IJsland vanuit zomerhuisjes

Ideale reis voor

Avontuurlijk
Wandelen
Roadtrip
Ongerepte natuur
Beleving

Wens je de grandioze natuur van IJsland te ontdekken zonder dagelijks te moeten inpakken en verder te trekken, dan zit je goed bij dit programma.

Deze rondreis is eveneens ideaal voor families en kleine groepjes doordat een ‘eigen huisje’ meer ruimte en gezelligheid biedt dan een kamer in een hotel of B&B.

We selecteerden 4 mooie zomerhuisjes verspreid over het eiland.
Ze zijn telkens uitgerust met alle moderne comfort en laten toe om zelf te koken en je vakantie op eigen ritme te beleven.

Het gaat om volwaardige verblijven en niet om chalets. De chalets op IJsland zijn eerder 'basic' te noemen waardoor we bewust voor een veel comfortabelere formule kiezen.

Ze werden strategisch gekozen zodat je zo weinig mogelijk kilometers dient af te leggen om de mooiste locaties te bereiken.

We combineerden de huisjes met een B&B overnachting in de buurt van het Vatnajökull Nationaal Park zodat de afstand tussen de overnachtingsplaatsen comfortabel blijft.

Ook bij dit programma voorzien we een routeboek dat we zelf hebben samengesteld met verschillende dagexcursies en wandelmogelijkheden vanuit ieder huisje.


Door de groeiende interesse in deze reisformule is het aan te raden om tijdig te reserveren.

Andere programma's volgens dezelfde formule:

Afreisdata

vanaf 03.07.2022 tot 27.08.2022

Hoogtepunten van de reis

 • zwarte stranden bij Kaap Dyrhólæy
 • gletsjers en talloze watervallen
 • Skaftafell Nationaal Park
 • Jökulsárlón gletsjermeer
 • vulkanische fenomenen rond Mývatn
 • Snæfellsnes schiereiland
 • Golden Circle: þingvellir, Geysir, Gullfoss
 • mogelijkheid tot korte en langere wandelingen

01. Dag per dag

Na het afhalen van de huurwagen rijd je onmiddellijk naar je eerste logeerplaats in het zuiden van IJsland, waar je 3 nachten verblijft in een huisje.

— Lees meer —

Gedurende de 2 volgende dagen stellen we je totaal verschillende dagtochten voor.
Je krijgt het þingvellir nationaal park te zien waar de aardkorst in twee breekt en zo het Noord-Amerikaanse en het Europese continent vormt. Het is een van de weinige plaatsen op onze planeet waar dergelijk fenomeen boven het wateroppervlak te zien is.

Langs dezelfde breuklijn ligt ook het Geysir gebied waar met regelmaat heet water metershoog de lucht wordt ingespoten, en de Gullfoss waterval die het gletsjerwater van de ‘witte’ rivier afvoert naar het zuiden.

Een kleine omweg leidt je door de dorre puimsteen- en lavavelden aan de voet van de Hekla vulkaan.

Nog meer vulkanische verschijnselen vind je op het Reykjanes schiereiland.
De naam doet misschien geen belletje rinkelen, maar het schiereiland is nochtans de moeite waard om er een dag voor uit te trekken. De Blue Lagoon is hier dé topattractie en trekt jaarlijks duizenden toeristen, maar overstemt helaas de rest van het gebied.

We tonen je de meest karakteristieke plaatsen van het schiereiland zoals hete brongebieden, kleurrijke meren, verlaten vogelkliffen en dramatische rotskusten.

— Lees meer —

Het bergmassief met de ondertussen beruchte Eyjafjalla-vulkaan zorgt voor een ander type landschap.
Bron- en smeltwater afkomstig vanonder de ijskappen die het massief bedekken, zorgt ervoor dat de donkere bergwanden opgesmukt worden door talloze watervallen. Hier en daar kleurt een boerderij de flanken en zie je een glinsterende ijstong die ieder jaar verder ‘opdroogt’.

Om de hoek ligt Kaap Dyrhólæy, de zuidelijkste punt van het eiland, die met zijn natuurlijke boog en perfecte basaltzuilen een veel gebruikt beeld is voor postkaarten en posters.

Fossiele eilanden lijken verloren gelopen groene monolieten in een zee van vulkanisch zand. Vanop de top heb je een fantastisch panorama over de zwarte woestijn. Mits een beetje geluk zie je in de verte zelfs de versteende trollen van Reynisdrangar.

Voorbij de kaap loopt de ringweg als een groen lint door de uitgestrekte, kale spoelvlakte van de Mýrdalsgletsjer om uiteindelijk uit te monden in het ‘Vuurveld’. Een sprookjesachtig decor met een duister verleden.

De zwarte en immense spoelvlakte van de Skeiðarársandur sluit de dag af. Het is de voorbode van een ander soort woestijn, de Vatnajökull, een woestijn van ijs en Europa’s grootste beschermde gebied.
In de oksel van de gletsjer ligt het Skaftafell Nationaal Park, een wandelgebied gewijd aan de ijslandschappen.

2 nachten in een mooi gelegen houten lodge waar slechts 4 kamers zijn, elk met privé-facilteiten. U logeert in een van de kamers en kan vrij gebruik maken van de moderne en volledig uitgeruste open keuken.

— Lees meer —

Je trekt langs de rand van de gletsjer verder naar het oosten.

Gletsjertongen glijden tot op zeeniveau, maar zijn te ver teruggetrokken om de oceaan te kunnen proeven. Alleen nog te Jökulsárlón, het ijsbergenmeer dat in verbinding staat met de open zee, lijkt het afkalvend ijs te kunnen ontsnappen aan de greep van de ijswoestijn. Helaas is het miljoenen jaren oude ijs gedoemd om er een stille dood te sterven op de zwarte zandstranden.

Hotelovernachting aan de rand van de Vatnajökull.

— Lees meer —

Vandaag keer je de ijsmassa de rug toe en ruil je de bevroren wereld voor een totaal ander decor. Een decor dat geologisch tot de oudste gebieden van IJsland behoort. Het is een aaneenschakeling van bergen, binnenzeeën en diep uitgesleten gletsjerdalen met nederzettingen die gedurende de winter soms maanden afgesneden leven van de rest van het eiland.
Maar het is ook een gebied van watervallen, idyllische en verlaten plekjes, fantastische vergezichten en tal van wandelmogelijkheden.

2 nachten in een huisje op ongeveer 5 km van Egilsstaðir.

— Lees meer —

Vandaag bezoek je een stukje vergeten IJsland waar ook een grote kolonie papegaaiduikers hun jongen klaarstomen voor de wintertocht naar volle zee. (juni tot medio augustus).

— Lees meer —

Ons routeboek stuurt je via een omweg naar het volgende zomerhuisje in de omgeving van het Mývatn meer. Onderweg bereik je de Litlanesfoss en Hengifoss, twee watervallen die weliswaar in mekaars buurt liggen, maar helemaal anders zijn opgebouwd.
Ook de Dettifoss en Selfoss watervallen verderop zorgen voor waterspektakel. De ene is puur geweld, de andere brengt alles terug in balans met een sprookjesachtige schoonheid.

Via verbluffende maanlandschappen krijg je uiteindelijk het Mývatn meer in het vizier. Het is een vulkanisch gebied doordat de aardkorst hier erg dun is en de magmakamer dichtbij. Fenomenen zoals zwavelbergen, pseudokraters, lavaformaties en –velden, kratermeren en solfatarenvelden, getuigen van een onzichtbare oerkracht.

2 nachten in een huisje in de regio rond het meer.

— Lees meer —

In de onmiddellijk omgeving van het meer worden alle zintuigen geprikkeld door de natuur. Maar er is meer te doen.
Op korte afstand liggen nog andere indrukwekkende plaatsen die duiden op het extreme karakter van deze regio.

En wie walvissen wil spotten, kan te Húsavik inschepen voor een tocht in de Skjálfandi baai. Tijdens het zomerseizoen komen hier verschillende grote en kleine soorten voedsel zoeken.

Of wat denk je van een superjeep excursie naar de Askja vulkaan, diep in het desolate binnenland waar destijds de eerste astronauten ervaring kwamen opdoen met buitenaardse landschappen.

— Lees meer —

Via de ‘waterval van de goden’ en Akureyri, de hoofdstad van het noorden, bereik je de bergen en gletsjerdalen van het trollenschiereiland.
De meest noordelijke punt ervan, langs de rand van de Noordelijke IJszee, bevindt zich op amper 40 km van de poolcirkel. Het was vanaf de 2de helft van de 19de tot ver in de 20ste eeuw een ideale plaats voor het verwerken en exporteren van tonnen haring.

Te Siglufjörður, destijds één van de belangrijkste havens, kom je alles te weten over het haringverhaal en de bijhorende levensomstandigheden.

Hoewel de visserij voor een lokale economische boost zorgde, was de tweede helft van de 19de eeuw in het algemeen een belabberde periode voor de IJslandse economie. Een aantal zeer strenge winters en koude zomers en de uitbarsting van de Askja vulkaan zorgden ervoor dat vele IJslanders in navolging van de Europese emigratiegolf besloten om naar Noord-Amerika te vertrekken. Wie geïnteresseerd is, kan in Hofsós alles te weten komen over hun avontuur.

Hotelovernachting te Varmahlíð.

— Lees meer —

Vandaag rij je naar het Snæfellsnes schiereiland. Wie niet genoeg krijgt van wilde, verlaten locaties kan onderweg nog kiezen voor een extra lus langs de Noordelijke IJszee. Je maakt er kennis met een stukje ongerepte natuur waar, mits enig geluk, zeehonden liggen te zonnen of te bekomen van hun jacht op voedsel.

2 nachten in een huisje aan de rand van de bergrug.

— Lees meer —

Verkenning van het schiereiland met zijn grillig gevormde rotskust, vuurtorens, geërodeerde vulkaankraters, lavagrotten, kleine baaien en fjorden.

— Lees meer —

Wens je Reykajvik te bezoeken dan raden we aan om ineens door te rijden zodat je nog in de voormiddag aankomt in de hoofdstad. Op deze manier kan je op een rustige manier de hoogtepunten van de stad ontdekken.

Wil je het onderste uit de kan halen dan vind je in ons routeboek suggesties om er nog een boeiende natuurdag van te maken.

Of je kiest voor beide en voegt een extra nacht Reykjavík toe aan je rondreis.

Hotelovernachting in het 101-district.

— Lees meer —

Inleveren van de huurwagen op de internationale luchthaven en terugvlucht.

— Lees meer —

02. Je verblijf

03. Prijzen

Vertrek alleen op de volgende zaterdagen mogelijk: 2/9/16/23/30 juli en 6/13 augustus 2022.

PRIJS PER PERSOON
OP BASIS VAN 2 PERSONEN - wagentype A
PERIODE PRIJS
03.07 t/m 27.08.22 € 3560

OP BASIS VAN 3 PERSONEN - wagentype B
PERIODE PRIJS
03.07 t/m 27.08.22 € 2990

OP BASIS VAN 4 PERSONEN - wagentype N
PERIODE PRIJS
03.07 t/m 27.08.22 € 2890

OP BASIS VAN 5 PERSONEN - wagentype M
PERIODE PRIJS
03.07 t/m 27.08.22 € 2765

De prijs van vliegtuigtickets is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid waardoor we al onze prijzen opmaken op basis van realistische tarieven. Op deze manier gebeurt het zelden dat we toeslagen dienen te vragen op moment van reservatie.
Je ontvangt een korting indien we toch goedkopere vluchten kunnen reserveren.
Hoe sneller je reserveert, hoe meer kans op een voordeliger tarief.

Inbegrepen

 • rechtstreekse vlucht van Brussel of Amsterdam naar Keflavik, H/T, in de voordeligste klasse
 • 23 kg bagage (1 stuk) en 10 kg handbagage per persoon
 • luchthaventaks
 • 9 nachten in volledig uitgeruste zomerhuisjes, geen maaltijden voorzien
 • 2 nachten in volledig uitgeruste lodge met kookfaciliteiten op basis van kamer met privé-faciliteiten en ontbijt
 • 2 hotelnachten op het platteland op basis van kamer met privé sanitair en ontbijt
 • 1 hotelnacht te Reykjavik op basis van kamer met privé sanitair en grabbelontbijt
 • huurwagen volgens het aantal reizigers van en tot de luchthaven te Keflavík, onbeperkt aantal km’s
 • verzekering huurwagen waarbij NORDIC als extra service de franchise (eigen risico) reeds verlaagde tot max. € 400; gravel protection en tweede bestuurder. In tegenstelling tot andere bestemmingen zijn op IJsland de banden en de onderkant van de wagen nooit verzekerd.
 • uitgebreid NORDIC infopakket met ons eigen reisapp, praktische info, wegenkaart en Dominicus Reishandboek
 • IJslandse taksen
 • Bijdrage Garantiefonds Reizen
 • CO2 compensatie

Niet inbegrepen

 • maaltijden, behalve 5x ontbijt
 • optionele excursies en toegangen
 • annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.

Opmerkingen

 • dit programma wordt telkens gereserveerd met vertrek op zaterdag. andere dagen zijn altijd op aanvraag.
 • bij reservatie wordt meteen nagekeken of de vermelde vluchtklasse nog beschikbaar is. Indien niet meer beschikbaar, kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement.

04. Excursies

€ 70 à € 95 p.p. (naargelang beschikbaarheid) / € 120 à € 140 p.p. (met transfer vanaf Reykjavík)

Op 15 minuten van de internationale luchthaven kan je baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld.
Het water heeft een temperatuur van 39°, bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf uw hotel te Reykjavík.

— Lees meer —

€ 90 p.p. / van 8 tot 15 jaar: € 60 p.p.

Een ervaren gletsjergids neemt je letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt je meer over de werking van de ijsmassa en de boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie en minimum schoenmaat 34. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.

— Lees meer —

€ 80 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 40 p.p

Tussen de ijsbergen door wordt u met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar? Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 personen, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.

— Lees meer —

€ 120 p.p.

Ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer, in de buurt van Höfn, kan u deelnemen aan een 3 uur durende kajaktocht op een onbekend en afgelegen gletsjermeer. Samen met een gespecialiseerde, Engelstalige gids ruilt u de bewoonde wereld voor een verbluffende setting aan de rand van de ijswoestijn. Een onvergetelijke ervaring.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Omgeving van Höfn
Hoe? Met een professionele gids. Al het noodzakelijke materiaal waaronder een droogpak wordt ter plaatse voorzien. Deze tocht is geschikt voor iedereen vanaf 14 jaar met een sportieve ingesteldheid.

— Lees meer —

€ 80 à € 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 28

Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan u deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijgt u ook de kans om te zeevissen en nadien uw vangst te proeven)
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.

— Lees meer —

05. Extra info

Met Icelandair vlieg je in ongeveer 3 uur naar Reykjavik en land je in een totaal andere wereld!
Vanaf mei tot in het late najaar biedt Icelandair dagelijks rechtstreekse vluchten aan vanaf Brussel/Zaventem.

Vanaf Amsterdam zijn er het ganse jaar door rechtstreekse vluchten.

Nog interessante reizen

Prachtige zonsondergang op IJsland.
Nordic Stories

IJsland door de lens van een hobbyfotograaf

Af en toe krijgen we foto’s toegestuurd van klanten na hun reis. Benny reisde onlangs met Nordic naar IJsland en bezorgde ons een aantal pareltjes. Omdat hij zo enthousiast was, belden we hem op om meer te weten over zijn ervaring. We nemen je graag mee door het land van vuur en ijs, door de ogen van hobbyfotograaf Benny. Laat de beelden vooral voor zich spreken.

Lees meer
Nordic Stories

Facts & Figures IJsland

Even naar de McDonalds in IJsland? Dat zal moeilijk gaan. Ontdek waarom op onze facts & figures IJsland. Hier vind je de leukste weetjes terug over deze reisbestemming.

Lees meer
Nordic Stories

Papegaaiduikers op IJsland

Ongetwijfeld één van de leukste en schattigste vogelsoorten die je op IJsland kan vinden, zijn de papegaaiduikers. Met hun unieke uiterlijk en grappige manier van voortbewegen worden ze ook wel de ‘clowns der zeevogels’ genoemd. We vertellen jou de beste plekjes om deze vogels te spotten op IJsland!

Lees meer
Bezoek de ijsgrotten in IJsland met Nordic.
Nordic Stories

IJsgrotten

IJsland, het land van vuur en ijs, verrast je telkens weer. Aan de rand van de Vatnajökull, Europa’s grootste gletsjer, kan je tot in het hart van de ijswereld gaan in een van de ijsgrotten. Bezoek dit prachtige natuurwonder onder begeleiding van een ervaren gids.

Lees meer
Warmwaterstroom-Reykjadalur
Nordic Stories

Wandelen op IJsland tijdens de winter

Blogpost over de winterwandeling naar de warmwaterrivier van Reykjadalur. Deze hete waterstroom is het verrassend eindpunt van een wandeling door een wondermooie ijzige setting. 

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang tips & tricks in je mailbox