Fjorden in Noorwegen

Ontdek de mooiste Noorse natuur

Noorwegen wordt wel eens ‘het land van de vele fjorden’ genoemd. Reizigers komen naar het land om deze diepblauwe wateren, te midden van de hoge bergen, te ontdekken. Omdat er ruim duizend fjorden zijn, weet je als bezoeker misschien niet waar te beginnen. Via deze pagina geven we je graag wat meer informatie over hoe fjorden precies zijn ontstaan. We geven je, vanuit onze ervaring, ook graag tips mee voor de fjorden die een bezoek meer dan waard zijn. 

Op de Noorse fjorden kan je heerlijk kajakken en kanoën

Noorwegen wordt vaak in één adem genoemd met fjorden. Het begrip is dan ook wereldwijd gekend. ‘Fjord’ is een oude Vikingterm die zoveel betekent als ‘waar je doorheen reist’ (in het Noors ‘der man ferder over’), vergelijkbaar met het woord ferry’ (in het Noors ‘ferje’) wat ‘heen’ betekent.

In 2005 werden de fjorden van Noorwegen opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Die eer hebben de fjorden te danken aan het feit dat ze een unieke, natuurlijke schoonheid bevatten: de smalle en steile rotswanden komen tot wel 1400 meter boven de Noorse Zee uit en bevinden zich tot 500 meter onder de zeespiegel. Ook de omgeving rond de fjorden is indrukwekkend, met watervallen die er langs bergen en bossen naar beneden storten en talloze gletsjers en gletsjermeren. Kortom: de fjorden vormen het toppunt van de spectaculaire natuur in Noorwegen.

Ontstaan

Om te weten hoe fjorden ontstaan zijn, moeten we even terugkeren naar de ijstijd. Noorwegen was volledig bedekt met ijs en gletsjers hebben rivierdalen uitgehold tot diepe U-vormige dalen.

Wanneer de ijstijd ten einde kwam, smolten de gletsjers geleidelijk aan en werden deze diepe dalen, die wij nu fjorden noemen, gevormd. Het smeltwater van de gletsjers liep in zee en deed de zeespiegel stijgen waardoor de fjorden volliepen met water. Aangezien er vandaag nog steeds gletsjers zijn die elke dag een beetje smelten, zijn er nog steeds nieuwe fjorden in de maak.

Onze aanraders: spectaculaire fjorden

De fjorden in Noorwegen zijn iconisch. Er is zelfs een hele regio aan gewijd: Fjord-Noorwegen, in het westen van het land. In de regio, waar je omringd bent door prachtige natuur, kan je een aantal stevige wandeltochten doen. Maar het mooiste uitzicht op de fjorden heb je vanop het water: ga kajakken, maak een boottocht of vaar mee met een fjordencruise.

Bij Nordic zijn we ervan overtuigd dat de mooiste fjorden in Zuid-Noorwegen te vinden zijn. We sommen graag even onze favorieten voor je op.

De Sognefjord
De Sognefjord ligt in het hart van Noorwegen. De langste fjord, met een lengte van meer dan 200 kilometer, wordt ook wel eens de “koning der fjorden” genoemd. Langsheen de flanken van deze fjord vind je tal van pittoreske dorpjes en authentieke boerderijen, waar de lokale Noren genieten van het rustige buitenleven.
Deze fjord is een van de breedste en heeft heel wat vertakkingen, waarvan de bekendste de Nærøyfjord en de Aurlandsfjord zijn.
De Nærøyfjord
De Nærøyfjord is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en lijkt sterk op de Geirangerfjord.
Deze fjord is de smalste vertakking van het Sognefjord, op sommige plaatsen slechts 250 meter breed, en is omringd door steile bergflanken en indrukwekkende watervallen.
De Aurlandsfjord
Een andere vertakking van de Sognefjord is de Aurlandsfjord, gelegen aan het dorpje Flåm. Ook deze fjord is omringd met hoge, steile bergen.
De Aurlandsfjord is een van de diepste fjorden van Noorwegen, het diepste punt bevindt zich bijna 1 km onder de zeespiegel.

Enkele uitstappen in de buurt van het Sognefjord:

 • Panoramische treinrit op de wereldbekende Flåmbaan
 • Maak een begeleide gletsjertocht in het Jostedalsbreen Nationaal Park
 • Bezoek de Staafkerken van Urnes (UNESCO Werelderfgoed) en Borgund
 • Ontdek het authentieke Vikingdorp Njardarheimr
De Nordfjord
Het gebied van de Nordfjord kent een uniek en erg gevarieerd landschap: zandstranden, bergen, fjorden, gletsjers, gletsjermeren én ook het diepste meer van Europa, Hornindalsvatnet. Met meer dan 200 bewegwijzerde wandelroutes is deze regio een paradijs voor wandelliefhebbers. Nordfjord is daarnaast ook gekend om de fjordenpaarden en de tochten die ermee georganiseerd worden.
Met talloze culturele uitstappen gaan ook cultuurliefhebbers zich hier niet gauw vervelen.

Enkele uitstappen in de buurt van het Nordfjord:

 • Neem de Loen skylift
 • Beklim de Briksdalbreen gletsjer
 • Surf in de buurt van het schiereiland Stadtlandet
 • Bezoek het Jostedalbreen Nationaal Park
De Geirangerfjord
De Geirangerfjord wordt vaak beschreven als de mooiste fjord en is, net als de Nærøyfjord, opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit de meest toeristische fjord van Noorwegen is.
De Geirangerfjord staat bekend om zijn grillige rotswanden en watervallen. De drie bekendste watervallen zijn de Syv Søstrene (de zeven zusters), Friaren (de vrijer) en Brudesløret (de bruidssluier).

Enkele uitstappen in de buurt van het Geirangerfjord:

 • Ontdek de art-nouveau stad Ålesund
 • Maak een boot- of kajaktocht op de fjord
 • Bezoek het Norsk Fjordsenter Museum
 • Reis via de panoramische routes Trollstigen en Gamle Strynefjell
De Hardangerfjord
De Hardangerfjord is de op één na langste fjord van Noorwegen. De fjord start aan de Atlantische Oceaan en eindigt ongeveer in het midden van het land, aan het bergplateau Hardangervidda.
Het uitzicht van de Hardangerfjord wordt gekenmerkt door prachtige boomgaarden, waarvan het fruit gebruikt wordt om de lekkerste cider ter wereld te produceren. Ook watervallen en canyongebied zijn typisch voor de regio van het Hardangerfjord. De bekendste waterval is de Vøringsfossen die impressionant naar beneden stort in de Måbødalen canyon.

Enkele uitstappen in de buurt van het Hardangerfjord:

 • Wandel naar de Trolltunga
 • Zomerskiën in het Fonna skicentrum
 • Ervaar een ciderproeverij in een van de boomgaarden
 • Bezoek de Hanzestad Bergen
De Lysefjord
De meest zuidelijke fjord van West-Noorwegen is letterlijk te vertalen als ‘fjord van het licht’. Het gebied rondom de Lysefjord ontving in 2018 het certificaat Sustainable Destination. Dit keurmerk wordt uitgereikt aan bestemmingen die zich systematisch inzetten om de negatieve impact van toerisme te verminderen. Alles in het gebied rond het Lysefjord focust zich op lokale producten en op het welbevinden van de lokale mensen. De fjord heeft een kustklimaat: de winters zijn zeer mild zijn en de zomers zijn eerder koel.

Enkele uitstappen in de buurt van het Lysefjord:

 • Ontdek de bruisende stad Stavanger
 • Wandel naar de Preikestolen
 • Beklim de 4444 treden van de Flørli trappen
 • Bezoek de Kjeragbolten

De mooiste Noorse fjorden ontdekken?

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Zweeds Lapland & Lofoten

Combineer de ongerepte Lofoten met een verblijf in Abisko STF en Narvik; stad tussen bergen en fjorden.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 4 dagen

Winterse Shortbreak Lofoten

Ontdek de parel van Noorwegen, de Lofoten eilanden. Op deze 4-daagse reis zie je de mooiste uitzichten en de meest pittoreske dorpjes van de Lofoten.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

White Lights Lofoten

De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Arctic avontuur op Lofoten & Vesterålen

Scherp gekartelde besneeuwde bergpieken, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Arctic avontuur op Vesterålen en Lofoten

Scherp gekartelde besneeuwde bergpieken, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Tromsø tot Lofoten

Ontdek de bruisende havenstad Tromsø, het mekka van de fjorden en besneeuwde bergen. Neem de prachtige treinrit van Narvik naar het Zweeds hooggebergte. Sluit af met de wondermooie Lofoten eiland.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Malangen tot Lofoten

Van de grillige Noorse kust bij Malangen naar Narvik, de stad tussen bergen en fjorden, daarna reis je door naar de ongerepte Lofoten.…

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winters Lofoten & Narvik

Combineer de ongerepte Lofoten met een verblijf in Narvik; stad tussen bergen en fjorden.…

Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 8 dagen

Kungsleden groepsreis

In kleine groep met leeftijdsgenoten doe je een 6-daagse trekking op de indrukwekkende Kungsleden.…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Groepsreis wildlife Lofoten en Vesteralen

In kleine groep reis je naar de Vesterålen en de Lofoten en maak je kennis met het arctische wildleven, dat je knap op foto kan vastleggen!…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Avontuurlijk Lapland

Ervaar het echte Lapland tijdens deze gevarieerde rondreis door Zweeds, Fins en Noors Lapland.…

Fins Lapland Lofoten en Noors Lapland Zweeds Lapland Zomer 15 dagen

Zweeds, Fins en Noors Lapland via blokhutten

Ontdek kleurrijke Noorse vissersdorpen op Lofoten en Malangen, het Pallas Nationaal Park in Finland en de uitgestrektheid van Zweeds Lapland…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Puur Lofoten

Prachtige bergtoppen, kleurrijke vissersdorpen en uitgestrekte zandstranden.…

Lofoten en Noors Lapland Zomer 15 dagen

Lofoten tot Helgeland

Uitgebreid genieten op Lofoten om nadien de panoramische Kystriksveien en Helgeland te verkennen.…

Zuid-Noorwegen Zomer 20 dagen

Syd til Nord

Ontdek Noorwegen volledig, van zuid naar noord en terug langs de kust met Hurtigruten.…

Op de hoogte blijven?

Ontvang nieuws van onze bestemmingen in je mailbox
en ontdek als eerste onze promoties