Autumn at Lofoten

Algemene info

Lofoten & Vesterålen

Een verkenning van Lofoten en Vesterålen in de herfst is ronduit magisch! De natuur is ondergedompeld in de meest uiteenlopende kleuren en, als kers op de taart, is er veel kans op het spotten van het magische noorderlicht!

De eilandengroep Lofoten vormt samen met de Vesterålen archipel een lange keten eilanden van vulkanische oorsprong. Scherp gekartelde bergpieken, het sappige groen van de mooie dalen en de kleurrijke vissersdorpen vormen het mooiste beeld dat Noorwegen zijn bezoekers kan voorschotelen. Neem alvast deel aan een walvissafari op Vesterålen of een zeearendsafari op Lofoten en maak uw reis zo tot een onvergetelijke ervaring.

Op deze 9-daagse reis ontdek je op het eerste gezicht slechts een klein deeltje van Noorwegen, maar vergis je niet: de afstand tussen Andenes en Å bedraagt 350 km! Daarenboven is er zo veel te zien en te doen in deze regio dat 9 dagen vrijwel het minimum is voor een bezoek aan deze eilanden!

Hoogtepunten op deze reis:

 • Prachtige kleuren in de Indian summer
 • Zee-arenden en noorderlicht activiteit inclusief in het Andøy Friluftssenter!
 • De vissersdorpjes op Lofoten: Henningsvær, Reine, Nusfjord, ­Å
 • Walvisssafari op Vesterålen
 • Noorderlicht vanop de vele afgelegen stranden
Dag per dag

Dag 1: Vlucht naar Evenes via Oslo (44 km)
Vlucht via Oslo naar Evenes. Je haalt de huurwagen af op de luchthaven en rijdt meteen verder naar Harstad, de hoofdplaats van de Vesterålen. Je overnacht in het Thon hotel Harstad o.b.v. kamer en ontbijt.

Dag 2: Harstad – Risøyhamn (164 km)
Na een heerlijk ontbijt, verken je de Vesterålen. Vanaf het moment dat je jouw auto instapt op weg naar Risøyhamn valt één iets op: de rust en de stilte van de herfst. Je hebt vaak het gevoel de enige toerist te zijn. Het is dan ook heerlijk om te stoppen bij de afgelegen stranden of op één van de vele uitkijkpunten. Het ene uitzicht is al dramatischer dan het andere. Geniet met volle teugen van de prachtige herfstkleuren die aan je voorbij glijden.

Een klein uurtje ten noorden van Sortland – een klein maar levendig vissersdorp – verblijf je 2 nachten in een gezellige blokhut van Andøy Friluftssenter met living, badkamer, keuken, 2 slaapkamers en 1 badkamer. Dit is dé ideale uitvalsbasis voor een onvergetelijk bezoek aan de Vesterålen. Schoonmaak van de hut en beddengoed zijn inclusief. Het sympathieke koppel Nigel en Ingvild draagt de klanten van Nordic reeds jaren een warm hart toe! En dat bewijzen ze door je ‘s avonds mee te nemen naar een magisch plekje op wandelafstand van je verblijf. Bij een klein meertje heb je een fantastisch uitzicht richting het noorden. Als “Lady Aurora” hier voor je verschijnt, kan de reis al niet meer stuk!

Dag 3: Natuurpracht in het Andøy Friluftssenter
De volgende ochtend neemt Nigel je mee voor een bezoek aan enkele van de trouwste buren van het Friluftssenter. Jullie wandelen richting de fjord om enkele majestueuze zee-arenden te voeden die in de buurt wonen. Hou je klaar voor een ontmoeting met deze heersers van de lucht en dit … van zeer dichtbij!

Je kan tijdens jouw verblijf op Vesterålen optioneel deelnemen aan een walvissafari vanuit Andenes. Deze unieke safari begint met een diapresentatie en uitgebreide uitleg in het walviscentrum in Andenes. Nadien volgt een 3 tot 5 uur durende boottocht. Wie liever op verkenning gaat, mag zeker de kustweg op het eiland Andøya niet laten liggen. Deze weg, een 58 kilometer lang traject tussen Andenes en Bjørnskinn, voert langs de oceaan en langgerekte, witte stranden. Onderweg geniet je van prachtige vergezichten op zowel de bergen als de oceaan!

Enkele kernwoorden die perfect passen: rust, stilte en ongeziene herfstkleuren. Kortom, een rit waarvan je wenst dat hij nooit ophoudt.

Mogelijke uitstappen en wandelingen:

 • vissersdorpjes als Nyksund en Nykvåg
 • optionele excursie walvissafari zie tab ‘excursies’
 • hot tub in het Friluftssenter met uitzicht op het noorden
 • gegidste bergwandeling mogelijk vanuit het Friluftssenter
 • nationale route op het eiland Andøya
 • koninginnewandeling van Stø naar Nyksund
 • Hurtigrutenmuseum in Stokmarknes
 • Alveland Shop and Café in Dverberg (gespecialiseerd in natuurlijke producten, handgemaakte zeep en lokale gerechten)

Dag 4: Svolvær op Lofoten, parel van Noorwegen (123 km)
Vandaag verlaat je de Vesterålen archipel en vervolg je de route via Stokmarknes, een aanloophaven voor Hurtigruten, waar zich tevens het gelijknamige museum bevindt. Je rijdt verder zuidelijk om in Melbu de ferry naar Fiskebøl te nemen. Vanuit Fiskebøl is het nog een halfuurtje rijden naar de hoofdstad van de Lofoten, Svolvaer. Op de ferry is het een absolute must om een raampje op te zoeken. Kijk hoe de afgeronde bergen van de Vesterålen achter je verdwijnen en de magnifieke pieken van de Lofoten voor je verschijnen.

Jullie thuishaven voor de komende twee nachten is Svinøya Rorbuer, waar je in een moderne en goed uitgeruste vissershut verblijft. Tot 2 personen verblijf je in een rorbu met 1 slaapkamer en 1 badkamer, 3 personen verblijven in een rorbu met 2 slaapkamers en 1 badkamer. Met 4 volwassenen verblijf je in een rorbu met 2 aparte slaapkamers en 2 badkamers. Schoonmaak van de hut en beddengoed zijn inclusief. Op aanvraag zijn nog andere opties mogelijk, zoals rorbu suites met gegarandeerd uitzicht.

Dag 5: Vrije dag in Svolvær
Huur een boot of een fiets om de eilanden in alle rust te ontdekken. Wandelaars komen hier uiteraard ook aan hun trekken. Voor je vertrekt ontvang je een heleboel tips voor de mooiste wandelingen! Tijdens elke rit met de wagen kom je voorbij inhammen met spitse bergtoppen, weidse uitzichten over de oceaan, baaien die beschut liggen en uitgestrekte stranden. Omdat je in de herfst reist, heb je het grote voordeel dat je dit alles vaak helemaal voor jou alleen hebt.

De combinatie van de natuurpracht, het prachtige rood-gele scala aan herfstkleuren en de bijzondere lichtinval, vormt voor vele schilders een bron van inspiratie. Er wordt wel eens gezegd: Lofoten is het mooiste van Noorwegen … van Scandinavië … van Europa …? We laten je zelf ontdekken of de Lofoten inderdaad zo mooi zijn als gezegd wordt. Hoe dan ook: dit is een apart stukje Noorwegen, niet te vergelijken met Zuid-Noorwegen, Zweden of Finland. Indrukwekkend? Ongetwijfeld!

Mogelijke uitstappen en wandelingen:

 • Vissersdorpjes als Henningsvær en Svolvaer
 • Noorderlicht activiteiten met locals
 • Vikingmuseum in Borg
 • Boottrip door de Trollfjord
 • Strandwandelingen en het noorderlicht in Eggum of Utakleiv
 • Paardrijden in Hov

Dag 6: Reine, het meest gefotografeerde dorpje van Noorwegen (116 km)
Hoe westelijker de tocht je brengt op de Lofoten, hoe spectaculairder het landschap. De bergen lijken steeds spitser te worden en de natuur steeds dramatischer, tot je uiteindelijk in de buurt van Reine aankomt: het meest gefotografeerde dorp van Noorwegen, en terecht!

Net voor je Reine bereikt kom je aan bij jouw verblijf in Hamnøy: Reinefjord Sjøhus. De komende twee nachten verblijf je hier in een uiterst comfortabele cabin met alle mogelijke faciliteiten. Kom er helemaal tot rust… .

Dag 7: Vrije dag in Reine 
Reine is een absoluut wandelparadijs. Vergis je niet, elke wandeling die je maakt brengt je onmiddellijk steil omhoog. Het uitzicht wanneer je gaat klimmen wordt steeds spectaculairder en wanneer je het finale uitkijkpunt bereikt, ervaar je gegarandeerd een kippenvel moment.

De oneindig veel tinten oranje-rood zijn een absolute eyecatcher tijdens een van jouw wandelingen in Reine. Het wordt helemaal buitenaards als je vanuit een kajak kan genieten van de extreme rust en de stilte van de herfst, terwijl deze kleurenpracht aan je voorbij glijdt. Bij mooi weer is kajakken namelijk een aanrader. Vaar met je kajak de indrukwekkende Kirkefjord (ook wel Reinefjord) in of het kleinere Bunesfjorden. Waan je even helemaal alleen op de wereld in Kafé Vindstad, een gezellig cafeetje dat je enkel per boot kan bereiken.

Mogelijke uitstappen vanuit Reine: 

 • Nusfjord, UNESCO werelderfgoed
 • Reinebringen, een wereldberoemde wandeling die je naar een prachtig uitzichtpunt brengt
 • Kvalvika beach, een al even beroemd strand dat je enkel te voet kan verkennen
 • Charmante vissersdorpjes zoals Ballstad
 • Rij naar het einde van de wereld in Å
 • Ontdek het leven van vroeger in het Norwegian fishing village museum in Å

Dag 8: Naar het eiland Hinnøya (284 km)
Vandaag rijd je terug richting vasteland. Neem in de voormiddag nog even de tijd om een mooie wandeling te maken. Jouw reis eindigt waar ze begon, namelijk in Harstad.

Je verblijft in Thon hotel Harstad o.b.v. kamer en ontbijt. Neem zeker ook even de tijd om de stenen kerk van Trondenes te bezoeken. Deze kerk dateert uit 1250 en was de belangrijkste rooms-katholieke kerk van Noord-Noorwegen. Ze bevindt zich op de plaats waar ten tijde van de Vikingen recht werd gesproken en het parlement (Thing) bijeenkwam. De oorspronkelijke kerk uit de 12e eeuw werd vermoedelijk in hout opgetrokken.

Neem nog even de absolute rust in je op…

Dag 9: Korte rit naar de luchthaven (44 km) en vlucht terug
Rit van Harstad naar de luchthaven van Evenes waar je jouw huurwagen inlevert. Terugvlucht via Oslo naar Brussel.

Prijzen
PRIJZEN
Huurwagen cat. B – 1 dubbel kamer € 1.785
Kind -12j. op kamer van ouders op aanvraag
Huurwagen cat. C – 1 triple kamer € 1.550
Huurwagen cat. U – 2 dubbel kamers € 1.395
TYPE HUURWAGEN
Cat. B (Europcar) Toyota Yaris of evenwaardig
Cat. C (Europcar) VW Golf of evenwaardig
Cat. U (Europcar) VW Golf STW of evenwaardig

Inbegrepen:

 • Vluchten heen en terug met Scandinavian Airlines Brussel – Oslo -Evenes – Oslo – Brussel in ‘L’-klasse (zoals gekend op datum van 03.04.19)
 • Luchthaventaks
 • Huurwagen 8 x 24u. Onbeperkt aantal kilometers. Omniumverzekering met franchise.
 • 2 overnachtingen in blokhut te Andøy Friluftsenter met living, badkamer, keuken, 2 slaapkamers en 1 badkamer
 • Noorderlichtactiviteit in het Andøy Friluftssenter
 • Zeearendsafari vanuit het Andøy Friluftssenter
 • 2 overnachtingen in rorbu van Svinøya met living, badkamer, keuken en aparte slaapkamer(s). Indien 3 pers.: rorbu met 2 slaapkamers en 1 badkamer. Indien je met 4 volwassenen, dan verblijft u in Svinøya Rorbuer in een rorbu met 2 aparte slaapkamers en 2 badkamers
 • 2 overnachtingen in een luxe blokhut in Reine (eindschoonmaak, bedlinnen en handdoeken inclusief)
 • 2 hotelovernachtingen in Harstad op basis van kamer en ontbijt
 • Eindschoonmaak, bedlinnen en handdoeken inclusief voor alle huizen
 • Overzichtskaart
 • Onze bekende informatiebrochures met uitstappen en info.

Niet inbegrepen:

 • Annuleringsverzekering en bijstandsverzekering: klik hier voor meer info.
 • Mogelijke extra’s huurwagen (vb: extra bestuurder, ophalen buiten openingsuren, young driver fee, kindzitje, huur GPS)

Opmerkingen:

 • Andere bezetting, periode of huurwagen is steeds op aanvraag.
 • Een uitzicht in de voorziene rorbu in Svinøya kan niet gegarandeerd worden. Wil u graag een hogere standaard boeken met gegarandeerd uitzicht, contacteer ons dan. We maken graag een voorstel voor een verblijf in een rorbusuite.
 • Vanuit Andenes op de Vesterålen worden van tot half september dagelijks walvissafari’s georganiseerd, vanaf dan gaat deze steeds door op woensdag en zaterdag. Contacteer ons indien u hier een extra overnachting wenst te voorzien of deze walvissafari op voorhand wenst te boeken.
 • Bij boeking wordt meteen nagekeken of klasse L nog beschikbaar is op de vlucht. Indien niet meer beschikbaar kan er enkel gereisd worden mits betaling van een supplement op de vlucht.
 • Prijzen per persoon
Film
Excursies

Optionele activiteiten nabij het Andøy Friluftssenter:

Gegidste bergwandeling 

De bergen op de Vesterålen worden vaak beschreven als de “Groene alpen”. Deze 5u durende trip brengt je naar enkele fantastische vergezichten over de eilanden. Het leuke aan deze trip is dat de gids zich volledig gaat aanpassen aan de groep en het weer en zo op het moment zelf een wandeling op maat gaat uitstippelen. De herfst is misschien wel dé beste periode om in de Vesterålen te gaan wandelen, je waant je helemaal alleen op de wereld en de herfstkleuren zijn fantastisch. De trip is inclusief warme drankjes en een kleine snack.

Vertrek 30 augustus tot 03 november
Duur tot 5 uur
Prijs per persoon € 70
Capaciteit minimum 2 – maximum 16 personen

Hot tub onder het noorderlicht

Pure ontspanning en het noorderlicht combineren? Het kan! Op slechts vijf minuutjes wandelen van je blokhut bevindt zich een hot tub, die door Nigel met hout wordt opgestookt.

Wat is beter dan het gevoel, om na een lange dag buiten, jezelf bij een kampvuur neer te vleien en volledig tot rust te komen in een hot tub. En als, zalige, extra heeft de hot tub een compleet onbelemmerd zicht op het Noorden? Wordt dit de beste avond ooit? Ongetwijfeld!

Vertrek 30 augustus tot 03 november
Duur maximum 4 uur
Prijs per hot tub € 210 per
Capaciteit minimum 1 – maximum 12 personen

Walvissafari Andenes (EXCAND01)

Een walvissafari start steeds met een museumbezoek. De meeste gidsen die hier werken zijn zeebiologen en dus uitermate geschikt voor het geven van wat extra informatie omtrent de verschillende walvissoorten en het onderzoek errond. Eenmaal aan boord wordt er nog even praktische informatie overlopen, alvorens uw avontuur begint.

Na een tocht van ongeveer 40 minuten, waarbij u kan genieten van een uitzicht over de eilanden Andøya, Senja en Bleiksøya en u verschillende vogelsoorten kan spotten, bevindt u zich in het walvissengebied.

Vertrek half mei tot half september
Duur 2,5 – 4 uur
Prijs per persoon € 120 per volwassene, € 88 per kind (tot 14 jaar), € 55 per kind (onder de 5 jaar)
Capaciteit /

Optionele activiteiten vanuit Svolvær:

Trollfjord Safari – zeearendsafari (EXCLOF11)

De Lofoten zijn werkelijk spectaculair! De groene bergen, die tot 1000 meter hoogte kunnen reiken, de witte zandstranden en de ontelbare vissersdorpjes maken van dit gebied een bruisende culturele plek alsook een prachtig natuurgebied. U vindt er tal van vogelsoorten zoals adelaars, aalscholvers, zeemeeuwen en papegaaiduikers. Maar met goed geluk vallen er ook orka’s, bultrugwalvissen, zeehonden en dolfijnen te spotten. Deze eilanden genieten internationale bekendheid en voor vele bezoekers is het werkelijk een unieke ervaring.

Verken en ontdek de Lofoten-eilanden vanop zee. U ontmoet de gids en de rest van de groep best 30 minuten voor aanvang van de excursie voor het aantrekken van aangepaste kledij en een korte briefing omtrent de veiligheidinstructies. Deze safari heeft een gegarandeerd vertrek en de ervaren schippers aan boord staan in voor heel wat kennis en goede verhalen. Ze weten altijd of er adelaars en/of walvissen in de buurt zijn en trachten u een zo onvergetelijk mogelijke ervaring te bezorgen.

Vertrek 30 augustus tot 03 november
Duur 2 uur
Prijs per persoon € 95,00 per persoon en €75 per kind (tot 14 jaar)
Capaciteit Maximum 12 personen

Lofoten te paard (EXCGI001)
U rijdt langs het strand, voorbij oude Viking-ruïnes tot de Storhaugen Hill, waar u kunnen genieten van het fantastische uitzicht. Vervolgens gaat de tocht verder naar het kleine vissersdorpje Hovsund. Deze tocht is toegankelijk voor iedereen!

Vertrek het hele jaar door
Duur 1,5 uur
Prijs per persoon € 85
Capaciteit minimum 2 deelnemers

Paardrijden onder het noorderlicht 

Hov is in het noorden van de Lofoten gelegen. U rijdt er op paarden over de witte stranden, hopelijk, onder het magische licht van het noorderlicht. Onderweg brengt u een bezoek aan Hovshula, waar u een warm drankje aangeboden krijgt.

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 2 uur
Prijs per persoon € 115
Capaciteit minimum 2 deelnemers

Clean-up paddling  

Leer hands-on over de arctische fauna en flora, de cultuur en de geschiedenis van de Lofoten en dat terwijl je ook een wezenlijk verschil gaat maken. De Lofoten hebben een uiterst fragiel ecosysteem waarbij duurzaamheid enorm belangrijk is. Deze kajaktocht van 8u brengt je langs de meest afgelegen eilanden waarbij je kennis maakt met een groot probleem: vervuiling.

Je gids is een absolute expert en kan je alles vertellen over de eilanden en de impact van het afval dat op de onbewoonde eilandjes en stranden aanspoelt. Als kers op de taart maak je mee een verschil door onderweg het afval ook op te ruimen en zo mee te helpen het milieu te beschermen.

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur tot 8 uur
Prijs per persoon € 195
Capaciteit minimum 2 – maximum 10 deelnemers

Zeekajakken

Een gids van Lofoten Aktiv pikt je op aan je verblijf en neemt je mee naar het startpunt van de tocht die ze gaan bepalen afhankelijk van het weer. Na een korte inleiding trek je er met je zeekajak op uit richting afgelegen stranden en onbewoonde eilandjes. Dé perfecte manier om de Lofoten te verkennen op een unieke manier!

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 4 uur
Prijs per persoon € 130
Capaciteit minimum 2 – maximum 10 deelnemers

Bergwandeling 

De tocht start met een pad die je steil omhoog brengt doorheen een berkenbos, het geluid van een stromend bergriviertje voert je helemaal naar boven. Niet alleen dit steile pad maar ook het 5*- uitzicht beneemt je de adem terwijl je richting de top gaat wandelen.

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 4 uur
Prijs per persoon € 110
Capaciteit minimum 1 – maximum 15 deelnemers

Noorderlichthunt per minibus

Leer de basis over het nemen van mooie noorderlichtfoto’s van een professionele gids. De tour brengt je van aan de receptie van je verblijf met een minibus naar de beste plekjes om het noorderlicht te spotten. Weg van al het noorderlicht heb je zo dé beste kansen om het noorderlicht te spotten!

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 3 – 4 uur
Prijs per persoon € 135
Capaciteit minimum 2 – maximum 15 deelnemers

Noorderlicht fototrip

Een lokale natuurfotograaf, Geir Nøtnes, neemt je mee op een interessante fototour. Deze trip is geschikt voor de echte fotografie liefhebber. Geir woont al zijn hele leven op de Lofoten en neemt je mee naar zijn beste plekjes om het noorderlicht te spotten. Onderweg leert Geir je alle tips en tricks om dé perfecte noorderlicht foto te gaan nemen.

Geir gaat op zoek naar de allerbeste condities. De vertrektijd gaat sterkt variëren en wordt op het laatste moment beslist afhankelijk van de perfecte weer- en lichtcondities. Wees bereidt tot een extra inspanning voor dé perfecte foto!

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 3 – 6 uur
Prijs per persoon € 140
Capaciteit minimum 1 – maximum 7 deelnemers

Lofoten fototrip

Bij deze trip trek je erop uit met de lokale natuurfotograaf, Geir Nøtnes. Geir neemt je een halve dag op sleeptouw langs zijn absolute favoriete plekjes op de Lofoten. Welk seizoen is daarvoor beter dan de herfst waarbij de omgeving baadt in waanzinnige herfstkleuren? Onderweg leer je de kneepjes van het vak en ga je op zoek naar dé beste herfstfoto.

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 4 uur
Prijs per persoon € 145
Capaciteit minimum 1 – maximum 7 deelnemers

Wandeling doorheen een vissersdorp

Waarom wonen er zo ver in het Noorden mensen? Wat is stokvis juist en wat is het belang van vis voor de mensen op de Lofoten? Hoe leefden vissers 100 jaar terug, en zag een traditionele “rorbu” er echt zo uit als diegene waar je nu in verblijft? Herbeleef de slag om Trollfjord van 1890 en wist je dat de eerste winkel van Svolvær nog steeds intact is?

Luister naar de verhalen, stel je vragen, ruik en proef de stokvis.

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 1,5 uur
Prijs per persoon € 40
Capaciteit minimum 2 – maximum 32 deelnemers

Aurora Jäger

Nog een noorderlicht hunt hoor ik je zeggen? The Aurora Jäger is niet zomaar een noorderlicht tour, dit is voor de echte doorzetter. Lange nachten, kleine groepjes en een professionele fotograaf als gids.

Maak kennis met een local genaamd Odd-Petter Tanke Jenssen. Zijn belangrijkste kenmerk: hij geeft nooit op en vindt het noorderlicht bijna elke keer. Hij neemt je mee naar zijn geheime plekjes. Maak je klaar voor een lange nacht, lange uren in de auto en buiten wachten in elk weertype en temperatuur. Odd-Petter doet echt alles om “Lady Aurora” te vinden.

DE noorderlicht hunt voor de doorzetter die absoluut het noorderlicht wil spotten!

Vertrek  30 augustus tot 03 november
Duur 3,5 – 6 uur
Prijs per persoon € 155
Capaciteit minimum 1 – maximum 4 deelnemers

Informatie

AFREIZEN: Dagelijks van 30.08.19 tot 03.11.19, behalve op zaterdag
DUUR: Vlucht en huurwagen: 9 dagen / 8 nachten
PRIJS: € 1.785 pp o.b.v. 2 personen (incl. vlucht)
ACCOMMODATIE: Comfortabele hotels en authentieke rorbuers
FORMULE: 2 x ontbijt
REISCODE:

BELANGRIJKE INFORMATIE:

 • Bij deze reis krijgt u een uitgebreid pakket informatie met beschreven wandelingen en uitstappen.
 • Nordic werkt enkel samen met hotels en vakantiehuizen nadat ze geprospecteerd werden.

© Copyright - Nordic | Steenhuffeldorp 14, 1840 Londerzeel (Steenhuffel) | Licentie 7039 (Toerisme Vlaanderen) | Contact | Privacy beleid
Promotie Hurtigruten noorderlichtreis met rechtstreekse vlucht naar Bergen (30/01/20 - 10/02/20)

Interesse om mee te gaan?
Op 28/9 is er een infosessie in Londerzeel 

Gastheer: Maarten Raes. Toegang is gratis, inschrijven is wel verplicht.
KOM NAAR DE GRATIS INFODAG OP 28/9
close-link