In de ban van het noorderlicht

Ideale reis voor

Sightseeing
Ongerepte natuur
Beleving

In het najaar, en tot april, valt het leven op IJsland schijnbaar stil. Zowel toeristen als duizenden schapen verlaten de landschappen en maken plaats voor een serene sfeer die het buitenaards karakter van het eiland nog versterkt.

Een ideale periode voor wie houdt van een zekere eenzaamheid die de natuur nu uitstraalt. Geen tristesse, maar wel een ‘grootse’ eenzaamheid met een dramatisch kantje afkomstig van de steeds aanwezige woeste natuur. Een uniek gevoel!

Tijdens deze individuele autorondreis met 4×4 voertuig bezoek je een van de meest gevarieerde kustlijnen ter wereld. Tussen de Snæfellsnes vulkaan in het westen van het eiland, waar Jules Verne zijn tocht naar het middelpunt van de aarde begon, en het Jökulsárlón ijsbergenmeer in het zuidoosten, ontdek je niet alleen de klassiekers, maar toont ons routeboek je ook een aantal verborgen locaties.

Om niets aan het toeval over te laten selecteerden we specifieke, comfortabele overnachtingsplaatsen zodat de kans om iedere avond het noorderlicht te spotten optimaal is.

Afreisdata

vanaf 01.10.2021 tot 30.04.2022

Hoogtepunten van de reis

 • Snæfellsnes schiereiland
 • optionele walvissafari op zoek naar orka's
 • þingvellir NP, Geysir, Gullfoss waterval
 • zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • Reynisfjara
 • spoel- en woestijnvlaktes
 • gletsjers en talloze watervallen
 • vulkanische fenomenen
 • Jökulsárlón in het Vatnajökull NP

01. Dag per dag

Vlucht naar Keflavík. Van zodra je de bagage hebt ingeladen in je huurwagen, begint jouw vakantie.
Al dan niet met een stop aan de Blue Lagoon, rijd je naar je eerste overnachtingsplaats met uitzicht over de beruchte Walvisfjord.

— Lees meer —

Afhankelijk van de omstandigheden wandel je vandaag naar de op één na hoogste waterval van IJsland vooraleer verder te reizen naar het westen. Kies je niet voor deze avontuurlijke optie, dan kan je net voorbij het Mýrar moerasgebied de benen strekken voor een gemakkelijke wandeling naar de ‘Vuurburcht’.

Van hieruit heb je een mooi zicht op de bergketen die als een ruggengraat over de volledige lengte van het Snæfellsnes schiereiland loopt. Bij goed weer is zelfs de 1400m hoge vulkaankegel van de Snæfellsjökull, op het eind van de bergketen, duidelijk zichtbaar.
Het schiereiland zelf is een aaneenschakeling van ruige kusten met grillig gevormde basaltrotsen, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, nederzettingen en kleine baaien en fjorden.

Overnachten doe je aan de voet van de vulkaan.

— Lees meer —

Je krijgt nog een dagje om dit wondermooie schiereiland te verkennen. Nadien overnacht je in het havendorpje Stykkishólmur.

— Lees meer —

Je dwarst het schiereiland en rijdt terug richting zuiden naar het þingvellir nationaal park.
Hoewel IJsland geologisch gezien een van de jongste landen is, heeft het wel een van de oudste parlementen, gesticht in het nationaal park. Vandaag is het vooral een druk bezochte locatie doordat het de grens vormt tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. De twee tektonische platen drijven hier ieder jaar ongeveer 2 cm verder uit mekaar waardoor een verzakking is ontstaan die wordt gekenmerkt door kloven en scheuren.

Vooraleer de dag af te sluiten, kan je nog genieten van een deugddoend stoombad of sauna aan de rand van het Laugarmeer. Nadien overnacht je in de omgeving.

— Lees meer —

Om de dag te starten, breng je een bezoek aan een van de bekendste fenomenen op het eiland, het Geysir gebied, dat zijn naam ontleende aan alle geisers ter wereld. Tien kilometer verderop ligt een andere klepper, de Gullfoss waterval, die het water van de Hvitá rivier in twee trappen afvoert richting Atlantische Oceaan.

Aan de rand van die oceaan ondergaat het landschap een metamorfose. De glooiende heuvels maken plaats voor een bergmassief met steile rotsen en kliffen. Bovenop het massief houden twee gletsjers met wisselend succes machtige vulkanen onder bedwang. De bekendste is de Eyjafjalla die in 2010 van zich liet horen.
Op verschillende plaatsen komt smelt- en regenwater vanonder het ijs en vormt talloze sierlijke of imposante watervallen.
En alsof het nog niet voldoende is, vind je aan de voet van het massief zwarte zand- en keistranden afgeboord met perfect gevormde basaltzuilen, en Kaap Dyrhólæy dat met zijn natuurlijk gevormde brug het zuidelijkste punt van het eiland is.

Vandaag overnacht je in de omgeving van Vík.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je het Skaftafell nationaal park, een deel van Europa’s grootste nationaal park: het Vatnajökull Nationaal Park. Het is een immens en uitzonderlijk gevarieerd gebied van ijs, woestijnen, lavavelden, watervallen, gletsjermeren en meanderende rivieren. Een ideale plaats voor korte en lange wandelingen.

Daarna rijd je verder naar het gletsjermeer Jökulsárlón waar afkalvend ijs als ijsbergen een geruisloze dood sterven. Ook overnachten doe je in de buurt van het meer.

— Lees meer —

Omdat de zuidkust zo veel moois te bieden heeft, keer je vandaag langs de kust terug naar de voet van de Mýrdalsjökull. Onderweg kun je de plaatsen die je gisteren wegens tijdsgebrek hebt moeten overslaan alsnog bezoeken, of je gaat op pad voor een extra wandeling in Skaftafell.

Overnachten doe je aan de voet van de beruchte supervulkaan, Katla.

— Lees meer —

Wie nog iets wil meepikken van de hoofdstad kan in 2 uur terugrijden naar Reykjavík. Wil je nog meer natuurgeweld ontdekken? Dan sturen we je via het vulkanisch schiereiland Reykjanes naar Reykjavík om er in de late namiddag aan te komen.

— Lees meer —

Na het inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en vlieg je terug naar huis.

— Lees meer —
Single trip quote icon

Het schiereiland Snæfellsnes was sowieso al één van mijn favoriete regio's in IJsland, maar in een winters kleedje wordt dit pure magie! Een absolute aanrader voor iedereen die IJsland in de winter wil verkennen.

Vicky Donghi, IJslandspecialist

02. Je verblijf

03. Prijzen

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN
PERIODE WAGENTYPE
01.10 t/m 31.10.21 SUZUKI VITARA
€ 1575
SUZUKI JIMNY
€ 1590
01.11 t/m 30.04.22 SUZUKI VITARA
€ 1610
SUZUKI JIMNY
€ 1695

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 4 PERSONEN
PERIODE WAGENTYPE
01.10 t/m 31.10.21 SUZUKI VITARA
€ 1350
LANDROVER
DISCOVERY SPORT
€ 1510
TOYOTA LANDCRUISER
€ 1590
01.11 t/m 30.04.22 SUZUKI VITARA
€ 1370
LANDROVER
DISCOVERY SPORT
€ 1515
TOYOTA LANDCRUISER
€ 1545

Bovenstaande prijzen zijn niet van toepassing tijdens de kerstvakantie.
Prijzen voor deze periode zijn op aanvraag.

Inbegrepen

 • Icelandair vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg ruimbagage en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 1 nacht in een centraal gelegen hotel te Reykjavík op basis van kamer & ontbijt
 • 7 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé-sanitair & ontbijt
 • huurwagen van en tot de luchthaven inclusief onbeperkt aantal km’s
  • EXTRA NORDIC SERVICE:
   • omniumverzekering zonder franchise, incl. verzekering tegen steenslag (banden en bodem zijn nooit verzekerd op IJsland)
   • 2de chauffeur
 • uitgebreid NORDIC infopakket met ons eigen Nederlandstalig routeboek, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen

Niet inbegrepen

 • lunch en avondmaaltijden
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • triple kamer kan ook een dubbel kamer met een extra bed zijn
 • prijzen voor single kamer en kinderen op aanvraag
 • bij boeking wordt meteen nagekeken of de vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement

04. Excursies

€ 80 à € 100 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / € 120 à € 140 p.p. (met transfer vanaf Reykjavík)

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf uw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 87 p.p. / van 12 tot 15 jaar: € 40 p.p. / tot 11 jaar: € gratis

Hoewel de meeste walvissen tijdens de wintermaanden de kust rond IJsland verlaten, komen de orka’s in deze periode net jagen op haring in de wateren rond Snæfellsnes. De ideale gelegenheid dus om deze prachtige dieren van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke omgeving.

Waneer? Dagelijks van december t.e.m. maart
Waar? Grundarfjörður, Snæfellsnes, West-IJsland
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht

— Lees meer —

€ 90 p.p. / van 8 tot 15 jaar: € 60 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 140 p.p. / van 6 tot 16 jaar: € 115 p.p.

Laat je verbazen door de fantastische kristallen ijswereld onder de Vatnajökull. Vanaf het Jökulsárlón ijsmeer start het avontuur naar de rand van de gletsjer waar je je klaarmaakt om deze bijzondere gletsjergrot te verkennen. Een spektakel van water, ijs en licht en een oneindige variatie van verschillende tinten blauw.

Wanneer? Dagelijks van november t.e.m. maart
Waar? Vatnajökull, vertrek vanaf Jökulsárlón
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal worden ter plaatse voorzien. duur: ca. 3 uur

— Lees meer —

€ 185 p.p. (2 personen per scooter) / van 12 tot 17 jaar: € 135 / van 6 tot 11 jaar: € gratis

Deze sneeuwscootertocht is inclusief vervoer per superjeep naar de top van de Lang gletsjer, de op één na grootste ijswoestijn van IJsland.
De tocht vertrekt nabij de Gullfoss waterval en duurt ongeveer 4 uur waarvan ca. 1 uur op de scooter.

Wanneer? Dagelijks.
Waar? Vertrek vanaf de Gullfoss waterval.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Uitrusting en al het nodige materiaal wordt ter plaatse voorzien. Als chauffeur is een geldig rijbewijs verplicht.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!

Vanaf oktober tot eind januari vliegt Icelandair twee maal per week rechtstreeks vanaf Brussel/Zaventem: op donderdag en zondag.
Tijdens de kerstvakantie voorziet men extra vluchten vanaf Zaventem.

In februari en maart kan er niet rechtstreeks worden gevlogen vanaf Zaventem.

Pas vanaf april worden er terug meerdere rechtstreekse vluchten gepland vanuit Zaventem.
Dan kan het op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.


Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door dagelijkse vluchten.

Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Warmwaterstroom-Reykjadalur
Nordic Stories

Wandelen op IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer

Nog interessante reizen

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox