Excursies op IJsland

Blue Lagoon

n
Op 15 min. van de internationale luchthaven kunt u baden in het Blue Lagoon warmwatermeer. Het bad, eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van 39° en bevat ongeveer 2,5% zout en is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, opaalkleurige zweem geven. Als u niet wilt zwemmen, maar toch naar binnen wilt, betaalt u € 12.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Individueel of met een bustransfer vanaf uw hotel te Reykjavik.
Prijs? Volgens beschikbaarheid: individueel: € 65 à € 95 p.p. / met bustransfer: € 105 à € 125 p.p.

Snorkelen of duiken in Silfra

n
Laat je onderdompelen in de wondere onderwaterwereld van de Silfra kloof. Het is de enige plek ter wereld waar je kan snorkelen en duiken tussen twee continenten. De Euraziatische en Noord-Amerikaanse plaat drijven jaarlijks 2 cm verder uiteen. In het glasheldere water heb je een zichtbaarheid tot wel 120 m en ontdek je een kleurrijke wereld met indrukwekkende rotsformaties die je enkel onder het wateroppervlak te zien krijgt.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Silfra kloof, Þingvellir Nationaal Park
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding in groep. Mogelijk met transfer vanuit Reykjavík. Snorkel- en duikmateriaal wordt ter plaatse voorzien.
Prijs? Snorkelen: € 140 p.p. / Duiken: € 330 p.p.

Laki-kraters

n
Er zijn weinig woorden voor deze fantastische dagtocht richting binnenland. Het eindpunt is de Laki vulkaan waar u een 360° uitzicht heeft over de omgeving. Mits wat geluk ziet u de kraterrij die werd gevormd door de spleeteruptie op het einde van de 18e eeuw. Niet alleen het zicht vanop de vulkaan is uitzonderlijk. Zelfs de rit heen en terug door het zwarte gebied dat fel contrasteert met groene mosvlekken is adembenemend.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september (super jeep) en van juli t.e.m. augustus (bergbus)
Waar? Kirjubæjarklaustur (super jeep en bergbus) en Skaftafell (bergbus). Hoewel u met beide formules hetzelfde gebied bezoekt, is er een verschil qua beleving. Laat ons u adviseren bij twijdel.
Hoe? Ca. 9 à 10 uur durende tocht
Prijs? Bergbus: € 90 à € 100 p.p. / Superjeep: € 270 p.p.

Zodiactocht

n
Tussen de ijsbergen door wordt u met een zodiac naar het front van de Vatnajökull gebracht, Europa’s grootste ijskap. Er vaart ook een amfibievoertuig tussen het afgekalfde ijs, maar de zodiac biedt een andere, meer avontuurlijke ervaring zonder enig gevaar.

Wanneer? Dagelijks van juni tot september
Waar?  Jökulsárlón, Zuid-IJsland
Hoe? Met een zodiacboot, geschikt voor 6 tot 8 persone, laveert een Engelstalige gids door ijsschotsen. Een reddingsvest is verplicht en krijgt u ter plaatse.
Prijs? € 80 p.p. / kinderen vanaf 10 tot 12 jaar: € 40 p.p.

Gletsjerwandeling

n
Een ervaren gletsjergids neemt u letterlijk en figuurlijk mee op sleeptouw over de Svinafellsjökull, een gletsjertong van de grote Vatnajökull in het zuiden van IJsland. Hij vertelt u meer over de werking van de ijsmassa en zijn boeiende randfenomenen.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Skaftafell N.P.
Hoe? Onder gespecialiseerde begeleiding. Stijgijzers en ijsbijl worden voorzien. Haalbaar voor iedereen met een normale conditie. Bergschoenen van het type B of C is noodzakelijk.
Prijs? € 90 p.p. / kinderen vanaf 8 tot 15 jaar: € 65 p.p.

Kajakken op een ijsmeer

n
Ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer, in de buurt van Höfn, kan u deelnemen aan een 3 uur durende kajaktocht op een onbekend en afgelegen gletsjermeer. Samen met een gespecialiseerde, Engelstalige gids ruilt u de bewoonde wereld voor een verbluffende setting aan de rand van de ijswoestijn. Een onvergetelijke ervaring.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Omgeving van Höfn
Hoe? Met een professionele gids. Al het noodzakelijke materiaal waaronder een droogpak wordt ter plaatse voorzien. Deze tocht is geschikt voor iedereen met een sportieve ingesteldheid.
Prijs? € 140 p.p. 

Helikoptertocht

n
Vanuit Oost-IJsland kan u deelnemen aan verschillende helikoptertochten die variëren in tijd en prijs naargelang de gekozen tocht. Een van de populairste vluchten is deze naar de Askja en Herðubreid vulkanen met een waanzinnig 360° panorama over het volledige gebied.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? 
De vluchten vertrekken vanuit Oost-IJsland
Hoe? Met een helikopter van het type Robinson R44 geschikt voor max. 3 personen.
Prijs? € 405 p.p.

Walvistochten

n
Aangetrokken door grote hoeveelheden voedsel komen verschillende soorten walvissen (bultruggen, vinvissen, en witsnuitdolfijnen) tijdens de zomermaanden naar de wateren rondom IJsland. Met omgebouwde vissersboten kan u deze imposante dieren op volle zee spotten.

Wanneer? Dagelijks van mei t.e.m. september
Waar? Reykjavík, Húsavik en Dalvík (vanuit Dalvík krijgt u ook de kans om te zeevissen en nadien uw vangst te proeven)
Hoe? Ca. 3 uur durende boottocht. Voor het inschepen krijgt u een warme overall. Onderweg wordt een kop warme chocolademelk geserveerd.
Prijs? € 80 à € 90 p.p. / kinderen tot 6 jaar: gratis / kinderen van 7 tot 15 jaar: € 28

De spectaculairste kustroute 

IJsland_Svalvogar ©Nordic

Vanuit Þingeyri, op de Westfjorden, vertrekt een van de spectaculairste en tevens meest riskante kustroutes op onze planeet. Het gaat om een lusvormig traject van ongeveer 49 km (ca. 4 uur) tussen de Dýrafjord en de Arnafjord. Alleen onder begeleiding en met kennis van de getijden kan deze 4×4 piste worden verkend.

De route is destijds aangelegd door een local en werd op sommige plaatsen letterlijk uit de bergwand gekerfd. Een huzarenwerk. Ze loopt door ruige natuurdecors met zich op nog woestere landschappen.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar?
Vanuit Þingeyri en Isafjörður, Westfjorden
Hoe? Met een superjeep en onder begeleiding van een ervaren 4×4 chauffeur.
Prijs? € 225 p.p.

Moutainbiken in de Westfjorden

n
Sportievelingen kunnen in de Westfjorden een van de mooiste kustroutes volgen die het eiland te bieden heeft. De onbekende, maar uitzonderlijke grindweg brengt u naar ‘het einde van de wereld’. De tocht duurt ca. 4 uur waarvan ca. 2 uur zonder telefonisch bereik. Wenst u het nog pittiger dan is ook een tocht van 8 uur mogelijk,  deze is alleen geschikt voor ervaren mountainbikers.

Wanneer? Dagelijks van juni t.e.m. september
Waar? Westfjorden
Hoe? Met een professionele mountainbike en gewapend met een routekaart en advies. Helm en reparatiekit worden voorzien.
Prijs? tocht van 4 uur: € 65 p.p. / tocht van 8 uur: € 85 p.p.

Paardrijden

n
Ontdek de prachtige landschappen van Zuid-IJsland te paard. Een ervaren gids neemt u mee langs met mos begroeide lavavelden, uitgestrekte weiden, heldere riviertjes en meerdere boerderijen. Een ideale gelegenheid om ook de speciale gang, de tölt, van IJslandse paarden te ontdekken. Als afsluiter van deze bijzondere rit krijgt u koffie of thee met huisgemaakte cake.

Wanneer? Dagelijks het hele jaar door
Waar? Hveragerði of met pick-up vanuit Reykjavík
Hoe? Ca. 2 uur durende tocht onder professionele begeleiding. Veiligheidshelmen worden ter plaatse voorzien.
Prijs?  € 105 p.p. / kinderen tussen 7 en 14 jaar: € 85 p.p.

Naar het hart van een vulkaan

n
Wil je weten hoe de binnenkant van een vulkaan eruit ziet? Bij deze spectaculaire excursie daal je ca. 120 m af naar de bodem van de Thrihnukagígar vulkaan met een open liftkooi. Je ontdekt de leeggelopen magmakamer met talloze kleurschakeringen.

De kraterrand is alleen te voet te bereiken. De wandeling over vlak en rotsachtig terrein is ongeveer 3 km (enkele richting) en duurt ca. 45 minuten. Goede bergschoenen en warme kledij zijn noodzakelijk. De temperatuur in de kater is rond de 5° à 6° C. Ter plaatse wordt veiligheidskledij voorzien. De excursie wordt begeleid door gespecialiseerde gidsen.

Wanneer? Dagelijks van mei tot oktober
Waar? Reykjanes schiereiland
Hoe? Met een bustransfer vanaf uw hotel te Reykjavík. Duur 5 à 6 uur.
Prijs?  € 350 p.p.