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell nationaal park, een deel van Europa’s grootste nationaal park: het Vatnajökull Nationaal Park. Het is een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón waar afkalvend ijs als ijsbergen een geruisloze dood sterven. Ook overnachten doe je in de buurt van het meer.

— Lees meer —

Omdat de zuidkust zo veel moois te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kun je de plaatsen die je op de heenreis wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken, of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell.

Overnachten doe je aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan sturen we je via het vulkanisch schiereiland Reykjanes naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

Na het inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven vlieg je terug naar huis.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Het schiereiland Snæfellsnes was sowieso al één van mijn favoriete regio's in IJsland, maar in een winters kleedje wordt dit pure magie! Een absolute aanrader voor iedereen die IJsland in de winter wil verkennen.

Vicky Donghi

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE WAGENTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 2195
01.11 t/m 15.12.23 Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 2060
25.01 t/m 04.04.24

Suzuki Jimny 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1995

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE WAGENTYPE
01.10 t/m 31.10.23 Skoda Octavia 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1895
01.11 t/m 15.12.23 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1865
25.01 t/m 04.04.24 Toyota RAV4 4x4 (of gelijkwaardig)
€ 1795


Upgrade huurwagen mogelijk: prijzen op aanvraag


Tijdens de donkere periode, tussen 15/12/2023 en 15/01/2024, bieden we deze reis niet aan.

Inbegrepen

 • Icelandair vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer met privé-sanitair. Deze nacht is geen ontbijt inbegrepen gezien de vroege check-out en ochtendvlucht.
 • 7 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé-sanitair & ontbijt
 • huurwagen van en tot de luchthaven inclusief onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen met verlaagde franchise (eigen risico ca. €400), gravel protection en tweede bestuurder. De banden en de bodem van de wagen zijn nooit verzekerd op IJsland.
 • een uitgebreide, Nederlandstalige Nordic-reisapp met algemene informatie en tips, routebeschrijvingen en bezienswaardigheden
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • prijzen voor single kamer, triple kamer en kinderen op aanvraag
 • bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement

04. Excursies

€ 95 à € 110 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / prijs transfer vanaf Reykjavík op aanvraag

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door (op basis van beschikbaarheid)
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf jouw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / van 7 tot 15 jaar: € 45 p.p. / tot 6 jaar: € gratis

Hoewel de meeste walvissen tijdens de wintermaanden de kust rond IJsland verlaten, komen de orka’s in deze periode net jagen op haring in de wateren rond Snæfellsnes. De ideale gelegenheid dus om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

Waneer? Dagelijks van midden februari t.e.m. maart
Waar? Snæfellsnes, West-IJsland
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht

— Lees meer —

€ 260 p.p. (2 personen per scooter) / van 8 tot 16 jaar: € 185 p.p. / toeslag solo-rit: € 60 p.p.

Na een korte briefing en het aantrekken van de warme kledij reis je per gletjsertruck in ongeveer 25 minuten naar de top van de Mýrdalsgletsjer, de enorme ijsvlakte naast de beruchte Eyjafjalla vulkaan.
Hier start
een avontuurlijke sneeuwscootertocht van 1 uur (2 personen per scooter) door en over een wildernis van ijs.

Wanneer? Dagelijks.
Waar? Het basiskamp ligt iets ten westen van het dorpje Vík.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Als chauffeur is een geldig rijbewijs verplicht. Duur: ca. 2,5 uur.

— Lees meer —

€ 155 p.p. (2 personen per ATV) / van 8 tot 16 jaar: € 110 / supplement solo-rit: € 50

Tijdens deze excursie krijg je kans om de prachtige landschappen op een avontuurlijke manier te verkennen. Je rijdt op het zwarte strand, kenmerkend voor de IJslandse kustlijn, naar het Amerikaans vliegtuigwrak dat in de jaren 70 een noodlanding moest maken.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Vík
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal worden ter plaatse voorzien. Duur: ca. 2 uur

— Lees meer —

€ 145 p.p. / van 10 tot 17 jaar: € 105 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 180 p.p. / van 6 tot 16 jaar: € 135 p.p.

Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

Wanneer? Dagelijks van november t.e.m. maart
Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal worden ter plaatse voorzien. duur: ca. 3 uur

Bij slechte weersvoorspellingen, neem altijd even contact op met de leverancier van deze excursie. Op die manier ben je zeker dat de excursie zoals gepland doorgaat. De contactgegevens kan je in de voucher terugvinden.

— Lees meer —

€ 68 p.p. / van 12 tot 15 jaar: € 34 p.p.

Tijdens deze excursie daalt u af in de langste lava tunnel op IJsland, bijna 1,4 km lang, en brengt u een bezoek aan een wondere wereld die zich juist onder het oppervlak verborgen houdt. Het is een kleurrijke wereld die heel duidelijk de krachtige vulkanische activiteiten tonen die voor het ontstaan van deze grot hebben gezorgd.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes, Raufarhólshellir
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Duur: ca. 1 uur

— Lees meer —

€ 565 p.p.

Ontdek de wonderen van IJsland vanuit een ander perspectief. Tijdens deze helikoptertocht vlieg je naar de hoogste waterval van IJsland, Glymur, die verscholen ligt in een diepe kloof. Eens je voorbij de tectonische platen van Þingvellir Nationaal Park bent, zie je de stoom van de Hengill-vulkaan in de verte rijzen, waarna je een tussenlanding maakt om het onbekende geothermisch gebied van dichterbij te bekijken.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjavík
Hoe? Met een helikopter geschikt voor max. 5 personen. Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal worden ter plaatse voorzien. Duur: ca. 80 minuten

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Tijdens de wintermaanden zijn er wekelijks ongeveer drie vluchten van Brussels Airport naar Keflavík. Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door dagelijkse vluchten.

Goed om te weten

Reizen naar IJsland tijdens de wintermaanden

Reis je naar IJsland tussen oktober en eind april? Hou er rekening mee dat je soms flexibel zal moeten zijn in jouw reisplannen. Er zijn rustige en heldere dagen, maar tijdens de wintermaanden kunnen er ook periodes zijn waarbij het weer wat uitdagender is. Winterse omstandigheden en sneeuwstormen zijn mogelijk en kunnen ervoor zorgen dat wegen afgesloten worden. Pas reisplannen en dagindeling tijdens die periodes aan. Wij houden de weersomstandigheden vanop afstand in de gaten en zijn bereikbaar indien nodig. Wij bezorgen iedere reiziger de weblinks naar correcte websites waar de lokale weersomstandigheden en wegcondities in realtime opgevolgd kunnen worden.

Tijdens de wintermaanden is het aanbod van rechtstreekse vluchten naar Keflavík vanaf Brussels Airport (Zaventem) beperkt. Vanaf Amsterdam Schiphol zijn er wel dagelijkse vluchten naar IJsland.

Nog interessante reizen

Header blog Vulkaanuitbarsting IJsland update van Nordic
Nordic Stories

Vulkaanuitbarsting IJsland

Op donderdag 08.02.24 vond op het Reykjanes schiereiland in IJsland een nieuwe vulkaanuitbarsting plaats. Lees hier onze laatste update i.v.m. reizen naar IJsland.

Lees meer
Lupineveld op IJsland
Nordic Stories

De lupine die IJsland paars kleurt

Tijdens de lente- en zomermaanden wordt IJsland een waar paradijs voor fotografen. De lupine staat in bloei en de grote, paarse velden zijn een favoriet onder de toeristen. Onder de IJslanders daarentegen, is de lupine een controversiële plant.

Lees meer
Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox