Scandinavische kijk- en leestips

Ervaar de spanning van Scandinavische thrillers

Dat Scandinavië gekend is voor zijn adembenemende landschappen, ongerepte natuur en hippe interieurs, dat weet iedereen. Maar wist je dat Scandinaviërs ook uitblinken in het maken van spannende series, films en literatuur? Wij gingen te rade bij het Nordic-team en maakten een lijstje op van hun favoriete Scandinavische thrillers in de film en literatuur. Veel kijk- en leesplezier!

Scandinavische literatuur

In Scandinavië zijn thrillers heel populair. Krimi films en misdaadromans met een donker kantje zijn hier alomtegenwoordig. Een van de bekendste schrijvers van Scandinavische thrillers is ongetwijfeld Samuel Bjørk. Zijn serie ‘Munch & Krüger’ werd meteen een internationaal succes, en een Scandinavische en Amerikaanse tv-serie gebaseerd op de reeks zijn in de maak. Andere auteurs met een groot succes in Scandinavië en ver daarbuiten zijn o.a. Camilla Läckberg, Stieg Larsson, Jo Nesbø en Nathalie Pagie. Ook Mariette Lindstein en haar trilogie ‘de sekte’ zijn wereldwijd zeer goed ontvangen. Wil je jezelf verdiepen in de Scandinavische literatuur? Nestel je in de zetel met een van onze favoriete Scandinavische krimi romans.

De beste Scandinavische boeken volgens Nordic

Platteland landschap in Noorwegen met Nordic
Fjällbacka in Zweden in de winter met Nordic
Reykjavik in IJsland in de winter met Nordic
Vleermuizen

Ik reis alleen (Samuel Bjørk)
“Ik reis alleen” is een scandinavische thriller van de hand van de Noorse schrijver Samuel Bjørk waarin inspecteur Holger Munch belast wordt met het onderzoek naar de dood van een zesjarig meisje dat opgehangen is aan een boom. Het verhaal volgt Munch en zijn team, samen met de getroebleerde voormalige rechercheur Mia Krüger, terwijl ze proberen de zaak op te lossen en geconfronteerd worden met duistere geheimen en persoonlijke demonen.

IJsprinses (Camilla Läckberg)
“IJsprinses” is een Zweedse misdaadroman die zich afspeelt in het kuststadje Fjällbacka. Het verhaal begint met de mysterieuze dood van Alexandra Wijkner, die in een bevroren badkuip wordt gevonden. Aanvankelijk lijkt het zelfmoord, maar al snel wijzen aanwijzingen op moord. De hoofdpersonages, schrijfster Erica Falck en detective Patrik Hedström, werken samen om de zaak te ontrafelen. Ze stuiten op donkere familiegeheimen en verborgen relaties binnen de kleine gemeenschap.

Reykjavík (Ragnar Jónasson & Katrín Jakobsdóttir)
Dit boek speelt zich af in IJsland in 1956. Het verhaal draait om de veertienjarige Lára, die besluit de zomer door te brengen op het kleine eiland Videy, vlak voor de kust van Reykjavík. In augustus verdwijnt ze echter spoorloos. Het mysterie rond haar verdwijning blijft onopgelost en wordt een beruchte zaak in IJsland. De roman neemt de lezer mee door de jaren heen, terwijl het mysterie zich langzaam ontvouwt.

De vleermuisman (Jo Nesbø)
“De vleermuisman” is het eerste boek in de Harry Hole-serie van Noorse schrijver Jo Nesbø. Het volgt de Noorse detective Harry Hole, die naar Sydney, Australië, wordt gestuurd om de moord op een Noorse burger te onderzoeken. Daar werkt hij samen met de Aboriginal detective Andrew Kensington en raakt verstrikt in een complexe zaak die verband houdt met een reeks moorden en de corrupte wereld van mensensmokkel en prostitutie.

Stockholm in Zweden met Nordic
Stockholm nacht in Zweden met Nordic
Landschap in IJsland met Nordic
Oslo in Noorwegen met Nordic

Mannen die vrouwen haten (Stieg Larsson)
Het eerste boek in de Millennium-serie van de Zweedse schrijver Stieg Larsson gaat over de journalist Mikael Blomkvist en de hacker Lisbeth Salander. Samen onderzoeken zij de verdwijning van Harriet Vanger, een vrouw uit een rijke familie, die veertig jaar eerder spoorloos verdween. Terwijl ze in het verleden van de Vanger-familie graven, onthullen ze een reeks donkere en gewelddadige geheimen.

De Stockholmtrilogie (Jens Lapidus)
Deze Zweedse reeks bestaat uit de boeken “Snabba Cash”, “Aldrig Fucka Upp” en “Livet Deluxe” en speelt zich af in de onderwereld van Stockholm. De verhalen verkennen het leven van verschillende personages die betrokken zijn bij de criminele wereld van Stockholm, waaronder drugshandelaren en geldwassers. De boeken staan bekend om hun snelle tempo en gedetailleerde beschrijvingen van het leven in de onderwereld. en geven een rauwe en realistische kijk op de misdaad in Stockholm.

Ik zie je (Yrsa Sigurðardóttir)
“Ik zie je” is het eerste deel van de Zwart IJs-serie. Het verhaal begint op een koude winteravond wanneer een bezorgde buurman ontdekt dat een gezin op een afgelegen fjord al meer dan een week vermist is. Hun huis onthult een gruwelijke misdaad. De politieman Týr en de forensisch patholoog Idunn leiden het onderzoek, waarbij ze geheimen van de familie én hun eigen verleden ontrafelen. Het boek speelt zich af tegen de achtergrond van de ruige IJslandse natuur en draait om hetzelfde politieteam​​.

Bloedmaan (Jo Nesbø)
Hoofdpersonage Harry Hole bevindt zich in dit verhaal in Los Angeles om zijn problemen te vergeten. Hij wordt benaderd door een bejaarde filmactrice die bedreigd wordt door een drugskartel. In Oslo zijn twee meisjes vermoord, en inspecteur Katrine Bratt zoekt contact met Harry, een expert in moordzaken. Harry stelt een team samen, waaronder een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker, om de zaak op te lossen terwijl de tijd dringt onder een bloedmaan boven Oslo.

Scandinavische sprookjes

Voel je al nachtmerries aankomen als je aan de duistere Scandinavische krimi literatuur denkt? Geen zorgen, want naast het Nordic Noir genre komen ook sprookjes hier tot leven.

De Scandinavische schrijver Hans Christian Andersen werd geboren in Odense, op het Deense eiland Funen, en schreef er enkele van de bekendste sprookjesboeken aller tijden. ‘Het lelijke eendje’, ‘De prinses op de erwt’ en ‘De kleine zeemeermin’ zijn maar enkele voorbeelden van zijn meesterwerken.

Scandinavische series en films

De laatste jaren veroveren de Scandinaviërs niet alleen hun eigen televisieschermen, maar produceren ze ook series en films die vaak vertoond worden in andere Europese landen. Vooral hun bloedstollende en gitzwarte krimi series wonnen de laatste jaren enorm aan populariteit in onze contreien. Onze favorieten op een rij.

De beste Scandinavische films en series volgens Nordic

Stockholm
Ystad
Midsommar

Quicksand
Deze Zweedse serie gaat over een meisje dat als enige levende overblijft bij een schoolshooting. Al snel wordt de link gelegd en wordt ze verdacht als medeplichtige. De serie toont de rechtszaak die volgt op de gruwelijke feiten, met tussendoor flashbacks van hoe alles verlopen is. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek, geschreven door Malin Persson Giolito. Hoewel deze serie volledig in het Zweeds is, zal je geen moment willen missen van dit spannende verhaal.

Wallander
In het mooie, pittoreske en ooit vreedzame Ystad in Zweden onderzoekt politie-inspecteur Kurt Wallander verschillende moorden. In elke aflevering is er sprake van een nieuwe moordzaak, al is er wel telkens een link. Deze Zweedse serie is gebaseerd op de detectiveromans van Henning Mankell.

Jagten

Deze Deense dramafilm vertelt het verhaal van kleuterleraar Lucas, die beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Iedereen in zijn omgeving laat hem vallen, behalve zijn zoon en diens oom. Samen proberen ze te bewijzen dat de beschuldigingen onterecht zijn, al zal Lucas’ leven nooit meer hetzelfde zijn… De film won meerdere prijzen en werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Niet-Engelstalige film.

Midsommar

Midsommar is een Amerikaans-Zweedse horrorfilm over een meisje, Dani, die door een familiedrama heel haar gezin kwijt geraakt. Om afleiding te zoeken gaat ze met haar vriend en diens schoolvrienden mee op reis naar Zweden, waar de commune ‘de Hårga’ dat jaar hun Midzomerfeest viert. Deze psychologische thriller zal je van de eerste tot de laatste minuut het zwijgen opleggen, om je vervolgens verbaasd achter te laten.

Sontbrug
Seyðisfjörður

The Bridge

Deze wereldbekende serie, die bestaat uit 4 seizoenen, is een echte aanrader als je van spannende detectiveverhalen houdt. In het verhaal moeten de Deense en de Zweedse politie samenwerken om verschillende moorden op te lossen. De titel verwijst naar de Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, waar het eerste seizoen zich afspeelt.

The Restaurant

The Restaurant is een Zweedse dramaserie die zich afspeelt doorheen de tijd. Het verhaal begint vlak na de Tweede Wereldoorlog en gaat over de familie Löwlander en hun restaurant Djurgårdskällaren. Het restaurant heeft zware financiële problemen, waar iedereen in de familie op een andere manier vanaf probeert te geraken…

Trapped

Het verhaal van deze IJslandse serie gaat over verschillende drama’s en moorden in het kleine dorpje Seyðisfjörður. Door bepaalde omstandigheden lukt het niet voor de politie om in het dorp te geraken, waardoor de situatie escaleert. In het tiende en laatste seizoen wordt duidelijk wie achter al deze gruwelijke daden zit.

.

Snuif de lokale cultuur op in Scandinavië

Fins Lapland Winter 8 dagen

Juutua Winter Adventure

Dit typisch Lapse hotel is mooi gelegen in het Sámi-dorp Inari. Hier breng je een bezoek aan een Sámi Museum en rendieren, alsook aan andere typisch Lapse activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 8 dagen

Blokhut aan het meer

Kom tot rust in een authentieke & stijlvolle Finse blokhut aan het water

Lofoten en Noors Lapland Zomer 8 dagen

Fotografiereis Lofoten

In kleine groep fotografieliefhebbers ontdek je de de majestueuze Lofoten eilandenarchipel.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winter Adventure Norway

Verken de ongerepte Lofoten met een verblijf in Narvik; de stad die omgeven is door torenhoge bergen en prachtige fjorden.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Van Malangen tot Lofoten

Van de grillige Noorse kust bij Malangen naar de ongerepte Lofoten.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

White Lights Lofoten

De eilandengroep Lofoten vormt een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. De diepblauwe fjorden, de besneeuwde bergtoppen en de kleurrijke vissersdorpjes.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Discover Lofoten

Ontdek de prachtige Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Ga sneeuwschoenwandelen, zeearenden spotten, kajakken, dorpjes bezoek en nog veel meer.

Lofoten en Noors Lapland Winter 8 dagen

Winterse magie op Lofoten en Vesteralen

Besneeuwde bergpieken, helderblauw water, kleurrijke vissersdorpjes en uitgestrekte verzichten over de oceaan en de fjorden. Ontdek dit onvergetelijke winterlandschap tijdens deze rondreis op de Lofoten en Vesterålen.

Lofoten en Noors Lapland Winter 5 dagen

Lofoten Winterescape

Ontdek de ongerepte Lofoten eilanden, bedekt onder een witte sneeuwlaag. Neem deel aan een sneeuwschoenwandeling, spot zeearenden, ga kajakken, bezoek dorpjes bezoek of doe één van de vele andere activiteiten.

Zuid-Finland Zomer 11 dagen

De highlights van de Finse archipel

Verken charmante historische steden en geniet van totale ontspanning aan de prachtige Finse archipel

Fins Lapland Winter 8 dagen

Lapland’s Finest Holiday Week

Heel gevarieerd programma met een gezellige pub om 's avonds in uit te blazen.

Fins Lapland Winter 8 dagen

Aava Sky Village Week

8-daagse reis vanuit Aava Sky Village, op een heuveltop in Fins Lapland, met prachtige uitzichten en enkele typisch Lapse excursies zoals een huskytocht en sneeuwscootertocht, enzovoort.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 17 dagen

Familie Tur hotel & hytter

Een mooie rondreis vol variatie in natuurpracht en accommodaties.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Historiske Tur

Ontdek de hoogtepunten van het fjordengebied en de gezellige stad Bergen via historische charmehotels.

Zuid-Noorwegen Lente Nazomer Zomer 12 dagen

Nordic Tur

Geniet van de Noorse natuurpracht: diepblauwe fjorden, felgroene gletsjermeren, uitgestrekte hoogvlaktes en nationale parken.